Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι η γήρανση μονόδρομος ή απλά δεν έχουμε ακόμα θεραπεία;

Είναι η γήρανση μονόδρομος ή απλά δεν έχουμε ακόμα θεραπεία;

Ένας βραβευμένος με νόμπελ μοριακός βιολόγος δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα που άπτονται του κυνηγιού της μακροζωίας και της αθανασίας.

Από αμνημονεύτων χρόνων, οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξεγελάσουν τον θάνατο και τη γήρανση. Σήμερα, καθώς οι επαναστατικές εξελίξεις μετατρέπουν το υλικό της επιστημονικής φαντασίας σε καθημερινή πραγματικότητα, βρισκόμαστε πιο κοντά στην επιμήκυνση της ζωής μας ή ακόμη και στην αθανασία; Οι απαντήσεις σε μια συνέντευξη του CNN που θα συζητηθεί.

Αν ναι, θέλουμε πραγματικά την αιώνια ζωή; Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Γιατί πεθαίνουμε: Η νέα επιστήμη της γήρανσης και η αναζήτηση της αθανασίας», ο βραβευμένος με Νόμπελ μοριακός βιολόγος Venki Ramakrishnan ξεσκονίζει το παρελθόν και τις έρευνες αιχμής για να αποκαλύψει τις φιλόδοξες θεωρίες και τους πρακτικούς περιορισμούς της μακροζωίας.

Στην πορεία, θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό κόστος των προσπαθειών να ζήσουμε για πάντα.

Οι βιολόγοι δεν πιστεύουν ότι η γήρανση και ο θάνατος είναι προγραμματισμένοι με την έννοια που ένα γονιμοποιημένο ωάριο είναι προγραμματισμένο να εξελιχθεί σε ανθρώπινο ον

Ήδη, οι άνθρωποι ζουν δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι ζούσαμε πριν από 150 χρόνια λόγω της αυξημένης γνώσης για τις ασθένειες και την εξάπλωσή τους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις για τον τριπλασιασμό ή τετραπλασιασμό της διάρκειας ζωής μας βρίσκονται προ των πυλών; Ο Ramakrishnan μοιράζεται τις απόψεις του για την πραγματικότητα της γήρανσης, του θανάτου και της αθανασίας.

Η γήρανση είναι μια συσσώρευση χημικών βλαβών στα μόρια στο εσωτερικό των κυττάρων μας, η οποία βλάπτει τα ίδια τα κύτταρα, και επομένως τον ιστό, και στη συνέχεια τελικά εμάς ως οργανισμό.

Γιατί γερνάμε και γιατί πεθαίνουμε; Η γήρανση ως εκφυλισμός των μορίων

Venki Ramakrishnan: Η γήρανση είναι μια συσσώρευση χημικών βλαβών στα μόρια στο εσωτερικό των κυττάρων μας, η οποία βλάπτει τα ίδια τα κύτταρα, και επομένως τον ιστό, και στη συνέχεια τελικά εμάς ως οργανισμό.

Παραδόξως, αρχίζουμε να γερνάμε όταν είμαστε στη μήτρα, αν και σε εκείνο το σημείο, αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από ό,τι συσσωρεύουμε βλάβες. Η γήρανση συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, από την αρχή.

Το σώμα έχει αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς για να διορθώνει τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία στο DNA μας και σε τυχόν κακής ποιότητας πρωτεΐνες που παράγουμε. Χωρίς τρόπους διόρθωσης τέτοιου είδους προβλημάτων, δεν θα ζούσαμε ποτέ τόσο πολύ όσο ζούμε. Παρόλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες αρχίζουν να ξεπερνούν την ικανότητά μας να τις επιδιορθώνουμε.

Σκεφτείτε το σώμα σαν μια πόλη που περιέχει πολλά συστήματα τα οποία πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Μόλις ένα σύστημα οργάνου που είναι κρίσιμο για την επιβίωσή μας αποτύχει, πεθαίνουμε. Για παράδειγμα, αν οι μύες μας γίνουν τόσο εύθραυστοι που η καρδιά μας σταματά να χτυπάει, δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα που περιέχει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα όργανά μας και πεθαίνουμε.

Όταν λέμε ότι κάποιος πεθαίνει, εννοούμε τον θάνατό του ως άτομο. Στην πραγματικότητα, όταν πεθαίνουμε, το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού μας, όπως τα όργανά μας, είναι ζωντανό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα όργανα των θυμάτων ατυχημάτων μπορούν να δωριστούν σε λήπτες μεταμοσχεύσεων.

Η διάρκεια ζωής όλων των οργανισμών κυμαίνεται από λίγες ώρες ή ημέρες για τα έντομα έως εκατοντάδες χρόνια για ορισμένες φάλαινες, καρχαρίες και γιγάντιες χελώνες. Ένας απλός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει ότι όλες οι μορφές ζωής είναι προκαθορισμένες να πεθάνουν μόλις φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία.

