Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η νύχτα που το πλήρωμα του «Τιτανικού» ναρκώθηκε με αγγελόσκονη στη σούπα του

Η νύχτα που το πλήρωμα του «Τιτανικού» ναρκώθηκε με αγγελόσκονη στη σούπα του

Το 1996, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον και περισσότερα από 80 μέλη του συνεργείου της ταινίας κατέληξαν να κάνουν κόνγκα σε ένα καναδικό νοσοκομείο αφού έφαγαν μια σούπα με ναρκωτικά.

Οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά τώρα η δημοσιοποίηση των αναφορών της αστυνομίας από την εποχή εκείνη μπορεί να λύσει ένα από τα μυστήρια του κινηματογράφου

Ο Τζέιμς Κάμερον είπε ότι ήταν μυδοπίλαφο. Ο Μπιλ Πάξτον πίστευε ότι ήταν μυδοπίλαφο. Ό,τι κι αν ήταν, τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 1996, το συνεργείο του Τιτανικού βρισκόταν στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας στον Καναδά για την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων στην πόλη.

Εκείνη την ημέρα, επρόκειτο να τελειώσουν τις σκηνές που διαδραματίζονταν στο παρόν («Έχουν περάσει 84 χρόνια…» κ.λπ.) και να μεταβούν αμέσως στην Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού, όπου τους περίμενε ένα μνημειώδες αντίγραφο του καταδικασμένου πλοίου σε ένα τεράστιο υπαίθριο στούντιο.

Γύρισαν το σούρουπο, και γύρω στα μεσάνυχτα, το συνεργείο έκανε διάλειμμα για δείπνο. Μεταξύ άλλων επιλογών, το τοπικό κέτερινγκ σέρβιρε σούπα θαλασσινών. «Η σούπα ήταν απίστευτη. Οι άνθρωποι επέστρεφαν για δεύτερο μπολ», δήλωσε το 2017 στο Vice η καλλιτέχνις Μέριλιν ΜακΑβόι, η οποία ήταν υπεύθυνη για την αναδημιουργία των αναγνωρίσιμων έργων τέχνης που εμφανίζονται στην ταινία. «Και νομίζω ότι αυτό ήταν μέρος του προβλήματος: ο κόσμος έτρωγε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, επειδή ήταν τόσο νόστιμο». Αυτό που συνέβη στη συνέχεια θα σας εκπλήξει.

Στην αρχή νόμιζε ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση από θαλασσινά. Όταν επέστρεψε, «στεκόταν στις οθόνες, κοντά στην κάμερα, και το δωμάτιο είναι άδειο. Ήταν σαν τη Ζώνη του Λυκόφωτος», είπε

Δείτε το βίντεο με σκηνές από τα γυρίσματα του Τιτανικού 

Η δράση του ναρκωτικού

Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε ότι περίπου 60 άτομα είχαν ναρκωθεί- ο αριθμός αυτός αυξήθηκε έκτοτε σε 80. Σε συνέντευξή του στο Vanity Fair, ο σκηνοθέτης της επιτυχημένης ταινίας αποκάλυψε ότι παρατήρησε τις επιπτώσεις σχεδόν αμέσως, επειδή χρειάστηκε να φύγει από το πλατό για να κάνει εμετό.

Στην αρχή νόμιζε ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση από θαλασσινά. Όταν επέστρεψε, «στεκόταν στις οθόνες, κοντά στην κάμερα, και το δωμάτιο είναι άδειο. Ήταν σαν τη Ζώνη του Λυκόφωτος», είπε. Ο ηθοποιός Μπιλ Πάξτον, ο οποίος υποδύθηκε τον κυνηγό θησαυρών Brock Lovett, με τον οποίο ξεκινά η ταινία, δήλωσε στο περιοδικό Entertainment Weekly ότι άρχισε να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες 15 λεπτά μετά την κατανάλωση της σούπας:

«Το συνεργείο ήταν όλο τριγύρω. Κάποιοι γελούσαν, κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι έκαναν εμετό». Πιστεύοντας, όπως και ο Κάμερον, ότι μπορεί να έπασχε από τροφική δηλητηρίαση, ο Πάξτον μπήκε σε ένα βαν μαζί με άλλους από το πλατό του Τιτανικού και πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο του Ντάρτμουθ. «Τη μια στιγμή ένιωθα καλά, την επόμενη ένιωθα τόσο γαμημένο άγχος που ήθελα να αναπνεύσω μέσα σε μια χαρτοσακούλα. Ο Κάμερον αισθανόταν το ίδιο».

