Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: Ανεπαρκής η ποσότητα καυσίμων που δίνει το Ισραήλ

Πόλεμος στη Γάζα: Ανεπαρκής η ποσότητα καυσίμων που δίνει το Ισραήλ

Τα καύσιμα που στέλνει το Ισραήλ δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στη Γάζα

Μετά από αμερικανική παρέμβαση, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέπει την είσοδο δύο φορτηγών με καύσιμα ανά δύο ημέρες στη Γάζα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία οχημάτων βοήθειας και των δικτύων επικοινωνίας.

Τα δίκτυα επικοινωνίας στη Γάζα ήταν εκτός λειτουργίας για περισσότερο από μία ημέρα, αφού οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της λωρίδας ξέμειναν από καύσιμα για να παράγουν ενέργεια για την λειτουργία του τηλεφώνου ή τoυ διαδικτύου. Το σήμα έχει έκτοτε αποκατασταθεί εν μέρει, λένε δύο εταιρείες, μετά την παράδοση κάποιων καυσίμων.

Βέβαια, οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή για τη διεξαγωγή των ανθρωπιστικών τους επιχειρήσεων, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν καθώς αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα.

Η συμφωνία παροχής καυσίμων από το Ισραήλ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέπει την εισαγωγή 140.000 λίτρων (36.985 γαλόνια) καυσίμων στη λωρίδα κάθε δύο ημέρες. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι θα επιτραπεί η είσοδος δύο φορτηγών την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΟΗΕ, αλλά δήλωσε ότι η ποσότητα αυτή θα παράσχει «ελάχιστη» υποστήριξη στα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής στη Γάζα για την πρόληψη πανδημιών.

Ακόμη, ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε δεσμευτεί να επιτρέπει την είσοδο 120.000 λίτρων (31.700 γαλόνια) καυσίμων κάθε 48 ώρες για τα φορτηγά της UNRWA και άλλες ανάγκες όπως η αφαλάτωση του νερού, η άντληση λυμάτων, τα αρτοποιεία και τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Επιπλέον 20.000 λίτρα (5.280 γαλόνια) κάθε δύο ημέρες θα επιτρέπονται για την τροφοδοσία των γεννητριών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Paltel, η οποία είχε προειδοποιήσει για επικείμενο μπλακάουτ στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της λόγω έλλειψης καυσίμων.

Με το σταγονόμετρο η παροχή καυσίμων στην Γάζα

Τα πρώτα καύσιμα έχουν ήδη παραδοθεί στην Λωρίδα της Γάζας

Δεν παραδόθηκε ολόκληρη η ποσότητα, λέει ο ΟΗΕ

Την Παρασκευή έστειλε το πρώτο φορτηγό μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο. Το φορτηγό αυτό παραδόθηκε στον ΟΗΕ προκειμένου «να διευκολυνθεί η παράδοση της βοήθειας, αφού τα φορτηγά από την παλαιστινιακή πλευρά σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων».

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε κατά διάνοια αρκετά καύσιμα. Δεν είναι σαφές αν έλαβε ολόκληρο το ποσό που εισήχθη από την Αίγυπτο.

«Αυτό ισοδυναμεί με μισό φορτηγό! Καθόλου αρκετά. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου, αυτό πρέπει να σταματήσει», αναφέρει η UNRWA στο X.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση, η UNRWA επιβεβαιώνει ότι έλαβε 23.027 λίτρα (6.083 γαλόνια) καυσίμων, λέγοντας ότι κάλυψε μόνο το «εννέα τοις εκατό» των καθημερινών αναγκών του οργανισμού για τη συνέχιση του σωστικού έργου.

«Σοβαρό λάθος» η συμφωνία παροχής καυσίμων, λένε οι ακροδεξιοί

Τα ακροδεξιά κόμματα που βρίσκονται στην Κνεσέτ του Ισραήλ, χαρακτηρίζουν ως λανθασμένη την απόφαση να μεταφερθούν καύσιμα στη Γάζα. Μέρος του ζητήματος που τίθεται είναι ότι τα καύσιμα αυτά υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν ως «διαπραγματευτικό εργαλείο» για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Μάλιστα, δημοσιογράφος του Al Jazeera ανέφερε ότι  «Είναι απίστευτα αντιδημοφιλές μεταξύ των ακροδεξιών … αισθάνονται ότι ενώ τα καύσιμα δίνονται, οι αιχμάλωτοι δεν επιστρέφονται», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι «λανθασμένη», προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα να δίνουμε στον εχθρό ανθρωπιστικά δώρα», μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich χαρακτήρισε την απόφαση ως «σοβαρό λάθος» που «δίνει οξυγόνο στον εχθρό». Ο Avigdor Liberman, επικεφαλής ενός εθνικιστικού δεξιού κόμματος, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να «σταματήσει αμέσως αυτή η απερισκεψία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επιβεβαίωσε το κλείσιμο του μοναδικού εναπομείναντος αρτοποιείου που λειτουργεί στη λωρίδα και τη διακοπή των παραδόσεων βοήθειας λόγω έλλειψης καυσίμων.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024