Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Εξακολουθεί να ισχύει το αμερικανικό μπλόκο των F-35

Τουρκία: Εξακολουθεί να ισχύει το αμερικανικό μπλόκο των F-35

Ποιος είναι ο ρόλος των ρωσικών S-440, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της ανάπτυξης την Παρασκευή του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ποιον όρο βάζουν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για τα F-35

Σε συνέντευξη της, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην ‘Αγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Τόνισε δε πως, «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35». Η ίδια προσέθεσε επίσης ότι «πρώτα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα και ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα».

Χωρίς όρους απαιτούν την παράδοση των F-16 οι Τούρκοι

Το F-35 διαθέτει εξοπλισμό που του επιτρέπει να είναι «αόρατο»

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ F-16 και F-35

Το αεροσκάφος που θέλουν αυτή τη στιγμή διακαώς οι Τούρκοι, το F-16 Viper, διαθέτει ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, το σύστημα τακτικής ψηφιακής διασύνδεσης LINK16, με το οποίο τα αεροσκάφη θα μπορούν να μοιράζονται στόχους μεταξύ τους, τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος, να ανταλλάσουν στοιχεία μαζί με τα Rafale.

Ακόμη, μπορούν να επικοινωνούν με πολεμικά πλοία και να βλέπουν όσα μπορούν να δούν όλα τα υπόλοιπα μέσα σε αέρα και θάλασσα. Έχουν κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ και νέο cockpit που απλουστεύει τον χειρισμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των επιδόσεων του ραντάρ APG-68(V)9, το F-16C/D που υπηρετεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και στις εκδόσεις Block 52+/52+Adv δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35A, καθώς δεν μπορεί να το εντοπίσει. Το F-16C/D θα αντιληφθεί την απειλή μόνο στην τερματική εμπλοκή, όταν η συσκευή RWR θα ενημερώσει τον χειριστή.

Τι είναι το F-35

Το F-35 είναι ένα stealth αεροσκάφος με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το μαχητικό αυτό μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών, να επιτηρεί τεράστιες περιοχές και είναι ανίκητο στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Σημαντική διαφορά μεταξύ F-16 και F-35 έγκειται στην δυνατότητα του δευτέρου να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ. Ο ίδιος ο σχεδιασμός του μαχητικού δίνει έμφαση στο να είναι «αόρατο» αξιοποιώντας ένα συνδυασμό προηγμένων συστημάτων σε σύγκριση με το F-16.

Μάλιστα, ο Τόνι Γουίλσον, επικεφαλής των δοκιμαστικών πτήσεων των F-35 ανέφερε: «Aλλάζει ο πόλεμος γενικά. Mια από τις δυνάμεις του F35 είναι ότι έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν εναέριο σημειωματάριο πληροφοριών και μοιράζει τις πληροφορίες σε αυτόν που τη χρειάζεται και όταν τη χρειάζεται. Οπότε δεν είναι το θέμα ότι άλλαζει τον αεροπορικό πόλεμο, είναι ότι δίνει την πληροφορία της κυριαρχίας.»

Τέλος, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές: «Αυτός που θα δει πρώτος τον αντίπαλο και θα βάλει εναντίον του είναι ο νικητής της αερομαχίας. Αυτό είναι ένα απόλυτο αξίωμα και δεν έχει καταρριφθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Άρα το F-35 διατηρεί το πλεονέκτημα του εντοπισμού του αντιπάλου χωρίς εκείνος να μπορεί να τον δεί για να τον αντιμετωπίσει έγκαιρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024