Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Τρια αδέρφια καταγγέλουν τον βασανισμό τους από Ισραηλινούς στρατιώτες

Γάζα: Τρια αδέρφια καταγγέλουν τον βασανισμό τους από Ισραηλινούς στρατιώτες

Τρια αδέρφια από την Παλαιστίνη που μένουν στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλαν μια σειρά από βασανιστήρια που πέρασαν στα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών, αφότου συνελήφθησαν.

Τρία αδέλφια από την Παλαιστίνη που συνελήφθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα δήλωσαν ότι οι ίδιοι και άλλοι άνδρες ξυλοκοπήθηκαν, γδύθηκαν μέχρι το εσώρουχό τους, κάηκαν με τσιγάρα και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Τα αδέλφια ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα δεκάδων Παλαιστινίων που βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο στη Ράφα και μίλησαν για τη μεταχείρισή τους από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Μας ξυλοκόπησαν κάπνιζαν και έσβηναν τσιγάρα στις πλάτες μας, μας ψέκαζαν με άμμο και νερό, ουρούσαν πάνω μας

Ο Σόμπχι Γιασίν, τα αδέλφια του Σάντι και Ιμπραχίμ δήλωσαν στο Reuters ότι συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό από τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα στις αρχές Δεκεμβρίου και κρατήθηκαν για έως και δύο εβδομάδες σε άγνωστες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών στρατώνων ή στρατοπέδων.

Τα βασανιστήρια κυρίως σε άντρες και έφηβους κρατουμένους είναι κάτι το σύνηθες και οφείλεται στην κεντρική επιλογή του Ισραήλ να απανθρωποποιεί τους Παλαιστινίους στην επίσημη διαλεκτική του, ώστε να περνά το μήνυμα στους στρατιώτες πως η ζωή των Παλαιστινίων δεν έχει αξία.

H περιγραφή των βασανιστηρίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες

Ο Σόμπχι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ξυλοκοπήθηκε αφού δεν μπόρεσε να ανέβει σε ένα φορτηγό λόγω ενός τραυματισμού στο πόδι που είχε υποστεί πριν από τη σύλληψή του και ότι οι απαγωγείς του «κάπνιζαν και έσβηναν τσιγάρα στις πλάτες μας, μας ψέκαζαν με άμμο και νερό, ουρούσαν πάνω μας». Ο Ιμπραχίμ περιέγραψε ότι του είχαν δέσει τα χέρια και τα μάτια καθώς κρατούνταν για ανάκριση. Είπε ότι δεν του επέτρεπαν να κοιμηθεί και τον ανάγκαζαν να στέκεται όρθιος για ώρες, ενώ οι στρατιώτες «σε χτυπούσαν εναλλάξ στο κεφάλι και στο σώμα». Οι αδελφοί του Σάντι και Ιμπραχίμ έδωσαν παρόμοιες μαρτυρίες για κακομεταχείριση από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σε απάντηση, το γραφείο του εκπροσώπου των IDF δήλωσε ότι επιχειρεί «για να διαλύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να διασώσει ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση. Οι κρατούμενοι αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και συχνά τους ζητήθηκε να παραδώσουν ρούχα για να διασφαλιστεί ότι δεν έφεραν όπλα ή εκρηκτικά», ανέφερε το γραφείο.

Οι τρεις Παλαιστίνιοι της φωτογραφίας, κρατήθηκαν αιχμάλωτοι, κυλοκοπήθηκαν, ένας εξ αυτών κακοποιήθηκε σεξουαλικά, έσβησαν τσιγάρα στα σώματά τους και βασανίστηκαν επί ώρες στα χέρια των στρατιωτών και της Σιν Μπετ.