CNN: Έχει η ανθρώπινη διάρκεια ζωής ένα σταθερό όριο;

Ramakrishnan: Η διάρκεια ζωής όλων των οργανισμών κυμαίνεται από λίγες ώρες ή ημέρες για τα έντομα έως εκατοντάδες χρόνια για ορισμένες φάλαινες, καρχαρίες και γιγάντιες χελώνες. Ένας απλός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει ότι όλες οι μορφές ζωής είναι προκαθορισμένες να πεθάνουν μόλις φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία. Αλλά οι βιολόγοι δεν πιστεύουν ότι η γήρανση και ο θάνατος είναι προγραμματισμένοι με την έννοια που ένα γονιμοποιημένο ωάριο είναι προγραμματισμένο να εξελιχθεί σε ανθρώπινο ον.

Αντίθετα, η εξέλιξη έχει βελτιστοποιήσει μια εξίσωση κατανομής πόρων για τη διάρκεια ζωής που είναι βελτιστοποιημένη για κάθε είδος. Τα μεγαλύτερα ζώα τείνουν να ζουν περισσότερο. Αν είστε μικρόσωμο ζώο – και επομένως πιο πιθανό να σας φάει κάποιο αρπακτικό, να λιμοκτονήσετε ή να πεθάνετε σε μια πλημμύρα – δεν έχει νόημα για την εξέλιξη να σπαταλήσει πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που είναι απαραίτητες για να σας κρατήσει στη ζωή περισσότερο.

Αντ’ αυτού, η εξέλιξη επιλέγει να μεγαλώνεις γρήγορα και να ωριμάζεις γρήγορα, ώστε να μπορείς να αναπαραχθείς και να μεταβιβάσεις τα γονίδιά σου.

Αν είστε μεγαλύτερο ζώο, η παραμονή σας στη ζωή θα σας δώσει περισσότερες πιθανότητες να βρείτε έναν σύντροφο με τον οποίο θα μπορέσετε να αποκτήσετε περισσότερους απογόνους κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διάρκειας της ζωής σας. Η διάρκεια ζωής έχει να κάνει με την εξέλιξη που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να μεταβιβάσετε τα γονίδιά σας. Στους ανθρώπους, αυτή η καλά ρυθμισμένη ισορροπία πόρων μας εξασφαλίζει μέγιστη διάρκεια ζωής περίπου 120 ετών.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη βιολογία και να παρέμβουμε σε αυτές τις διαδικασίες γήρανσης και ίσως να παρατείνουμε τη ζωή μας. Όπως πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τη γήρανση, πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό. Δεν συμμερίζομαι, ωστόσο, την αισιοδοξία τους για το πόσο εφικτές θα είναι τέτοιες παρεμβάσεις.

«H Jeanne Clament έζησε μέχρι τα 120 και κάπνιζε, δεν θα συνιστούσα το κάπνισμα», λέει ο Ramakrishnan.

CNN: Ποιος έχει ζήσει περισσότερο μέχρι στιγμής;

Ramakrishnan: Το γηραιότερο άτομο για το οποίο έχουμε αξιόπιστα αρχεία ήταν μια Γαλλίδα με το όνομα Jeanne Calment, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Κάπνιζε για όλα, εκτός από τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της και έτρωγε περισσότερα από δύο κιλά σοκολάτας κάθε εβδομάδα. Αλλά δεν θα συνιστούσα αυτές τις συγκεκριμένες στρατηγικές για μακροζωία, εκτός ίσως από τη σοκολάτα.

CNN: Μπορεί το ρολόι της γήρανσης να γυρίσει ποτέ προς τα πίσω;

Ramakrishnan:: Το ρολόι της γήρανσης γυρίζει προς τα πίσω, σε κάθε γενιά. Παρόλο που ένα παιδί γεννιέται από τα κύτταρα ενήλικων γονέων, το παιδί εξακολουθεί να ξεκινά από την ηλικία μηδέν. Ένα παιδί που γεννιέται από μια γυναίκα 40 ετών δεν είναι 20 χρόνια μεγαλύτερο από ένα παιδί που γεννιέται από μια 20χρονη- και οι δύο ξεκινούν από το μηδέν. Έτσι, σε κάποιο επίπεδο, το ρολόι της γήρανσης μπορεί να αντιστραφεί.

Υπάρχει επίσης η κλωνοποίηση. Ενώ η Dolly, ίσως το πιο διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο, ήταν άρρωστη και πέθανε στη μισή περίπου από τη φυσιολογική ηλικία, άλλα κλωνοποιημένα πρόβατα έχουν ζήσει φυσιολογικά. Αυτό έχει πείσει ορισμένους ότι η επαναφορά του ρολογιού της γήρανσης πρέπει να είναι δυνατή σε ευρύτερη κλίμακα.

