Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: O Όρμπαν τον περίμενε με επιβήτορα - Ανταπέδωσε με δώρο «100 αλόγων» ο Τούρκος πρόεδρος

Ερντογάν: O Όρμπαν τον περίμενε με επιβήτορα – Ανταπέδωσε με δώρο «100 αλόγων» ο Τούρκος πρόεδρος

Ανταλλαγές δώρων, υπογραφή συμφωνιών αλλά και σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών έφερε η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη.

Με ένα καθαρόαιμο αριστοκρατικό άλογο περίμενε ο Βίκτορ Όρμπαν  τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ και εξέχοντες υπουργούς της κυβέρνησής του έγινε δεκτός στην Πλατεία Ηρώων, χαιρέτησε την τιμητική φρουρά στα ουγγρικά, αφού ακούστηκαν οι ύμνοι των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση και σύστησαν τις αντιπροσωπείες τους ο ένας στον άλλον.

Η ανταλλαγή δώρων

Μάλιστα σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Βίκτορ Ορμπαν έκανε ειδική αναφορά στον επιβήτορα που έκανε δώρο στον Τούρκο πρόεδρο. «Ένα δώρο από ένα έθνος ιππέων σε ένα έθνος ιππέων: ο επιβήτορας του εκτροφείου Mezőhegyes, ο αρχηγός Lord», έγραψε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, κι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε με άδεια χέρια, καθώς δώρισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό ένα Togg, το τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο ιπποδύναμης 100 ίππων για την 100η επέτειο των σχέσεων των δύο χωρών.


Μάλιστα ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ενώ ο Βίκτορ Ορμπάν πήγε και μία αναγνωριστική βόλτα με συνοδηγό τον Τούρκο πρόεδρο.

«Αυτή ήταν μια καλή συμφωνία. 435 για 1 ίππο Καλώς ήρθες πρόεδρε Ερντογάν στην Ουγγαρία!»

Βίκτορ Όρμπαν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg

«Αυτή ήταν μια καλή συμφωνία. 435 για 1 ίππο Καλώς ήρθες πρόεδρε Ερντογάν στην Ουγγαρία!», έγραψε αστειευόμενος στα κοινωνικά δίκτυα ο Βίκτορ Όρμπαν.

Υπέγραψαν 17 συμφωνίες

Στην έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ουγγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη υπό την προεδρία του Ερντογάν και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, επανεξετάστηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ουγγαρίας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλες τις διαστάσεις τους και συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επί τάπητος τέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Τουρκία αποτελεί ενδιάμεση χώρα για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία.

Όρμπαν και Ερντογάν αποφάσισαν να υπογράψουν κεντρική συμφωνία ενίσχυσης των πολυεπίπεδων σχέσεων των δύο κρατών ενώ οι υπουργοί τους συνυπέγραψαν συνολικά 17 ξεχωριστές συμφωνίες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βίκτορ Όρμπαν

Στόχος της Τουρκίας είναι η αύξηση του όγκου διμερούς εμπορίου στα 6 δισ. δολάρια από τα 3,3 δισ. που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια Ερντογάν και Όρμπαν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως οι φιλικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ουγγαρία αντλούν δύναμη από τους ιστορικούς δεσμούς και τις πολιτιστικές συγγένειες, εκτείνονται πολύ πέρα από έναν αιώνα και σημείωσε πως ενίσχυσαν τη φιλία τους με εκτεταμένη συνεργασία και πολυάριθμες επισκέψεις υψηλού επιπέδου φέτος.

Οι διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου έχουν θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι επαφές και οι διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου έχουν θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. «Από τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών ξεπέρασε τον περσινό και πλησίασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε τη μεικτή επιτροπή οικονομίας και εμπορίου, επιπλέον του υφιστάμενου μηχανισμού της μικτής οικονομικής επιτροπής».

«Θα επιταχύνουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις μας με τη διοργάνωση της πρώτης συνεδρίασης της μικτής επιτροπής στην Τουρκία τους επόμενους μήνες. Ενθαρρύνουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις και υποστηρίζουμε τη συνεργασία των εταιρειών μας τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία και η ενέργεια, όπου έχουμε ήδη γόνιμη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

Εξετάστηκαν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων

Όπως είπε εξέτασαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπό την προεδρία του Όρμπαν και ότι συζήτησαν πρόσθετα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησαν τρέχοντα θέματα κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, των εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι ικανοποιημένος που η Ουγγαρία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2024, τόνισε εκ νέου σθεναρά την υποστήριξή της για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση και δήλωσε: «Εύχομαι ήδη επιτυχία στην Ουγγαρία κατά τη θητεία της Προεδρίας της. Συμφωνούμε με τους Ούγγρους φίλους μας ότι ο πόλεμος και η βία δεν είναι η λύση στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε για να τερματιστεί η ισραηλινή βαρβαρότητα στη Γάζα»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται για να τερματιστεί η «ισραηλινή βαρβαρότητα».

