Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θα βάλει η Αμερική τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα;

Θα βάλει η Αμερική τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα;

Aν ο Τζο Μπάιντεν αποφασίσει να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, το Τελ Αβίβ θα δυσκολευτεί πολύ να τον αγνοήσει.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα περνά στην «επόμενη φάση» και έχει πλέον στόχο τα τούνελ της Χαμάς. Τουλάχιστον αυτό διατείνονται οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημοσιοποιώντας ότι έχουν πληγεί περισσότεροι από 14.000 στόχοι και έχουν καταστραφεί πάνω από 100 τούνελ.

Επειδή όμως οι νεκροί σε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πολέμου έχουν φτάσει τα 10.000 άτομα, ανάμεσα τους περισσότερα από 4.000 παιδιά, κοινή απαίτηση της διεθνούς κοινότητας φαίνεται πως είναι να περάσει και η διπλωματία στην «επόμενη φάση» και να απαιτηθεί το τέλος του πολέμου εδώ και τώρα.

Σαφές μήνυμα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που εστάλη συστημένο και εξπρές στο Οβάλ Γραφείο από τις απανωτές ψυχρές υποδοχές που έτυχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή. Ο Ιορδανός ομόλογος του, Αϊμάν Σαφάντι, δεν μάσησε εξάλλου τα λόγια του και του είπε ευθαρσώς «βάλτε τέλος στην τρέλα», ενώ εξίσου εύγλωττη ήταν η απόφαση του προέδρου της Παλαιστινιακής  Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς να τον δεχτεί για μερικά λεπτά και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην τον συναντήσει καθόλου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να δήλωσε στο ABC news ότι το Ισραήλ θα είναι επικεφαλής του ελέγχου στη Γάζα για μια «απροσδιόριστη χρονική περίοδο», ωστόσο τα «ξυλοπόδαρα» του μπορεί να κοντύνει ο Τζο Μπάιντεν, που εξοπλίζει τη χώρα του με πυρομαχικά, της παρέχει διπλωματική στήριξη, ενώ της προσφέρει και χρηματική βοήθεια ύψους 14 δισ. δολαρίων.

«Το τράβηγμα της πρίζας»

Όπως γράφει ο Economist σε άρθρο του με τίτλο «Θα τραβήξει η Αμερική την πρίζα στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα;», αν ο Τζο Μπάιντεν το αποφασίσει, το Τελ Αβίβ θα δυσκολευτεί πολύ να τον αγνοήσει. Για την ώρα δεν φαίνεται έτοιμος για το προσδοκώμενο βήμα.

Μπορεί να υποστηρίζει τις «ανθρωπιστικές παύσεις» -ίσως και μια «τριήμερη παύση του πυρός», αν ευσταθεί το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios- ωστόσο για την ώρα έχει απορρίψει τις συστάσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου να αιτηθεί οριστική κατάπαυση των εχθροπραξιών με το επιχείρημα ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει μια συνοχική στρατηγική εξόδου από τη Γάζα, γράφει το βρετανικό περιοδικό.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες διαφωνούν με την στήριξη του Τζο Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί κατά του πολέμου

Οι Αμερικανοί πάντως δεν συμφωνούν μαζί του, όπως αποδεικνύει δημοσκόπηση του Economist και του YouGov που δείχνει ότι το 41% των πολιτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρεί ότι ο πρόεδρος τους χειρίζεται λάθος τον πόλεμο. Μάλιστα, επιπλέον στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 51% των ανεξάρτητων και το 66% των πολιτών μεταξύ των ηλικιών 18-34 αποδοκιμάζουν τη στήριξη του στο Ισραήλ, την ώρα που είναι εξίσου προφανές ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του μεταξύ των Αραβο-Αμερικανών ψηφοφόρων έχουν πέσει στα τάρταρα.

Με δεδομένο ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κοντοζυγώνουν και ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τα νομικά πλήγματα παραμένει σταθερά το φαβορί για να βρεθεί απέναντι του, πηγές από την Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να ζητήσει ανακωχή, αλλά είναι βέβαιες ότι δεν θα αργήσει να τεθεί το σχετικό αμερικανικό αίτημα στην ισραηλινή πλευρά.

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024