Αν και η εξαπάτηση των ενήλικων κυττάρων ώστε να γίνουν εμβρυϊκά και να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά ήταν επιτυχής, οι πρακτικές δυσκολίες καθιστούν την κλωνοποίηση πολύ αναποτελεσματική. Πολλά κύτταρα έχουν συσσωρεύσει πάρα πολλές βλάβες για να πάρουν, γεγονός που απαιτεί έναν τεράστιο αριθμό πειραμάτων για να αναπτυχθεί ένα μόνο ζώο.

Πειράματα σε ποντίκια, εν τω μεταξύ, έχουν χρησιμοποιήσει τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να επανέλθουν αναπτυξιακά, εν μέρει, ώστε να έχουν την ικανότητα να αναγεννούν ιστούς. Μετατρέποντας τα κύτταρα σε μια ελαφρώς προγενέστερη κατάσταση, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ποντίκια με καλύτερους δείκτες αίματος και βελτιωμένη γούνα, δέρμα και μυϊκό τόνο. Παρά τις έρευνες σε αυτόν τον τομέα, δεν είμαι σίγουρος πόσο εύκολο θα είναι να μεταφραστούν σε κάτι χρήσιμο για τον άνθρωπο.

Τα ίδια γονίδια μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας μας να αναπτυχθούμε όταν είμαστε νέοι, αλλά αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας και καρκίνου όταν είμαστε μεγαλύτεροι.

CNN: Ο πατέρας σας μόλις έκλεισε τα 98 του χρόνια. Τι αντίκτυπο θα έχει η καλή υγεία και η ανεξαρτησία του πιθανώς στη δική σας ζωή; Πόσο η γήρανση και η μακροζωία επηρεάζονται από τη γενετική;

Ramakrishnan: Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των ηλικιών των γονέων και των παιδιών τους, αλλά δεν είναι τέλεια. Μια μελέτη σε 2.700 Δανούς διδύμους έδειξε ότι η κληρονομικότητα – πόσο μεγάλο μέρος της μακροζωίας μας οφείλεται στα γονίδιά μας – αντιπροσώπευε μόνο το 25% περίπου της διάρκειας ζωής.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη σε ένα μόνο γονίδιο μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής ενός συγκεκριμένου τύπου σκουληκιού. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα, αλλά τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις είναι πολύπλοκα.

Το κυνήγι της νεότητας δεν έχει ηλικία, πλέον ολοένα νεότεροι άνθρωποι ανησυχούν για το γήρας.

CNN: Τι αποκαλύπτει η επιστήμη του καρκίνου για την έρευνα κατά της γήρανσης;

Ramakrishnan: Η σχέση μεταξύ καρκίνου και γήρανσης είναι περίπλοκη. Τα ίδια γονίδια μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας μας να αναπτυχθούμε όταν είμαστε νέοι, αλλά αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας και καρκίνου όταν είμαστε μεγαλύτεροι.

Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, επειδή συσσωρεύουμε ελαττώματα στο DNA και το γονιδίωμά μας, τα οποία μερικές φορές προκαλούν γονιδιακές δυσλειτουργίες που οδηγούν σε καρκίνο. Αλλά πολλά από τα κυτταρικά μας συστήματα επιδιόρθωσης που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τον καρκίνο νωρίς στη ζωή, προκαλούν επίσης γήρανση αργότερα.

Για παράδειγμα, τα κύτταρα μπορούν να αντιληφθούν σπασίματα στο DNA μας που μπορεί να επιτρέψουν στα χρωμοσώματα να ενωθούν με μη φυσιολογικό τρόπο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο. Για να αποφευχθεί αυτή η ένωση, ένα κύτταρο είτε αυτοκτονεί είτε εισέρχεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται γήρανση, όπου δεν μπορεί πλέον να διαιρείται.

Από τη σκοπιά ενός οργανισμού όπως εμείς, που έχει τρισεκατομμύρια κύτταρα, αυτό είναι λογικό. Ακόμη και αν εκατομμύρια κύτταρα καταστρέφονται με αυτόν τον τρόπο, οι ενέργειες αυτές προστατεύουν ολόκληρο τον οργανισμό. Αλλά η συσσώρευση γερασμένων κυττάρων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους γερνάμε.

Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι τεκμηριωμένες συστάσεις για το τι μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά, υγιή ζωή αντικατοπτρίζουν τις συμβουλές κοινής λογικής που έχουν περάσει από αιώνες σε αιώνες.

