Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίσκεψη Ερντογάν: Υπογράφηκε η Κοινή Διακήρυξη Φιλίας - Τα μηνύματα των δύο ηγετών

Επίσκεψη Ερντογάν: Υπογράφηκε η Κοινή Διακήρυξη Φιλίας – Τα μηνύματα των δύο ηγετών

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη - αστραπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε ξανά μετά από έξι χρόνια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα έξι χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα από το αναμενόμενο για λόγους ασφαλείας έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος

Υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία και καλή γειτονία, όπως ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Η Αθήνα έχει γίνει «αστακός» για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, δρόμοι και σταθμοί του Μετρό έχουν κλείσει, ενώ έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις.

18:02 Αναχωρεί από την Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν

Επιβιβάστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει εκείνον και την πολυπληθή τουρκική αποστολή στην Άγκυρα.

Το τουρκικό αεροσκάφος είναι έτοιμο να απογειωθεί από την Αθήνα.

17:57 Ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέβηκε από τη λιμουζίνα και, πριν ανέβει στο αεροσκάφος, συνομίλησε για άλλη μια φορά με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο.

17:48 Στο αεροδρόμιο ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μπροστά από το τουρκικό αεροσκάφος, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και θα αποχαιρετήσει, εκ μέρους της κυβέρνησης, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από το ταξίδι της επιστροφής του στην Τουρκία.

17: 32 Η ανάρτηση Ερντογάν για την επίσκεψη στην Ελλάδα

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», ήταν το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή τη φράση τουν Τούρκου προέδρου επισημαίνει, σε ανάρτησή της στο X, η προεδρία της Τουρκίας, που παρέθεσε και τέσσερις φωτογραφίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

17:20 Αποχωρεί από την τουρκική πρεσβεία ο Ταγίπ Ερντογάν – Κλείνουν ξανά δρόμοι

Στις 5.20 το απόγευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του, με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από όπου θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις του Τούρκου προέδρου πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του πρέσβη, που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας.

Οι αστυνομικές αρχές προχωρούν εκ νέου σε κλείσιμο δρόμων, μέχρι την άφιξη του Τούρκου προέδρου στο αεροδρόμιο.

ΚΚΕ: Αντιτασσόμαστε σε κάθε είδους υποχώρηση

«Λογοπαίγνια περί ‘μισογεμάτου ποτηριού’ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αντιτίθεται ακόμη «στην αλλαγή Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα», ενώ παράλληλα «εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, για τα δικά τους συμφέροντα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17:11 Σειρά διμερών συναντήσεων στο ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας φιλοξενήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών σειρά διμερών συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο, αναφέρεται σε ανάρτησή του, η οποία περιλαμβάνει στιγμιότυπα από όλες τις διυπουργικές συναντήσεις της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς.

16:52: «Η γεωγραφία και η ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά»

Μία δεύτερη, πιο εκτενή ανάρτηση έκανε ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά στο Facebook, για τη σημασία της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο και την Διακήρυξη των Αθηνών.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για μια ημέρα πολύ σημαντική, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ένα γεγονός, το οποίο πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο μας χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«H Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπογράψαμε επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα, διευρύνοντας τη θετική μας ατζέντα, εντείνοντας την οικονομική μας συνεργασία και επεκτείνοντας τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης», προσθέτει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Για να καταλήξει χαρακτηριστικά πως «η γεωγραφία και η ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας».

16:20 Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας

«Υπογράψαμε σήμερα τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Μια Διακήρυξη που επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο» γράφει σε ανάρτησή του στο Χ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

16:15 Live Gaurdian για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα The Guardian, στην ιστοσελίδα της, μεταδίδει ζωντανά τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για «πρωτοποριακή» συνάντηση και ανφέροντας πως Ελλάδα και Τουρκία υπογράφουν 15 συμφωνίες.

16:04 Υπογράφηκαν 15 συμφωνίες

15 Μνημόνια, συμφωνίες και κοινές Δηλώσεις-Διακηρύξεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:51 Η γκάφα του διερμηνέα του Ερντογάν

Με ένα λάθος προσφώνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο διερμηνέας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν οι δύο ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:47 «Να οργανώσουμε φιλικό με τον Μητσοτάκη»

Μία φιλική συζήτησε είχε ο προπονητής του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, αφού άκουσε χαμογελαστός τον τεχνικό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, είπε στον Αταμάν: «Είπα στον Μητσοτάκη πως παίζω μπάσκετ. Μου είπε πως παίζει κι αυτός. Να οργανώσουμε ένα φιλικό όταν έρθει στην Άγκυρα».

15:40 Βίντεο από την άφιξη του Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία

Δείτε βίντεο από την αποχώρηση του Τούρκου προέδρου από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το γεύμα εργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την άφιξή του στην τουρκική πρεσβεία.

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκαν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, ο πρέσβης της Τουρκίας, καθώς και ο προπονητής του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, Εργκίν Αταμάν.

