Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: «Απαιτούνται χρήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Μητσοτάκης: «Απαιτούνται χρήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Politico για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την κλιματική κρίση και την πορεία της οικονομίας

Συνέντευξη στο podcast «Power Play» του Politico παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, για την κλιματική αλλαγή, για την πορεία της οικονομίας και για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

«Είναι αλήθεια ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Είναι hot spot», είπε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέτωπο της προσαρμογής, για την οποία δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα.

«Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης ώστε οι φυσικές καταστροφές να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει, ιδιαίτερη σημασία»

«Είναι πολύ δύσκολο να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές προκειμένου να πετύχουμε απανθρακοποίηση βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα να τους λέω ότι η Ευρώπη δεν στέκεται στο πλευρό τους όταν βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά για την εντύπωση που υπάρχει για την Ελλάδα στις διεθνείς συναντήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι πλέον μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, η ανεργία έχει μειωθεί και δεν είμαστε πλέον «το προβληματικό παιδί».

Ερωτηθείς για τις ισορροπίες τρόμου μεταξύ της στήριξης στο Ισραήλ και της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, «έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει, ιδιαίτερη σημασία».

«Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας, σημείωσε ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, και γι’ αυτό «επικεντρώνω την προσοχή μου στις μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της δεύτερης θητείας μου».

Όλη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Anne McElvoy

Α.Μ. Κάποιος μου είπε ότι προσπαθείτε να ηγηθείτε της Ευρώπης του Νότου σε ζητήματα που αφορούν στο κλίμα, δηλαδή την ομάδα των χωρών του Νότου που επηρεάζονται περισσότερο, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, από την κλιματική αλλαγή. Χτυπάτε την πόρτα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ -πρέπει να το θέσω ευθέως- για να πληρώσουν περισσότερα. Αισθάνεστε ακόμη ότι ζητάτε περισσότερα; Τι δεν παίρνετε;

Κ.Μ: Καταρχάς, πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην εκτίμησή μας για το τι έχει κάνει η ΕΕ και πού εξακολουθεί να παρουσιάζει ελλείψεις. Είναι αλήθεια ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Είναι hot spot. Είναι επίσης αλήθεια ότι, όταν εξετάζουμε τους συνολικούς πόρους που έχουμε βάλει στο τραπέζι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται προς την άμβλυνση των συνεπειών της, πώς θα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πώς θα γίνουμε ουδέτεροι ως προς το κλίμα έως το 2050.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης»

Πρόκειται, ασφαλώς, για έναν αξιέπαινο και επιβεβλημένο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέτωπο της προσαρμογής. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για την προσαρμογή. Αυτό κατέστη πολύ σαφές όταν ζητήσαμε ευρωπαϊκή στήριξη και συνειδητοποιήσαμε ότι οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης για το τρέχον έτος έχουν ήδη εξαντληθεί. Πετύχαμε ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών κονδυλίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αυτό σίγουρα ήταν πολύ ωφέλιμο για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όσον αφορά στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, υποστηρίζω σθεναρά ότι πρέπει να ενισχύσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις φυσικές καταστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά 2,5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για ένα μικρό ποσό δεδομένου του διακυβεύματος.

Σε συμβολικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι πολύ δύσκολο για εμένα να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές προκειμένου να πετύχουμε απανθρακοποίηση βραχυπρόθεσμα -πρόκειται για σκληρές επιλογές, μερικές φορές οικονομικά επώδυνες-, ενώ ταυτόχρονα να τους λέω ότι η Ευρώπη δεν στέκεται στο πλευρό τους όταν βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες.

Α.Μ.: Κατά μία έννοια, έκαναν μία επιλογή. Eπανεκλεγήκατε με σημαντική πλειοψηφία, με μεγάλη διαφορά, είσαστε πολύ ξεκάθαρος ότι βλέπετε τον εαυτό σας ως έναν ηγέτη της Ελλάδας με μεταρρυθμιστική φιλοσοφία και θεωρείτε ότι το μεγαλύτερο καθήκον σας είναι να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στη χώρα σας. Ταυτόχρονα, έχετε πάρα πολλούς τομείς στους οποίους ενδεχομένως χρειάζεται να κάνετε μεταρρυθμίσεις. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς; Και πώς θα προσπαθήσετε να διορθώσετε την εντύπωση για την Ελλάδα, σε κορυφαίο επίπεδο, σε αυτές τις διεθνείς συναντήσεις -ότι είναι μια χώρα εξωστρεφής και μέρος της κοινότητας των εθνών που κοιτάζουν μπροστά.