Τι υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) δήλωσε στις 16 Δεκεμβρίου ότι έλαβε πολλές αναφορές για μαζικές συλλήψεις, κακομεταχείριση και εξαφάνιση Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα από τον ισραηλινό στρατό. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί οι πολίτες να κρατούνται μόνο για επιτακτικούς λόγους ασφαλείας και τα βασανιστήρια και η άλλη κακομεταχείριση των κρατουμένων απαγορεύονται αυστηρά, δήλωσε το OHCHR. Εικόνες κρατουμένων γυμνών μέχρι το εσώρουχό τους στη Γάζα νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσαν την οργή Παλαιστινίων, Αράβων και μουσουλμάνων αξιωματούχων.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα Βόλκερ Τερκ δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η κράτηση ομήρων, καθώς και η «συλλογική τιμωρία» και η «παράνομη βίαιη εκκένωση» αμάχων από το Ισραήλ, συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο ερευνά από το 2021 πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες του πολέμου.

Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσει τη λογοδοσία για τα φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, αλλά δεν μπορούσε να σχολιάσει συγκεκριμένες κατηγορίες.

Δύο από τους λόγους όπου πάντα δένουν τα μάτια των αιχμαλώτων είναι να μην γνωρίζουν που βρίσκονται και να μην μπορούν να καταθέσουν ποιος ισραηλινός τους βασάνισε.

Τα σημάδια της κακοποίησής τους και οι ληστείες από τους Ισραηλινούς στρατιώτες

Οι αδελφοί Γιασίν που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είχε προβεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον τους. Συγκεντρώθηκαν μαζί και στη συνέχεια χωρίστηκαν, στο πλαίσιο ομαδικών συλλήψεων που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός σε περιοχές στις οποίες προελαύνει. Ο Σάντι είπε ότι τοποθετήθηκε μαζί με άλλους κρατούμενους σε ένα φορτηγό που περιείχε σκουπίδια. «Μας χτυπούσαν και όποιος ύψωνε τη φωνή του μετά το ξύλο, τον χτυπούσαν ξανά. Μας έψαχναν, μας έπαιρναν τις ταυτότητες, τα χρήματα και τα τηλέφωνά μας», είπε, μιλώντας ανάμεσα σε μια ομάδα περίπου 20 ανδρών σε μια σκηνή στο σχολείο της Ράφα, οι περισσότεροι φορούσαν γκρίζες φόρμες που είχαν εκδοθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Ορισμένοι έδειχναν μεγάλες κηλίδες και πληγές στο δέρμα στους καρπούς τους, όπου όπως είπαν, είχαν δέσει τα χέρια τους με δεματικά (σ.σ. Tire up) ή τους είχαν περάσει χειροπέδες, και ένας έδειχνε μώλωπες και μια στρογγυλή κόκκινη ουλή στην πλάτη του. Ένας άλλος έδειχνε μια ραμμένη ουλή στο μηρό του, όπου είπε ότι τον είχαν χτυπήσει.

Ο τρίτος αδελφός του Γιασίν , ο Ιμπραήμ, περιέγραψε ότι του είχαν δέσει τα χέρια και του είχαν δέσει τα μάτια καθώς κρατούνταν για ανάκριση.

«Δεν μας άφηναν να κοιμηθούμε. Σταθήκαμε όρθιοι για ώρες, ως τιμωρία», είπε. Οι δεσμοφύλακες προσέβαλαν τους κρατούμενους, ενώ τους απαγόρευαν να μιλούν μεταξύ τους ή να προσεύχονται, είπε ο Ιμπραήμ. «Τότε υπήρχαν πέντε στρατιώτες που σε χτυπούσαν εναλλάξ στο κεφάλι και στο σώμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τον είχαν χτυπήσει στα πλευρά και σηκώνοντας τα μανίκια του έδειχνε κυκλικά σημάδια και σημάδια από τα σημεία όπου ήταν δεμένοι οι καρποί του.

Ο ισραηλινός στρατός άφησε τα αδέλφια σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, όπως έχει κάνει και με άλλες ομάδες ανδρών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής του, αλλά δεν είναι πλέον ύποπτοι για διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Από εκεί είπαν ότι περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα μέχρι τη Ράφα, όπου μετεγκαταστάθηκαν ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί και ζουν τώρα σε ασφυκτικά γεμάτα κτίρια και σκηνές.

Πηγή: Reuters με εξαμελή ομάδα που διερεύνησε τις κατηγορίες

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024