15:29 Ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας

Ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί αμέσως μετά την τουρκική πρεσβεία και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το γεύμα

15:10 Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και της πραγματοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε στιγμιότυπο από την υποδοχή του Τούρκου προέδρου στο αεροδρόμιο από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

14:55 Αυτή είναι η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπογράφηκε

Όπως είχε προαναγγελθεί, υπογράφηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Δείτε την κοινή διακήρυξη εδώ

14:45 Βίζα σε Τούρκους πολίτες για να επισκέπτονται 10 νησιά του Αιγαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά μπορεί να είναι γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:34 Έκλεψε την παράσταση ο Πίνατ στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Πίνατ για άλλη μια φορά έκλεψε την παράσταση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο Πίνατ κλέβει την παράσταση, ως συνήθως

14:25 Η ιδιαίτερη αναφορά του Μητσοτάκη σε Βενιζέλο – Ινονού

«Η παρακαταθήκη των Ινονού και Βενιζέλου παραμένει ζωντανή», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του τοποθέτηση, όταν έκανε αναφορά στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Σήμερα συνάπτεται διακήρυξη για σχέσεις καλής γειτονίας. Το είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

14:15 Ποιο θα είναι το μενού στο γεύμα εργασίας

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Το μενού θα περιλαμβάνει παραδοσιακά φαγητά, όπως:

  • Ντολμαδάκια
  • Σφυρίδα με χόρτα
  • Τάραμοσαλατα
  • Φρούτα
  • Χαλβά σιμιγδαλένιο

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:07 Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν

14:05 Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θράκη

Μετά το τέλος των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναπήρε τον λόγο και σχολίασε για το ζήτημα της Θράκης ότι: «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθιερώνεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Διαβεβαιώνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλεύουμε».

13:58 Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί»

«Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή», είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Με την διακήρυξη επιβεβαιώνεται η βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση. Με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρέπει η συνάντηση να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο», είπε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τις τουριστικές. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γάζα και στον πόλεμο εκεί. «Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και μίλησε για σφαγή 17.000 αμάχων.

«Χρειάζεται η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

«Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Άγκυρα όπου θα χαρεί να τον φιλοξενήσει.

13:46 Ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις – Μητσοτάκης: «Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεσολάβησαν πολλές κρίσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, ενώ υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις και τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η τρίτη μέσα σε μικρό διάστημα.

«Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό που πρέπει να βελτιωθεί. Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγηση θεωρήσεων για να αναπτύσσουν οι Τούρκοι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά μπορεί να είναι γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρυπίδας και ΑΟΖ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα επισκεφτώ την άνοιξη την Άγκυρα», τόνισε.

«Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά τα δύο κράτη. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

13:45 Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Παιδείας Ελλάδας και Τουρκίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τερκίν.

Γιουσούφ Τερκίν και Κυριάκος Πιερρακάκης.

13:35 Στον χώρο όπου θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις έχουν συγκεντρωθεί Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί

Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί βρίσκονται ήδη στον χώρο των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη – Ερντογάν, με την καθυστέρηση, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, να έχει ξεπεράσει τα 35 λεπτά.

13:25 Πώς μετέδωσε το Anadolu τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

13:20 Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας έκανε ανάρτηση για τη συνάντησή του με τον ομόλογό του από την Τουρκία, Γιασάρ Γκιουλέρ.

13:13 Καθυστερούν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν

Περίπου ένα τέταρτο έχουν καθυστερήσει οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού η συζήτηση των δύο ηγετών έχει διαρκέσει παραπάνω.

13:11 Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη – Μεχμέτ Νούρι Ερσόι

Συνεχίζονται οι συναντήσεις των υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας.

Δείτε στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Όλγα Κεφαλογιάννη και Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

13:04 Σε καλό κλίμα η συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καλό ήταν το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιούλερ.

Ο Τούρκος υπουργός επανέφερε την πρόταση για επίσκεψη σε σεισμόπληκτες περιοχές, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ επικυρώθηκαν όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα.

12:57 Παρακολουθήστε live τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν

12:53 Συνεχίζονται οι επί μέρους συναντήσεις των υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

12:50 Όλα όσα είπαν Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

Διαβάστε εδώ για όλα όσα είπαν Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

12:45 Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός και Κατεχάκη – Κλειστός ο σταθμός του Συντάγματος

Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός και Κατεχάκη που είχαν κλείσει λόγω της επίσκεψης Ερντογάν.

Κλειστός θα είναι ο σταθμός του Συντάγματος μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

12:42 Η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανάρτηση για τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

12:34 Θα υπογραφεί Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφεί Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία και καλή γειτονία.

Η Διακήρυξη είναι τρισέλιδη και αναφέρεται σε:

  • Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας
  • Αποτροπή εχθρικών ενεργειών

Το κείμενο προτρέπει σε αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν το καλό κλίμα.

Γίνεται αναφορά στις αξίες και τις αρχές του ΟΗΕ για καλές σχέσεις, ενώ προβλέπει επισκέψεις για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια διακήρυξη που δεν δεσμεύει νομικά τις δύο χώρες.

