Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Ισραήλ δεν είναι απομονωμένο – Στο πλευρό του οι φαινομενικά επικριτές του;

Το Ισραήλ δεν είναι απομονωμένο – Στο πλευρό του οι φαινομενικά επικριτές του;

Κροκοδείλια δάκρυα από δυτικές χώρες για τη Γάζα

Πρόσφατα, το περιοδικό Economist με ένα συμβολικό εξώφυλλο, δείχνοντας μια κουρελιασμένη ισραηλινή σημαία, σε μια άνυδρη γη και με τίτλο «Το Ισραήλ είναι μόνο του», έδειξε ότι ο κόσμος εναντιώνεται στο επιθετικό Ισραήλ. Κάποιοι όμως πάνε κόντρα στο υγιές αυτό ρεύμα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία στη Γάζα από τα Ισραηλινά στρατεύματα. H Ισπανία δε, όχι μόνο απαίτησε από το Ισραήλ να διερευνήσει τον θάνατο αμάχων της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος στις 2 Απριλίου.

Εγείρεται όμως ένα ερώτημα: Έχει πράγματι απομονωθεί το Ισραήλ, τη στιγμή που τα αεροδρόμια και τα λιμάνια του έχουν «μπουκώσει» από τις τεράστιες αποστολές όπλων που προέρχονται από την «φιλειρηνική» Ευρώπη και τις «δημοκρατικές» ΗΠΑ;

Για τον Αμερικανοπαλαιστίνιο δημοσιογράφο Ραμζί Μπαρούντ, αυτό δεν συμβαίνει ούτε στο ελάχιστο, και μάλλον τα γεγονότα τον επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό.

Αν και πολλοί από τους παραδοσιακούς συμμάχους του Ισραήλ στη Δύση στέκονται ενάντιοι στην στρατιωτική του συμπεριφορά έναντι της Λωρίδας της Γάζας, όπλα από διάφορες δυτικές και μη χώρες συνεχίζουν να ρέουν, τροφοδοτώντας την πολεμική μηχανή η οποία εξοντώνει χιλιάδες ζωές αμάχων και αθώων.

Αυτό που παρατηρεί ο Μπαρούντ, στο Palestine Chronicle είναι πως σχεδόν κάθε φορά που μια δυτική χώρα ανακοινώνει ότι ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, λίγο αργότερα δημοσιεύματα διαψεύδουν.

Ήδη ευρωπαϊκοί θεσμοί και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη συνεργάζονται με Ισραηλινούς, με ενδείξεις ότι τους καρπούς αυτών των ερευνών δρέπει ο Ισραηλινός στρατός.

Ενδεικτικά, το 2023, η Ρώμη είχε δηλώσει ότι εμπόδιζε όλες τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες ότι ορισμένες δυτικές χώρες βιώνουν επιτέλους κάποιο είδος ηθικής αφύπνισης.

Ωστόσο, στις 14 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το Reuters, ο Ιταλός Υπουργό Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, δήλωσε ότι οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ συνεχίζονται, λόγω τήρησης προηγούμενων συμφωνιών.

Στην ίδια λογική βαδίζει και ο Καναδάς, ο οποίος ενώ στις 19 Μαΐου 2023 ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων στους Ισραηλινούς, στις 20 Μαΐου ουσιαστικά αντέστρεψε την απόφαση ανακοινώνοντας ότι και αυτή θα τιμήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις αποστολής όπλων.

Επιθεώρηση των ζημιών ότι απέμεινε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά την ισραηλινή επιδρομή.

«Αυτό δείχνει ότι ορισμένες δυτικές χώρες, οι οποίες συνεχίζουν να μεταδίδουν την αυτόκλητη σοφία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και τη δημοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο, δεν σέβονται πραγματικά καμία από αυτές τις αξίες» λέει χαρακτηριστικά ο Μπαρούντ.

Σύμφωνα με τα ποιο πρόσφατα στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η πλειονότητα των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ προέρχεται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Το 69% των εξαγορών όπλων του Ισραήλ προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες, με το 30% να προέρχεται από τη Γερμανία και το 0,9% από την Ιταλία. «Στα τέλη του 2023, οι ΗΠΑ παρέδωσαν γρήγορα χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους στο Ισραήλ, αλλά ο συνολικός όγκος των ισραηλινών εισαγωγών όπλων από τις ΗΠΑ το 2023 ήταν σχεδόν ο ίδιος με το 2022. Μέχρι το τέλος του 2023, εκκρεμούν οι παραδόσεις Τα κύρια όπλα για το Ισραήλ περιλάμβαναν 61 μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και 4 υποβρύχια από τη Γερμανία», αναφέρει η έκθεση SIPRI.

Το ατόπημα Μπάιντεν

Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπαίντεν αν και φροντίζει να διαρρέει στον Τύπο ότι πιέζει σκληρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για συγκράτηση, ωστόσο η Washington Post στις 6 Μαρτίου αποκάλυψε πως αν και μόνο δύο εγκεκριμένες στρατιωτικές πωλήσεις στο Ισραήλ έχουν ανακοινωθεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου, αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του συνόλου των αμερικανικών όπλων που στάλθηκαν στο Ισραήλ.

«Αυτός είναι ένας εξαιρετικός αριθμός πωλήσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στην Post ο Jeremy Konyndyk πρώην ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Konyndyk κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ισραηλινή εκστρατεία δεν θα ήταν βιώσιμη χωρίς αυτό το επίπεδο υποστήριξης των ΗΠΑ».

Αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου, όμως, οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Περιλάμβαναν μια βόμβα 2.000 λιβρών γνωστή ως πυρομαχικά 5.000 MK-84. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε αυτή τη βόμβα για να σκοτώσει εκατοντάδες αθώους Παλαιστίνιους.

Αν και η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται  ότι εξετάζει τη χρήση των όπλων του από το Ισραήλ, αποδείχθηκε, σύμφωνα με την Washington Post, ότι ο Μπάιντεν γνώριζε πολύ καλά ότι «το Ισραήλ βομβάρδιζε τακτικά κτίρια χωρίς ισχυρές πληροφορίες ότι ήταν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι».

Για τα μάτια του κόσμου, δηλαδή των ψηφοφόρων λοιπόν.

Sports in

Νέα φωτογραφία από αστεροειδή προκαλεί δέος

«Το κατάμαυρο φόντο είναι τρομακτικό...» - Ο Ριούγκου είναι «δυνητικά επικίνδυνος» για τον πλανήτη μας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024