«Στη Γάζα, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να τερματίσουμε την ισραηλινή βαρβαρότητα το συντομότερο δυνατό. Ως Τουρκία, καταβάλλουμε έντονες διπλωματικές προσπάθειες από την πρώτη ημέρα για να καθιερώσουμε μια έκτακτη εκεχειρία και να αποτρέψουμε την εξάπλωση των συγκρούσεων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης με εδαφική ακεραιότητα εντός των συνόρων του 1967 είναι πλέον αναπόφευκτη», είπε αρχικά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η διεθνής κοινότητα έχει πρωταρχική ευθύνη να στείλει τα σωστά μηνύματα στο Ισραήλ και να τερματίσει τη σφαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ολόψυχα ότι η φίλη μας Ουγγαρία δεν θα απέχει από το να παράσχει την απαραίτητη συμβολή», προσέθεσε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε όλους τους Ούγγρους φίλους, ιδίως την πρόεδρο της Ουγγαρίας Κάταλιν Νόβακ και τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, για την ειλικρινή φιλοξενία και ευχήθηκε οι διαβουλεύσεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι επωφελείς.

Όρμπαν: «Το ισχυρότερο από άποψη φιλίας και αδελφοσύνης»

Από την πλευρά του, o Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει επιτύχει αποτελέσματα στις προσπάθειες σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω της συμφωνίας για τα σιτηρά που συνέβαλε στη διαμεσολάβηση.

«Προωθήσαμε τη σχέση Τουρκίας-Ουγγαρίας στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πέρα από αυτό σε διπλωματικό επίπεδο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το ισχυρότερο από άποψη φιλίας και αδελφοσύνης», δήλωσε ο Όρμπαν.

«Ο επόμενος αιώνας θα είναι δικός σας»

Ο Όρμπαν ανέφερε επίσης ότι χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία, η Ουγγαρία δεν έχει ασφάλεια.

Τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων, ο Όρμπαν είπε ότι ο Ερντογάν παρουσίασε ένα μνημειώδες σχέδιο για τον επόμενο αιώνα.

«Ο επόμενος αιώνας θα είναι δικός σας (της Τουρκίας). Πιστεύουμε σε αυτό και κάναμε συμφωνίες», είπε ακόμα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βίκτορ Όρμπαν

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μία ανάρτηση συνοψίζοντας όσα επιτευχθήκαν κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη.

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στη Βουδαπέστη»

«Ήταν τιμή μου που βρέθηκα στη Βουδαπέστη με την ευκαιρία της 6ης συνάντησης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ουγγαρίας. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, με την οποία καθιερώθηκαν οι διπλωματικές μας σχέσεις. Οι φιλικές μας σχέσεις με την Ουγγαρία, με την οποία αντλούμε δύναμη από τους ιστορικούς δεσμούς και την πολιτιστική συγγένεια, εκτείνονται πολύ πέρα από έναν αιώνα.

Με την Κοινή Πολιτική Δήλωση που υπογράψαμε με τον πρωθυπουργό Όρμπαν ανεβάσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμβολή της Ουγγαρίας στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, του οποίου η Ουγγαρία είναι μέλος με παρατηρητή.

«Συμφωνούμε με τους Ούγγρους φίλους μας ότι ο πόλεμος και η βία δεν αποτελούν λύση»

Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών πλησίασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία και η ενέργεια, όπου έχουμε ήδη γόνιμη συνεργασία.

Συμφωνούμε με τους Ούγγρους φίλους μας ότι ο πόλεμος και η βία δεν αποτελούν λύση στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Η διεθνής κοινότητα έχει θεμελιώδη ευθύνη να στείλει τα σωστά μηνύματα στο Ισραήλ και να τερματίσει τη σφαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ειλικρινά ότι η φίλη μας Ουγγαρία δεν θα απέχει από το να συμβάλει στην απαραίτητη συμβολή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Ούγγρους φίλους μας για την ειλικρινή φιλοξενία τους. Εύχομαι οι διαβουλεύσεις μας και οι αποφάσεις που έχουμε λάβει να είναι ευοίωνες».

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024