«Όλοι έβγαιναν στους διαδρόμους και πηδούσαν στους θαλάμους των άλλων. Οι άνθρωποι είχαν πολλή ενέργεια. Κάποιοι ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια και τσουλούσαν στους διαδρόμους. Θέλω να πω, όλοι ήταν φτιαγμένοι!»

«Σαν την αρχή ενός acid trip»

Σταδιακά, η αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου γέμισε με άλλα μέλη του πληρώματος. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Κέιτ Γουίνσλετ γλίτωσαν επειδή δεν είχαν κληθεί στο πλατό εκείνη την ώρα. «Μαζικά, περάσαμε αυτές τις πόρτες του νοσοκομείου στη μία το πρωί. Δεν ήξεραν τι να κάνουν μαζί μας. Έγινε αρκετά χαοτικό. Δεν είχα καμία εμπειρία με τα ναρκωτικά», δήλωσε η ζωγράφος Μέριλιν ΜακΑβόι. «Αλλά οι άλλοι έλεγαν ότι ήταν σαν την αρχή ενός acid trip».

Ο Τζέιμς Κάμερον είπε ότι κάποια στιγμή «μαχαιρώθηκε» από ένα άλλο μέλος του πληρώματος με ένα στυλό: «Καθόμουν εκεί αιμόφυρτος και γελούσα», θυμήθηκε. Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους δήλωσαν σε διάφορες στιγμές ότι στο νοσοκομείο σχηματίστηκε μια εορταστική γραμμή κόνγκα. «Τελικά μας έβαλαν όλους σε αυτούς τους θαλάμους με τις κουρτίνες γύρω μας, αλλά κανείς δεν ήθελε να μείνει στους θαλάμους του», εξήγησε η ζωγράφος.

«Όλοι έβγαιναν στους διαδρόμους και πηδούσαν στους θαλάμους των άλλων. Οι άνθρωποι είχαν πολλή ενέργεια. Κάποιοι ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια και τσουλούσαν στους διαδρόμους. Θέλω να πω, όλοι ήταν φτιαγμένοι!».

Η σκόνη αγγέλου

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν μαστουρωμένοι»» δήλωσε ο Dr. Rob Roy, ο οποίος περιέθαλψε αρκετά από τα θύματα εκείνο το βράδυ. «Δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε».

Κάποια στιγμή, το Γενικό Νοσοκομείο του Ντάρτμουθ κάλεσε την αστυνομία του Χάλιφαξ. Ήταν εκτός ελέγχου. Και φαινόταν παράξενο. Στο ιατρικό κέντρο διενεργήθηκε τοξικολογική εξέταση και στις 28 Αυγούστου, η αστυνομία του Χάλιφαξ εξέδωσε ανακοίνωση που επιβεβαίωνε αυτό που πολλοί ήδη υποπτεύονταν: Είχαν πράγματι ναρκωθεί.

Κάποιος είχε εμπλουτίσει τη σούπα θαλασσινών με φαινκυκλιδίνη, ευρέως γνωστή ως PCP ή σκόνη αγγέλου, «μια λευκή, κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται εύκολα στο νερό ή στο αλκοόλ», που «χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950 ως ενδοφλέβιο αναισθητικό, αλλά έπαψε να χρησιμοποιείται λόγω των παρενεργειών που προκαλούσε στους ασθενείς».

