Συκώτι χοίρου μεταμοσχεύθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο
Δοκιμή σε εγκεφαλικά νεκρό άνδρα δημιουργεί αισιοδοξία για την ιδέα της ξενομεταμόσχευσης.
Ένας 50χρονος κλινικά νεκρός άνδρας στην Κίνα ήταν ο λήπτης του πρώτου μοσχεύματος ήπατος από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, ένα πείραμα που εμπνέει αισιοδοξία για την εφαρμογή της «ξενομεταμόσχευσης» σε ασθενείς με ανίατη ηπατική ανεπάρκεια.
Το συκώτι λειτούργησε για δέκα μέρες πριν αφαιρεθεί την Τετάρτη από τον εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.
«Η μελέτη μας ολοκληρώθηκε. Το χρώμα και η υφή του ήπατος χοίρου είναι γενικά φυσιολογικά» δήλωσε ο Ντου Κεφένγκ, μέλος της χειρουργικής ομάδας που πραγματοποίησε την εννιάωρη επέμβαση στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Σιάν.
Το μόσχευμα προήλθε από γουρούνι από το οποίο είχαν αφαιρεθεί τρία γονίδια χοίρου και είχαν προστεθεί τρία ανθρώπινα
Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε με άδεια των συγγενών του κλινικά νεκρού άνδρα και τη σύμφωνη γνώμη επιτροπών βιοηθικής.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκβαση της μεταμόσχευσης αναμένονται με τα αποτελέσματα βιοψιών και εξετάσεων σε δείγματα αίματος που λαμβάνονταν ανά διαστήματα από τον λήπτη.
Γέφυρα σωτηρίας
Το ήπαρ παρήγαγε περίπου 30 ml χολής την ημέρα, ένδειξη ότι λειτουργεί. Αν και οι ερευνητές ελπίζουν ότι το μόσχευμα απομάκρυνε τοξίνες από το αίμα του λήπτη, θεωρούν απίθανο να παρήγαγε όλες τις πρωτεΐνες του ανθρώπινου ήπατος.
Παρόλα αυτά, οι ξενομεταμοσχεύσεις ήπατος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινή λύση μέχρι την εύρεση ανθρώπινου μοσχεύματος ή μέχρι να μπορέσει να αναγεννηθεί το ήπαρ από σοβαρές βλάβες.
Θα ήταν μια σωτήρια λύση, δεδομένου ότι από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με ηπατική ανεπάρκεια μόνο στην Κίνα, μόνο 6.000 τυχεροί βρίσκουν συμβατό μόσχευμα κάθε χρόνο.
Πιο μόνιμη λύση θα έδιναν τα μοσχεύματα καρδιάς και νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους που έχουν αρχίσει να μεταμοσχεύονται πειραματικά σε ασθενείς και εγκεφαλικά νεκρά άτομα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι χοίροι πρέπει να έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην προκαλείται απόρριψη του μοσχεύματος. Στην περίπτωση της Κίνας, το μόσχευμα προήλθε από γουρούνια της κινεζικής εταιρείας Clonorgan Biotechnology, από τα οποία είχαν αφαιρεθεί τρία γονίδια χοίρου και είχαν προστεθεί τρία ανθρώπινα.
Στην πρώτη αυτή επέμβαση, το συκώτι του λήπτη αφέθηκε στη θέση του να λειτουργεί μαζί με το μόσχευμα. Στην επόμενη δοκιμή που προγραμματίζεται για φέτος, οι ερευνητές θα αφαιρέσουν το ήπαρ του εγκεφαλικά λήπτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις