Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας δεν κάνουν εκλογές - Επιχείρηση κατευνασμού από τη «Δεξιά του Κυρίου»

Χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας δεν κάνουν εκλογές – Επιχείρηση κατευνασμού από τη «Δεξιά του Κυρίου»

Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια προκάλεσε βαθιές ρωγμές στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη ΝΔ και όχι μόνο - Πώς κατάφερε ο Βελόπουλος να «θυμώσει» τον Αρχιεπίσκοπο;

Με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, κυρίως αυτά στο χώρο της κεντροαριστεράς, τάσσονται παραδοσιακά υπέρ του διαχωρισμού Εκλησίας – Κράτους, ασχέτως αν δεν τόλμησαν να την υλοποιήσουν…

Ωστόσο, ακόμα και εκείνα, πόσω μάλλον η «γαλάζια» παράταξη, μετά το «ψυχροπολεμικό» κλίμα στις σχέσεις τους με τον κλήρο εξαιτίας του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τον οποίο έφερε η κυβέρνηση – αυτό κι αν ήταν σοκ – και υπερψήφισαν, σπεύδουν τώρα να κατευνάσουν την Εκκλησία ενόψει ευρωεκλογών.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα δεξιά της κυβέρνησης, που βασίζονται στην «ιερή» ψήφο όσο κανείς, με πρώτη τη «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού και από κοντά την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, κατάφεραν να προκαλέσουν ρωγμές στις σχέσεις τους με την Εκκλησία, άλλος με το να υποστηρίζει τα… χαστούκια σε βουλευτές εντός ναών κι άλλος με κατηγορίες στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνομου ταυτίζοντάς τον με «εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης».

Επιζητούν την «ευλογία» της Εκκλησίας και στις κάλπες

Παράλληλα, λίγο το «θαύμα» με τον… σταυρό από λάδι στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη, λίγο οι δηλώσεις του για τη θρησκευτική του πίστη, έφεραν «τούμπα» όσα πίστευαν οι παραδοσιακοί αριστεροί εντός ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, εξάλλου, προέρχονται από τη «μήτρα» του δηλωμένα άθεου ΚΚΕ.

Ωστόσο, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση της Μητρόπολης Κέρκυρας να θέσει εκτός εκκλησίας τους βουλευτές του κόμματος, Αλέκο Αυλωνίτη και Δημήτρη Μπιάγκη, εξαιτίας πάντοτε του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αποφάσισε τελικά να καταθέσει πρόταση για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, που όπως ανακοίνωσε τον Μάρτιο η Κουμουνδούρου θα το πράξει σύντομα.

Και φυσικά, οι διαχρονικά στενές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία – ο ιδρυτής του οποίου, Ανδρέας Παπανδρέου, και διαχωρισμό ήθελε, και… σκέτο πολιτικό γάμο, με κατάργηση του θρησκευτικού ήθελε, αλλά αναγκάστηκε να κάνει πίσω – δεν χαλάρωσαν ποτέ.

Στον Αρχιεπίσκοπο ο Μητσοτάκης παραμονές Πάσχα

Εν τω μεταξύ, μικρή διακοπή στην προεκλογική του εκστρατεία έκανε (;) ο πρωθυπουργός, που μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισκέφθηκαν την Παρασκευή δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε, για μία ακόμη φορά, το σπουδαίο κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου και των εκκλησιαστικών δομών, τόνισε ότι «πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό» και υπογράμμισε πως η συνεργασία της κυβέρνησης με την Εκκλησία «στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιό της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή».

Δεν μας εκφράζει ο Βελόπουλος, το μήνυμα Ιερώνυμου

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει στις δηλώσεις Βελόπουλου, ο οποίος είχε καλέσει όσους βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να μη δίνουν «λαβή» σε ακραία στοιχεία, όπως είπε, μετά το χαστούκι εντός εκκλησίας κατά βουλευτή της ΝΔ, για να μη διχάζουν «το ποίμνιο τις άγιες μέρες του Πάσχα. Μην πηγαίνετε τις άγιες μέρες του Πάσχα, όσοι ψηφίσατε, στην εκκλησία», ανέφερε ο «επιστολογράφος του Ιησού».

«Έχουμε τις σταθερές γραμμές μας και οι σταθερές γραμμές μας είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, οι θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δεν κάνουμε επομένως ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τις απόψεις, τις μετράμε και κάνουμε αυτό που λέει ο Θεός: αγαπάμε όλους τους ανθρώπους», διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Θυμωμένη η πρώτη αντίδραση από την Ελληνική Λύση

Η προφανής ενόχληση του Αρχιεπισκόπου με τις δηλώσεις Βελόπουλου και η ξεκάθαρη αποδοκιμασίας τους, όμως, προκάλεσαν σοκ στην Ελληνική Λύση, που στράφηκε ευθέως εναντίον του κ. Ιερώνυμου – τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

«Διαβάσαμε κάποιες δηλώσεις και νομίζαμε ότι τις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Δυστυχώς, είδαμε ότι τις έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Υιοθετεί τα όσα αναφέρουν τα τρολ της ΝΔ στο διαδίκτυο και τα πληρωμένα site για μια παραποιημένη δήλωση του προέδρου μας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Χήτας.

Και διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρός μας είπε να μην πάνε στις εκκλησίες για ψηφοθηρικούς λόγους και ήταν παραίνεση – μην πάτε αν θέλετε. Δεν σας είπε μην πάτε. Το να υιοθετεί ο Αρχιεπίσκοπος όσα λέει η ΝΔ μας στεναχωρεί. Νομίζαμε ότι ήταν ο Παύλος Μαρινάκης. Δεν θα έκανε τέτοια δήλωση ο Χριστόδουλος», σημείωσε μάλιστα, προσθέτοντας ότι «προεκλογικά, ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο. Να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Μητσοτάκη ο Ιερώνυμος».

Ανέκρουσε πρύμναν ο Βελόπουλος

Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αντιλαμβανόμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για το κόμμα του στις κάλπες οι άκρως επιθετικές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, έσπευσε «να μαζέψει τα ασυμμάζευτα».

Αλλά και πάλι, άφησε αιχμές εναντίον του προκαθήμενου της Εκκλησίας, ίσως γιατί πιστεύει ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια και θέλει να έχει όπλα στη φαρέτρα του.

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην Εκκλησία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις Ιερώνυμου «εργαλειοποιούνται προεκλογικά» από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σημειώνοντας ότι «κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην ιεραρχία».

Για να προσθέσει, ωστόσο, αμέσως μετά: «όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους»…

Νέα Αριστερά: Ο Μητσοτάκης αναζητά στήριξη από την Εκκλησία

Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή του με το Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξαπέλυσε η Νέα Αριστερά.

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να αναζητά υποστήριξη από την επίσημη εκκλησία, ώστε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε περιστατικά λεκτικής και φυσικής βίας στους ναούς. Βλέπει να του γυρίζουν μπούμερανγκ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα τα επί χρόνια χάδια του στην Ακροδεξιά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Sports in

Η παράδοση που… διχάζει το ελληνικό μπάσκετ (vids)

Ο Παναθηναϊκός θέλει να την διατηρήσει και ο Ολυμπιακός να τη σπάσει...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024