Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά Παλαιστίνιας βουλευτού για την κριτική της στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά Παλαιστίνιας βουλευτού για την κριτική της στο Ισραήλ

«Η ιδέα ότι η κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και έχει χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει διαφορετικές φωνές» δήλωσε η Παλαιστίνια βουλευτής

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε αργά την Τρίτη την πρόταση μομφής κατά της Δημοκρατικής εκπροσώπου Rashida Tlaib από το Μίσιγκαν – της μοναδικής Παλαιστίνιας-Αμερικανίδας στο Κογκρέσο – σε μια πρωτοφανή επίπληξη για τη ρητορική της σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το αποτέλεσμα των ψήφων, 234 υπέρ και 188 κατά, ήρθε αφού αρκετοί Δημοκρατικοί ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς για να αποδοκιμάσουν την Tlaib. Η βουλευτής με τρεις θητείες έχει γίνει επί μακρόν στόχος επικρίσεων για τις απόψεις της σχετικά με τη σύγκρουση δεκαετιών στη Μέση Ανατολή.

«Δεν θα σιωπήσω»

Σύμφωνα με τον Guardian, η συζήτηση για την πρόταση μομφής το απόγευμα της Τρίτης ήταν συναισθηματική και έντονη. Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Rich McCormick από τη Τζόρτζια προώθησε το μέτρο της μομφής ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε προώθηση αντισημιτικής ρητορικής από την Tlaib. Είπε ότι «προέβαλε απίστευτα ψεύδη για τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας, το Ισραήλ, και την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

«Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αναλώσιμοι»

Σε δηλώσεις της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Tlaib υπερασπίστηκε την κριτική που άσκησε στη χώρα και κάλεσε τους νομοθέτες να συμμετάσχουν στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Δεν θα σιωπήσω και δεν θα σας αφήσω να διαστρεβλώσετε τα λόγια μου», δήλωσε η Tlaib.

«Καμία κυβέρνηση δεν είναι υπεράνω κριτικής. Η ιδέα ότι η κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και έχει χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει διαφορετικές φωνές που μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο το έθνος μας» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι είχε καταδικάσει πολλές φορές τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Η Tlaib, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά το 2018 συγκινήθηκε καθώς είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να το πω αυτό, αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αναλώσιμοι».

Επαναλαμβάνεται το μοτίβο της αποσιώπησης

Ο Αμερικανός βουλευτής Chuy Garcia μοιράστηκε μια ανάρτηση στο X εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τη βουλευτή Rashida Tlaib μετά την ψήφο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την αποδοκιμασία της.

«Οι λογοκρισίες του Κογκρέσου είναι εξαιρετικά σπάνιες –ιδιαίτερα για πολιτικό λόγο», δήλωσε ο Garcia.

«Η πρόταση μομφής κατά της [Rashida Tlaib] επαναλαμβάνει το μοτίβο της αποσιώπησης και του κινδύνου για τις έγχρωμες γυναίκες στο Κογκρέσο που υπερασπίζονται την κοινή μας ανθρωπιά», πρόσθεσε.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024