Η σκόνη αγγέλου είναι μέλος της οικογένειας των διαχωριστικών αναισθητικών, στην οποία περιλαμβάνεται και η κεταμίνη. Οι επιδράσεις του PCP κυμαίνονται από ευφορία έως πανικό. Σε υψηλές δόσεις, τα αποτελέσματά του λέγεται ότι μοιάζουν με συμπτώματα που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια, συμπεριλαμβανομένων των παραληρητικών ιδεών και της παράνοιας. «Ένα καλό ταξίδι» δηλαδή.

Ποιος το έκανε;

Τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα, αλλά ένα ερώτημα παρέμενε: Ποιος νάρκωσε τη σούπα θαλασσινών; Μέχρι σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο: Το αστυνομικό τμήμα του Χάλιφαξ ερευνούσε το γεγονός για περισσότερα από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτέλεσε ένταλμα έρευνας και απέκτησε κατάλογο όλων όσων είχαν εργαστεί στο πλατό.

Αλλά η υπόθεση έκλεισε λόγω έλλειψης στοιχείων το 1999. Τώρα, μπορεί να βρίσκεται κοντά στην επίλυσή της. Όπως αναφέρθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης μόλις πριν από λίγες ημέρες, μια νέα απόφαση του Επιτρόπου Πληροφοριών και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Νέας Σκωτίας διέταξε την αστυνομία του Χάλιφαξ να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες της 10σέλιδης έκθεσης συμβάντος που κατέθεσε εκείνη τη νύχτα, καθώς και να αφαιρέσει τις περικοπές από ορισμένες καταθέσεις μαρτύρων.

Εάν η αστυνομία τηρήσει την προθεσμία, τα αρχεία θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα στα μέσα Μαΐου και θα μπορούσαν να παρέχουν νέες λεπτομέρειες για ένα περιστατικό που δεν επιλύθηκε ποτέ.

«Έχουμε μια αρκετά ισχυρή υποψία για το ποιος ήταν, αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε», αφηγήθηκε ο ίδιος ο Τζέιμς Κάμερον σε συνέντευξή του στο podcast Q With Tom Power

Από την αρχή, υπήρχαν ορισμένες θεωρίες σχετικά με αυτό

«Έχουμε μια αρκετά ισχυρή υποψία για το ποιος ήταν, αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε», αφηγήθηκε ο ίδιος ο Τζέιμς Κάμερον σε συνέντευξή του στο podcast Q With Tom Power. «Πιστεύουμε ότι η ιστορία είναι ότι ήταν κάποιος που είχε διαφορές με τους προμηθευτές κέτερινγκ, επειδή το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να απολύσουμε τους προμηθευτές κέτερινγκ. Και, ξέρετε, σίγουρα, είχαμε κάποια στοιχεία γι’ αυτό».

Το 1996, δημοσιεύτηκαν μερικά άρθρα που έδειχναν την ίδια θεωρία: Μία από τις δύο εταιρείες που ανέλαβαν το catering της παραγωγής είχε ναρκώσει τη σούπα. Για να καταπνίξει αυτές τις φήμες, ο υπεύθυνος του catering αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οποιοσδήποτε από τους εργαζομένους του θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι τέτοιο και επέμεινε ότι «ήταν το πλήθος του Χόλιγουντ που έφερνε τα ψυχεδελικά σκατά. Δεν νομίζω ότι έγινε σκόπιμα για να βλάψει κάποιον. Φάνηκε σαν ένα πάρτι που παρασύρθηκε».

Στο ίδιο podcast, ο σκηνοθέτης ασχολήθηκε και με μια άλλη θεωρία, για τον ίδιο: «Φυσικά, η θεωρία που λειτουργούσε ήταν ότι ήμουν τόσο ψυχοπαθής, που ο δράστης προσπαθούσε να με εκδικηθεί, αλλά απορρίπτω αυτή τη θεωρία από χέρι για προφανείς λόγους». Είκοσι οκτώ χρόνια μετά από εκείνη τη νύχτα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το μυστήριο θα λυθεί ποτέ. Δεν έχει και τόση σημασία. Η βραδιά με την καυτή σούπα του Τιτανικού έχει ήδη γίνει μέρος της ιστορίας του σύγχρονου κινηματογράφου.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024