Έπειτα, υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλύσετε στο εσωτερικό της χώρας σας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στον απόηχο του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τι μαθήματα αντλήσατε;

Κ.Μ.: Πολλά. Πρώτα απ’ όλα, όμως, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχουμε σημειώσει τα τελευταία 4,5 χρόνια. Η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Αισθάνομαι υπερήφανος ως Έλληνας που εκπροσωπώ τους συμπολίτες μου, διότι αυτό ήταν μία συλλογική προσπάθεια. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που κατάφερε να φέρει την Ελλάδα σε αυτή τη θέση.

Όταν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί», ενώ αντίθετα πολλοί άνθρωποι πραγματικά επικροτούν την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα. Είναι επίσης σημαντικό, θα έλεγα, για τη συλλογική μας ψυχολογία, διότι έχουμε δεχθεί αρκετά έντονη κριτική σε διεθνές επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει, πιστεύω μας βοηθά όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνουμε προχωρώντας προς το μέλλον.

Α.Μ.: Το νιώσατε αυτό προσωπικά; Θέλω να πω, προφανώς δεν ήσασταν στην εξουσία για όλο αυτό το διάστημα. Αισθανθήκατε ότι η Ελλάδα τιμωρούνταν ως το «προβληματικό παιδί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κ.Μ: Βέβαια. Μην ξεχνάτε ότι υπηρέτησα και ως υπουργός σε μια περίοδο που έπρεπε να διαπραγματευτώ με την τρόικα, σε πολύ δύσκολους καιρούς.  «Φλερτάραμε» με την καταστροφή. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία των σύγχρονων οικονομιών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταφέραμε να επιβιώσουμε, αποδείξαμε την ανθεκτικότητά μας και τώρα πορευόμαστε ουσιαστικά προς αυτό που πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι μια εντυπωσιακή επάνοδος.

Ωστόσο, απομένει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, φυσικά, και γι’ αυτό επικεντρώνω την προσοχή μου στις μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της δεύτερης θητείας μου. Επιτρέψτε μου ωστόσο να επισημάνω και το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός μας αντάμειψε, με την επανεκλογή μας με υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με το 2019. Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για εν ενεργεία κυβερνήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις. Καταφέραμε, λοιπόν, να πάμε «κόντρα στο ρεύμα». Νικήσαμε τους λαϊκιστές και αποδείξαμε ότι μία κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, προοδευτική κυβέρνηση που πράγματι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών και εστιάζει σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όντως μπορεί να επιφέρει πραγματική αλλαγή και να πετύχει την επανεκλογή της.

Α.Μ.: Πώς αξιολογείτε, κ. Πρωθυπουργέ, τη στιβαρότητα -ή αν θέλετε την περιγράφουμε διαφορετικά- της αντίδρασης της ΕΕ στα τεκταινόμενα στη Γάζα και αυτή τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη προς το Ισραήλ αλλά και την ανησυχία για την επιδεινούμενη, φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα; Είναι πιο δύσκολο σε αυτή την κρίση, από ό,τι ήταν, για τους συμμάχους του Ισραήλ;

Κ.Μ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ σαφής εξ αρχής, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Θεωρώ, όμως, ότι με την πάροδο των ημερών έχουμε εκφράσει αυξημένη ανησυχία για το δράμα αθώων αμάχων και για τις τρομακτικές εικόνες από τη Γάζα. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία.

Γι’ αυτόν τον λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή -αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί  ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας. Αναφέρομαι σε ξένους υπηκόους. Υπάρχουν παραδείγματος χάρη και κάποιοι Έλληνες ακόμη στη Γάζα. Καταφέραμε να απομακρύνουμε αρκετούς, αλλά ορισμένοι βρίσκονται ακόμα στη Γάζα, οι οποίοι ενδεχομένως θα ήθελαν να φύγουν.

Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης.

Και μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς. Θα πρέπει να σκεφτούμε και για την επόμενη μέρα: ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024