Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Τρόμος από τα φονικά 7,6 Ρίχτερ - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Ιαπωνία: Τρόμος από τα φονικά 7,6 Ρίχτερ – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Ο ισχυρότατος σεισμός που χτύπησε την Ιαπωνία ανήμερα της Πρωτοχρονιάς άφησε πίσω του τουλάχιστον 6 νεκρούς και πολλούς εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια κτιρίων

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον φονικό σεισμό των 7,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Πρωτοχρονιά την κεντρική Ιαπωνία, με την αστυνομία και τις τοπικές αρχές να αναθεωρούν τον απολογισμό των θυμάτων καθώς ανασύρονται κι άλλοι νεκροί από τα ερείπια.

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, την καταστροφή οδικών αρτηριών, την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και την φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.

Παράλληλα, σειρά ισχυρών μετασεισμών συνεχίζει να συνταράσσει το αρχιπέλαγος, σύμφωνα με το Αμερικανό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Μονάδες του στρατού συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, αφού ορισμένοι δρόμοι έχουν γίνει απροσπέλαστοι.

Έτοιμες να στείλουν βοήθεια οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Ιαπωνία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε επαφή με τους Ιάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Πανικός σε σιδηροδρομικό σταθμό

Αυτόπτης μάρτυρας του χάους που επικράτησε σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καναζάουα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού, κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή της δόνησης.

Στο βίντεο ακούγονται φωνές και φαίνονται αντικείμενα να πέφτουν από τα ράφια ενός καταστήματος μέσα στον σταθμό, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να καλυφθούν, ενώ άλλοι τρέχουν να βγουν από το κτίριο.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται άνθρωποι να σκύβουν στο έδαφος και να περιμένουν έως ότου η σεισμική δόνηση σταματήσει.

Κάποιοι άλλοι τραβούν βίντεο μέσα από βαγόνι, δείχνοντας τον πίνακα ανακοινώσεων που πηγαίνει πέρα – δώθε σαν να είναι κουρελόχαρτο.

Η στιγμή που μίνι τσουνάμι «χτυπά» στις ακτές

Παρότι δεν σημειώθηκε το καταστροφικό τσουνάμι που φοβούνταν οι ιαπωνικές αρχές, ένα «μίνι» τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το φαινόμενο σήκωσε κύματα έως και 5 μέτρων κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το τσουνάμι έχει κύματα έως και 5 μέτρων κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ενώ ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κοντά στις ακτές

Ο τρομακτικός σεισμός που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις στους κατοίκους για να εκκενώσουν ορισμένες περιοχές στις δυτικές ακτές της και να προκληθούν διακοπές ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς και προβλήματα σε πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια στην περιοχή που έπληξε ο Εγκέλαδος.

Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιφέρειες Ισικάουα και Τογιάμα.

Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα ανεστάλησαν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι Αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Ξύπνησε ο πυρηνικός φόβος της Φουκουσίμα

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011, προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα.

Ο φονικός σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας αργίας, όπου εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για τη νέα χρονιά.

Η αγωνία στην Ιαπωνία αναμένεται να συνεχιστεί, κατ’ αρχήν γιατί μπορεί να ανέβει σημαντικά ο αριθμός των νεκρών όσο οι ομάδες διάσωσης ψάχνουν κάτω από τα ερείπια και, επίσης, επειδή οι μετασεισμοί είναι ισχυροί και μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση κτιρίων που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ή να σβήσουν τις όποιες ελπίδες υπάρχουν να παραμείνουν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024