CNN: Έχει επηρεάσει η έρευνά σας σχετικά με το γιατί πεθαίνουμε τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας;

Ramakrishnan: Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι τεκμηριωμένες συστάσεις για το τι μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά, υγιή ζωή αντικατοπτρίζουν τις συμβουλές κοινής λογικής που έχουν περάσει από αιώνες σε αιώνες. Τις πήραμε από τις γιαγιάδες μας: Μην είστε λαίμαργοι. Ασκηθείτε. Αποφύγετε το στρες, το οποίο δημιουργεί ορμονικές επιδράσεις που αλλάζουν το μεταβολισμό μας και μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση. Κοιμηθείτε αρκετά.

Η έρευνα για τη γήρανση μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις βαθιές βιολογικές επιπτώσεις αυτής της συμβουλής. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας υγιεινών τροφών με μέτρο μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους για την υγεία από την παχυσαρκία.

Η άσκηση μάς βοηθά να αναγεννήσουμε νέα μιτοχόνδρια – τις ατμομηχανές των κυττάρων μας που παρέχουν ενέργεια. Ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα μας να κάνει επισκευές σε μοριακό επίπεδο. Η εκμάθηση της βιολογίας πίσω από αυτές τις πανάρχαιες, ακλόνητες συμβουλές μπορεί να μας ενθαρρύνει να προβούμε και σε άλλες ενέργειες που θα συμβάλουν στην προώθηση μιας μακράς και υγιούς ζωής.

Προσωπικά, συχνά λέω ότι έχω περάσει κατά πολύ την ημερομηνία λήξης μου, αλλά ως άνθρωπος, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι είμαι ζωντανός και ότι έχω πράγματα να συνεισφέρω.

CNN: Ποιο είναι το κοινωνικό κόστος της προσπάθειας να ξεγελάσουμε τη γήρανση και τον θάνατο, ιδίως οι ανισότητες;

Ramakrishnan: Το 10% των εισοδηματιών με το υψηλότερο εισόδημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περισσότερο από μια δεκαετία περισσότερο από το 10% των κατώτερων εισοδημάτων. Εάν εξετάσετε το εύρος της υγείας – τον αριθμό των ετών υγιούς ζωής – η ανισότητα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι φτωχότεροι άνθρωποι ζουν μικρότερη και λιγότερο υγιή ζωή.

Πολλοί πολύ πλούσιοι άνθρωποι διοχετεύουν τεράστια χρηματικά ποσά στην έρευνα, ελπίζοντας να αναπτύξουν εξελιγμένες τεχνολογίες για την πρόληψη της γήρανσης. Αν αυτές οι προσπάθειες πετύχουν, θα επωφεληθούν αρχικά οι πολύ πλούσιοι, ακολουθούμενοι από ανθρώπους με πολύ καλή ασφάλιση, και ούτω καθεξής.

Οι πλούσιες χώρες θα έχουν πιθανότατα πρόσβαση πριν από τις φτωχότερες χώρες. Έτσι, τόσο εντός των χωρών όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τέτοιες εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις ανισότητες.

Νομίζω ότι αυτή η αναζήτηση της αθανασίας είναι μια οφθαλμαπάτη. Εκατόν πενήντα χρόνια πριν, μπορούσες να περιμένεις να ζήσεις μέχρι τα 40. Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 80, το οποίο, όπως έχει πει ο συγγραφέας Steven Johnson, είναι σχεδόν σαν να προσθέτουμε μια ολόκληρη επιπλέον ζωή.

CNN: Η εξερεύνηση αυτού του θέματος άλλαξε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σχετικά με τη γήρανση και τον θάνατο;

Ramakrishnan: Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να γεράσουμε ή να φύγουμε από αυτή τη ζωή. Δεν θέλουμε να φύγουμε ενώ το πάρτι συνεχίζεται. Όμως, ακόμη και καθώς τα κύτταρα του σώματός μας δημιουργούνται και πεθαίνουν συνεχώς, εμείς συνεχίζουμε να υπάρχουμε.

Παρομοίως, η ζωή στη Γη θα συνεχιστεί καθώς τα άτομα έρχονται και φεύγουν. Σε κάποιο επίπεδο, πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι μέρος του συστήματος των πραγμάτων.

Νομίζω ότι αυτή η αναζήτηση της αθανασίας είναι μια οφθαλμαπάτη. Εκατόν πενήντα χρόνια πριν, μπορούσες να περιμένεις να ζήσεις μέχρι τα 40. Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 80, το οποίο, όπως έχει πει ο συγγραφέας Steven Johnson, είναι σχεδόν σαν να προσθέτουμε μια ολόκληρη επιπλέον ζωή.

Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εμμονή με τον θάνατο. Νομίζω ότι αν ζούσαμε μέχρι τα 150, θα ανησυχούσαμε γιατί δεν ζούμε μέχρι τα 200 ή τα 300. Είναι φαύλος κύκλος.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024