Η Διακήρυξη αναμένεται να υπογράφει από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο.

12:24 Στις 13:00 αναμένεται να γίνουν οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου

Στις 13:00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των δύο ηγετών.

12:18 Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Νέα χειραψία μπροστά στις κάμερες είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χαμογελαστοί οι δύο ηγέτες πριν από τις συνομιλίες τους.

12:09 Νέα χειραψία Μητσοτάκη και Ερντογάν στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πίσω τους διακρίνεται ο Πίνατ, το σκυλάκι του Μέγαρου Μαξίμου.

12:03 Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Θερμή χειραψία με Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε εγκάρδια χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θερμή χειραψία είχαν κατά την άφιξη του Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος.

12:00 Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεπροβόδισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν.

11:55 Η ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

«Ο πρόεδρός μας Ερντογάν, έφτασε στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου μετέβη με την ευκαιρία της Πέμπτης Συνάντησης του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας», αναφέρει σε αναρτησή της στο X η τουρκική προεδρία.

Δείτε την ανάρτηση:

11:45 Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

11:40 Ερντογάν: Θα είναι καλύτερο για το μέλλον των δύο χωρών να βλέπουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού

«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και οι υπουργοί θα κάνουν εποικοδομητικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους», τόνισε.

«Θα συζητήσουμε ποια βήματα θα κάνουμε σε όλα τα θέματα

Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς και βάζουμε τις απαραίτητες υπογραφές. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

11:34 Σακελλαροπούλου: Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν για την ευημερία των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καλωσόρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία χρειάζεται να εργαστούν για την ευημερία των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής.

«Τα τραγικά συμβάντα των χωρών μας έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς είναι κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς», είπε, ανάμεσα σε άλλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Πρέπει να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις», πρόσθεσε η πρόεδρος.

«Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ευρύτερης περιοχής», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι: «Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

11:31 Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν

Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου τον υποδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

11:29 Στη ΛΑΕΔ έχει φτάσει ήδη ο Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας έχει φτάσει στη ΛΑΕΔ.

11:24 Από λεπτό σε λεπτό θα φτάσει ο Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

Η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου μόλις πέρασε την Κατεχάκη.

Φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο η αυτοκινητοπομπή Ερντογάν.

11:19 Σε αυτή την αίθουσα θα συναντηθούν Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υποδεχθεί σε λίγη ώρα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δείτε την αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους:

11:13 Η στιγμή της αναχώρησης της αυτοκινητοπομπής Ερντογάν για το Προεδρικό Μέγαρο

11:10 Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:30 το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στη ΛΑΕΔ. Δείτε φωτογραφίες:

Αυστηρά είναι τα μέτρα στη ΛΑΕΔ.

Η συνάντηση Δένδια – ΛΑΕΔ θα γίνει στη ΛΑΕΔ.

11:05 Καθ’ οδόν για το Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν

Ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τον υποδεχθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

11:00 Προσαγωγές Κούρδων που πήγαν στη ΛΑΕΔ με πανό

Σε δέκα προσαγωγές Κούρδων που πήγαν στηΛέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών με πανό προχώρησε η Αστυνομία.

10:56 Δρακόντεια είναι τα μέτρα για την επίσκεψη – Έχει αδειάσει το κέντρο της Αθήνας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης Ερντογάν.

Το κέντρο της Αθήνας έχει αδειάσει.

Αστυνομικοί βρίσκονται παντού στο κέντρο της Αθήνας.

10:51 Το ανακοινωμένο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου

Μισή ώρα νωρίτερα έφτασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με ό,τι αναμενόταν.

Δείτε αναλυτικά το ανακοινωμένο πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν εδώ

10:46 Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γιώργος Γεραπετρίτης.

10:44 Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Κατεχάκη, Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός

Kλειστός θα παραμείνει σήμερα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, ο σταθμός Σύνταγμα του Μετρό, με εντολή της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ κλείνουν και οι σταθμοί του Μετρό Κατεχάκη, Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός.

Οι συρμοί θα διέρχονται από του συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να κάνουν στάση.

10:36 Στον χώρο VIP του αεροδρομίου βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος

Στον χώρο VIP του αεροδρομίου βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Οχήματα από την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

10:34 Η στιγμή της άφιξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Δείτε βίντεο

10:29 Κατεβαίνει τα σκαλιά του προεδρικού αεροσκάφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

10:25 Μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου έχουν ήδη αποβιβαστεί

Μπροστά από το τουρκικό προεδρικό αεροπλάνο βρίσκεται ήδη το άγημα υποδοχής, ενώ μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου έχουν ήδη αποβιβαστεί.

Το τουρκικό προεδρικό αεροπλάνο έχει φτάσει στην Αθήνα.

10:22 Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παραμένει άγνωστο αν θα τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

10:19 Έφτασε στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν, έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024