Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Πότε ξεκινάει η κατάπαυση πυρός - Πώς και με ποια κριτήρια θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πότε ξεκινάει η κατάπαυση πυρός – Πώς και με ποια κριτήρια θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δίνοντας λεπτομέρειες για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ενώ εξήγησε με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό.

Το πρωί της Παρασκευής (24/11), θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το Κατάρ που έχει αναλάβει μαζί με την Αίγυπτο ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής στις 7:00 και θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών, ενώ εξήγησε με ποιον τρόπο θα γίνει η ανταλλαγή ομήρων και πώς θα καταρτιστούν οι κατάλογοι με τα ονόματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανταλλαγή 50 Ισραηλινών γυναικών που κρατούνται στη Γάζα με 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά σε ισραηλινές φυλακές θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 η ώρα. Εκείνη την ώρα θα απελευθερωθούν οι πρώτοι 13 όμηροι αφού αυτή η διαδικασία θα γίνει σταδιακά.

Όπως είπε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, «όσοι όμηροι προέρχονται από τις ίδιες οικογένειες θα απελευθερωθούν μαζί. Προφανώς κάθε ημέρα θα απελευθερώνεται ένας αριθμός πολιτών, όπως συμφωνήθηκε, ώστε να φτάσουμε συνολικά στους 50 μέσα σε τέσσερις ημέρες».

«Οι επικοινωνίες που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα με τους Αιγύπτιους και τα μέρη της σύγκρουσης που βρίσκονται εδώ στη Ντόχα», πρόσθεσε ο Ματζίντ.

«Η πρώτη απελευθέρωση θα αφορά 13 άτομα – γυναίκες και παιδιά»

«Οι συναντήσεις κύλησαν πολύ καλά και σε θετικό περιβάλλον. Τα αποτελέσματα ήταν φυσικά το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας, το οποίο πάντα λέγαμε ότι έπρεπε να είναι κάτι συγκεκριμένο και πολύ έτοιμο για να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στην περιοχή. «Με την έναρξη της κατάπαυσης πυρός, η ελπίδα μας είναι ότι θα οδηγήσει στην επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας και μόνιμης ειρήνης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καταριανού ΥΠΕΞ, «στις τέσσερις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, θα συγκεντρωθούν πληροφορίες για τους υπόλοιπους απαχθέντες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος θα αποτελέσουν πλήρες μέρος της επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους. Η κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει συνολική παύση των μαχών στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Τα κριτήρια απελευθέρωσης των ομήρων

Τα κριτήρια για το ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν, είπε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, «ήταν καθαρά ανθρωπιστικά και η εστίασή μας ήταν να απομακρύνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά από τον κίνδυνο το συντομότερο δυνατό».

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «η δυναμική που μεταφέρει αυτή η συμφωνία θα μας βοηθήσει να τους βγάλουμε όλους εγκαίρως έξω και ταυτόχρονα, φυσικά, να μειώσουμε τις δυσκολίες των ανθρώπων στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής παύσης που πραγματοποιείται».

Απαντώντας σε ερώτηση του Al Jazeera, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας.

«Περιμένουμε να εισέλθει η βοήθεια το συντομότερο δυνατό από το πέρασμα της Ράφα», δήλωσε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

«Θα καλύψει ένα τμήμα των αναγκών στη Γάζα, καθώς ανάγκη είναι τόσο μεγάλη», εξήγησε.

«Φυσικά, στόχος μας είναι αυτή η συμφωνία να καταλήξει σε μια μόνιμη εκεχειρία», τόνισε ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

Όπως  είπε στους δημοσιογράφους στην Ντόχα ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή.

«Μπορώ όμως να σας πω ότι η συμφωνία είναι αμοιβαία, οπότε αναμένουμε να γίνει απελευθέρωση και από την ισραηλινή πλευρά ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των ομήρων γύρω στις 16:00 το απόγευμα», είπε.

«Η πρώτη απελευθέρωση (σ.σ. ομήρων) θα αφορά 13 άτομα – γυναίκες και παιδιά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

«Αυτό θα συμβαίνει κάθε μέρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο, όπου η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ασφαλής για να μπορούν να κυκλοφορούν. Θα παραδίδονται στον Ερυθρό Σταυρό και η ιδέα είναι να γίνει η μεταφορά όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για όλα τα μέρη», είπε.

Η λίστα των ονομάτων θα πηγαίνει ανά ημέρα

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η λίστα με τα ονόματα ομήρων και κρατουμένων είναι μια «διαδικασία (σ.σ. που θα πηγαίνει) ημέρα με την ημέρα».

«Όταν θα έχουμε επιβεβαιώσει και τις δύο λίστες, τότε θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να βγάλουμε τους ανθρώπους έξω. Αλλά υπάρχει συμφωνία με τα χρονικά διαστήματα. Οι ομάδες μας εργάζονται νυχθημερόν», πρόσθεσε.

«Οι κατάλογοι που ανταλλάχθηκαν σήμερα ήταν οι κατάλογοι της πρώτης ημέρας», ξεκαθάρισε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να σημάνει παραβίαση της συμφωνίας.

«Η συμφωνία αφορά την πλήρη παύση των εχθροπραξιών εντός των τεσσάρων ημερών. Έτσι, προφανώς οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών οποιουδήποτε είδους θα αποτελούσε παραβίαση.

Είναι πολύ σημαντικό οι γραμμές επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτές, ώστε οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση, όπως κι αν ορίζεται, να κοινοποιείται αμέσως και στις δύο πλευρές και να υπάρχει τρόπος να υποχωρήσουμε από αυτήν και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε με τη συμφωνία», τόνισε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις.

«Ελπίζουμε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όλα είναι έτοιμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επί τόπου. Ελπίζουμε λοιπόν ότι μέχρι τις 7 π.μ. αύριο και όλα θα σταματήσουν και θα έχουμε την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες, του πώς θα γίνει αυτό ήταν πολύ δύσκολες. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα προκαλέσει ζημιά στη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων, αλλά και ότι οι παράμετροι της συμφωνίας θα συμφωνηθούν με την επιχειρησιακή έννοια μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με άλλα μέτωπα, ξεκαθάρισε ότι η κατάπαυση του πυρός έχει συμφωνηθεί «μόνο τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διαμεσολάβηση του Κατάρ γίνεται μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Δεν μιλάμε για άλλα μέτωπα. Μιλάμε συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά ο Ματζίντ αλ-Μανσάρι.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει η αίσθηση ότι και τα δύο μέρη επιθυμούν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε:

«Αυτό που αισθανθήκαμε είναι ότι έχουν δεσμευτεί σε αυτό ιδιαίτερα. Στόχος μας είναι να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες παύσεις που μπορούν να βάλουν τέλος σε αυτόν τον πόλεμο από τον οποίο υποφέρουν όλοι. Ας ελπίσουμε ότι το τέλος θα έρθει πολύ σύντομα και πρέπει να χτίσουμε αυτό και εκείνο για να φτάσουμε σε μια μόνιμη και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Πώς θα γίνει η απελευθέρωση των ομήρων

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι οι όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Γάζα θα διασχίσουν το πέρασμα της Ράφα και θα περάσουν στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός σημειώνει: «ελπίζουμε ότι η εκεχειρία θα συμβάλει στην παροχή βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Επιβεβαίωση από Ισραήλ και Χαμάς

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν αύριο.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν αύριο.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024