Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντόνιο Γκουτέρες: «Ήρθα στη Ράφα για να ρίξω τα φώτα της δημοσιότητας στον πόνο των Παλαιστινίων»

Αντόνιο Γκουτέρες: «Ήρθα στη Ράφα για να ρίξω τα φώτα της δημοσιότητας στον πόνο των Παλαιστινίων»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έφτασε πρώτα στην αιγυπτιακή πόλη Ελ Αρίς όπου παραδίδεται και αποθηκεύεται μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας για τη Γάζα

«Η ουρά από μπλοκαρισμένα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην πλευρά των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον λιμό, αποτελεί ηθική ντροπή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στην Ελ Αρίς της Αιγύπτου.

«Ήρθε η ώρα το Ισραήλ να δώσει μια ‘ακλόνητη δέσμευση’ για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστικά αγαθά σε όλη τη Γάζα, συμπλήρωσε και ζήτησε επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αίγυπτο για να «εξορθολογίσει» τη ροή της βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους μπροστά από την πύλη του περάσματος της Ράφα, σημείο εισόδου της βοήθειας.

«Αυτό το Ραμαζάνι, ήρθα στο πέρασμα της Ράφα για να προβάλω τις κακουχίες και τον πόνο των Παλαιστινίων στη Γάζα και τα εμπόδια για την ανακούφιση της κατάστασής τους. Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τραυματισμένους Παλαιστίνιους πολίτες και τις οικογένειές τους στο Γενικό Νοσοκομείο της Ελ Αρίς και συγκινήθηκα εξαιρετικά από τις ιστορίες, τις εμπειρίες και όλες τις κακουχίες που έχουν υποστεί, καθώς και από τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού» συνέχισε.

«Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τραγικό. Είναι μια ηθική προσβολή»

Πλάνο από τη συνέντευξη Τύπου

«Από εδώ, από αυτό το πέρασμα, βλέπουμε το σπαραγμό και την καρδιοχτύπι όλων αυτών. Μια μεγάλη ουρά από μπλοκαρισμένα φορτηγά με βοήθεια από τη μια πλευρά των πυλών, η μεγάλη σκιά της πείνας από την άλλη», είπε.

«Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τραγικό. Είναι μια ηθική προσβολή» τόνισε.

Η επίσκεψη του Γκουτέρες πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει παγκόσμιες πιέσεις για να επιτρέψει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί από τον πεντάμηνο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, ακριβώς πάνω από τα σύνορα με την Αίγυπτο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις κατά μιας τέτοιας επίθεσης.

Η πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει καταφύγει γύρω από τη Ράφα. Αν και οι συνθήκες είναι χειρότερες στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, η κατάσταση των αμάχων σε όλη την επικράτεια έχει επιδεινωθεί απότομα καθώς η σύγκρουση έχει προχωρήσει.

Πριν από τη στάση του στα σύνορα, όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο Γκουτέρες προσγειώθηκε στην Ελ Αρίς στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου, όπου παραδίδεται και αποθηκεύεται μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας για τη Γάζα.

Τον υποδέχτηκε ο κυβερνήτης της περιοχής Μοχάμεντ Σούσα ο οποίος δήλωσε ότι περίπου 7.000 φορτηγά περιμένουν στο Βόρειο Σινά για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, αλλά ότι οι διαδικασίες επιθεώρησης που απαιτεί το Ισραήλ έχουν καθυστερήσει τη ροή της βοήθειας.

Ο Γκουτέρες επισκέφθηκε επίσης ένα νοσοκομείο στην Ελ Αρίς, όπου νοσηλεύονται Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τη Γάζα.

Καθώς οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού έχουν εξανεμιστεί και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει πιο απελπιστική, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις από αέρος και πλοία για να παραδώσουν βοήθεια.

Sports in

Νίκησαν και έμειναν ζωντανοί οι Λέικερς (119-108)

Οι Λέικερς νίκησαν με 119-108 και γλύτωσαν την σκούπα από τους Νάγκετς, μένοντας παράλληλα ζωντανοί στη σειρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024