Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγωνία για την έκδοση στις ΗΠΑ του Τζούλιαν Ασάνζ

Αγωνία για την έκδοση στις ΗΠΑ του Τζούλιαν Ασάνζ

Μετά από μια πολυετή μάχη, ο 52χρονος, εξάντλησε κάθε νομική οδό που του έχει απομείνει και αναμένει την ετυμηγορία των δύο δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

H πτήση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα κριθεί από την ετυμηγορία δύο δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου.

Κορυφώνεται η αγωνία για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ακτιβιστή και ιδρυτή του WikiLeaks. Η βρετανική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την Τρίτη (26/03) εάν θα του παραχωρήσει το δικαίωμα μιας τελευταίας προσφυγής ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου διώκεται για μια μαζική διαρροή εγγράφων βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.

Μετά από μια πολυετή μάχη, ο 52χρονος, εξάντλησε κάθε νομική οδό που του έχει απομείνει και αναμένει την ετυμηγορία των δύο δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ευχόμενος πως θα του δώσουν την ευκαιρία να μην κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι.Έπειτα από μια διήμερη ακροαματική διαδικασία τον Φεβρουάριο, η Βικτόρια Σαρπ και ο Τζέρεμι Τζόνσον, αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους την Τρίτη.

Εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι εναντίον του θα πρέπει να εκδοθεί εντός 28 ημερών

Αυτό που εξετάζουν οι δύο δικαστές είναι αν θα πρέπει να χορηγηθεί άδεια στον Αυστραλό για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσης του 2022 που έλαβε η πρώην υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Priti Patel. Εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι εναντίον του Ασάνζ, θα πρέπει να εκδοθεί εντός 28 ημερών. Ωστόσο, η νομική του ομάδα αναμένεται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παρέμβει ενεργοποιώντας τη διαταγή του κανόνα 39.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 ποινικές κατηγορίες

Η αμερικανική δικαιοσύνη διώκει τον Τζούλιαν Ασάνζ επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές και βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τη διάδοση διαβαθμισμένου υλικού και διπλωματικών τηλεγραφημάτων το 2010 και το 2011.

Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες επισύρει πιθανή ποινή 10 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι αν καταδικαστεί, ο Αυστραλός μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 175 ετών.

Η ακρόαση της Τρίτης είναι το τελευταίο στάδιο σε ένα δαιδαλώδες ταξίδι που άφησε τον Ασάνζ έγκλειστο στο Μπέλμαρς, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στα νοτιοανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οικείοι του Αυστραλού ακτιβιστή, προειδοποιούν για την επιδείνωση της υγείας του.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024