Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έχεις χάσει την όρεξη για ζωή; Χόρεψε, λέει η επιστήμη

Έχεις χάσει την όρεξη για ζωή; Χόρεψε, λέει η επιστήμη

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι ο χορός είναι πιο αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη από τα αντικαταθλιπτικά ή τη θεραπεία.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο χορός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Επιπροσθέτως, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να αναπολούν και να αρχίζουν να εστιάζουν στην παρούσα στιγμή

Ερευνητές στην Αυστραλία είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν ποια είναι η πιο ωφέλιμη θεραπεία για τη διαχείριση της κατάθλιψης, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα διαφόρων μορφών άσκησης, SSRIs, γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) και συνδυασμούς αυτών των θεραπειών.

Η πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης

Μέσα από 218 διαφορετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 14.170 άτομα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χορός δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματική θεραπεία από το περπάτημα, το τζόκινγκ, τη γιόγκα, το tai chi και την προπόνηση ενδυνάμωσης, αλλά και πιο αποτελεσματική από τη λήψη SSRI ή τη θεραπεία, όσον αφορά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ο χορός θεωρείται εδώ και καιρό μια ισχυρή μορφή σωματικής θεραπείας – θεραπεία που προωθεί τον επαναπρογραμματισμό του νου μέσω σωματικών προσεγγίσεων – και τώρα αυτή η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορείτε πραγματικά να απομακρύνετε τη μελαγχολία χορεύοντας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διάφορες δημογραφικές ομάδες εμφάνισαν διαφορετική ανταπόκριση στις ασκήσεις και τις συνήθεις θεραπείες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων με την προπόνηση ενδυνάμωσης και την ποδηλασία, ενώ οι άνδρες ανταποκρίνονταν πιο ικανοποιητικά στη γιόγκα, το tai chi και την αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.

Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες επωφελήθηκαν από τη γιόγκα και την αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, ενώ οι νεότεροι συμμετέχοντες παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση με την άσκηση ενδυνάμωσης. Ωστόσο, συνολικά, ο χορός αποδείχθηκε σταθερά η πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης για τα άτομα με κατάθλιψη.

Σωματικές προσεγγίσεις

Σύμφωνα με το PsychCentral, ο χορός δρα ως ενισχυτής της διάθεσης αυξάνοντας τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και βελτιώνοντας την ενσυνειδητότητα.

Επιπροσθέτως, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να αναπολούν και να αρχίζουν να εστιάζουν στην παρούσα στιγμή.

Ο χορός θεωρείται εδώ και καιρό μια ισχυρή μορφή σωματικής θεραπείας – θεραπεία που προωθεί τον επαναπρογραμματισμό του νου μέσω σωματικών προσεγγίσεων – και τώρα αυτή η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορείτε πραγματικά να απομακρύνετε τη μελαγχολία χορεύοντας.

*Με πληροφορίες από: Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Miramax | YouTube

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024