Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνεχείς έλεγχοι και αξιολογήσεις η «συνταγή Χρυσοχοΐδη» για το ΕΣΥ

Συνεχείς έλεγχοι και αξιολογήσεις η «συνταγή Χρυσοχοΐδη» για το ΕΣΥ

Ψηφιοποίηση και ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό προαναγγέλλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο 22ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Καθολική μεταρρύθμιση χρειάζεται το ΕΣΥ, διαφορετικά, αν επιχειρήσουμε πάλι «μπαλώματα» και μικροαλλαγές, το αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι απολύτως το ίδιο.

Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το ΕΣΥ «εν πολλοίς αδιοίκητο» και πρόσθεσε πως για πολλά χρόνια παραμένει τόσο δυσκίνητο έως και ακίνητο και αυτό έχει οδηγήσει στο να μην είναι αποτελεσματικό όσο θέλουμε. Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο πλαίσιο ομιλίας του στο 22ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιείται στις 2-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα και έχει τίτλο «Κάνοντας την μεταρρύθμιση στην Υγεία, Πολιτική και Επενδυτική Προτεραιότητα».

Δεδομένων των παραπάνω, ο υπουργός προανήγγηλε τους επόμενους μήνες νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία με αντικειμενικά κριτήρια ικανότητας, που θα νομοθετηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε μέσα από την αξιολόγηση να βελτιώνεται συνεχώς η απόδοση.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, οφείλουν να απεικονίζουν τις πραγματικές ανάγκες τους

Δυσκίνητο έως ακίνητο χαρακτήρισε το ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό με 6.500 νέες προσλήψεις, αλλαγή του συστήματος εφημεριών και δημιουργία κέντρων τραύματος, μεταμοσχεύσεων και καρδιολογικών.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, ο υπουργός σημείωσε πως οι προϋπολογισμοί τους, πέρα από το στοιχείο της νομιμότητας, οφείλουν να απεικονίζουν τις πραγματικές ανάγκες τους. Ταυτόχρονα πρέπει να τυποποιηθούν διαδικασίες και να καταργηθούν οι απευθείας αναθέσεις και να καθιερωθούν θεσμικές διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Μιλώντας για το νέο σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας με DRG’s επεσήμανε ότι θα εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, διασφαλίζοντας αντικειμενικότητα και διαφάνεια.

Το φάρμακο

Παρατηρώντας την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για κατάρτιση Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής μέσω επιτροπής που θα απαρτίζεται από τους καλύτερους Έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και στο εξωτερικό,

Η πολιτική αυτή θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες για το φάρμακο, προσβασιμότητα, αξιολόγηση και αποζημίωση, διαφάνεια και δικαιοσύνη, με στόχο οι δαπάνες στο φάρμακο να εξελίσσονται με έναν ορθολογικό τρόπο.

«Αναζητώ έναν project manager, ο οποίος θα τρέξει όλο αυτό το project και, στη συνέχεια, θα δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας, για τα καινοτόμα φάρμακα, με ένα ειδικό ταμείο, έτσι ώστε να γνωρίζετε κι εσείς τους καθαρούς κανόνες, να γνωρίζετε ποια θα είναι η επενδυτική και οικονομική δραστηριότητά σας στη χώρα τα επόμενα χρόνια», είπε αναφερόμενος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, παρατηρώντας ότι τα καινοτόμα φάρμακα κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται και σύμφωνα με τα στοιχεία, 20 προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 20% της δαπάνης. Αυτά, είπε ότι θα αποζημιώνονται με βάση την αποτελεσματικότητά τους, σε συνδυασμό με τη συνολική πολιτική της χώρας, τις οικονομικές της δυνατότητες και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Όσο για τα γενόσημα, δήλωσε πως η πολιτεία έχει πρόθεση να στηρίξει με κίνητρα τις επενδύσεις για την παραγωγή τους και ανέφερε πως «Τα ελληνικά γενόσημα είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο των παράλληλων εξαγωγών».

Για τις τελευταίες, τόνισε ότι είναι νομιμότατη διαδικασία που προσφέρει εισοδήματα στη χώρα και αναφέρθηκε στην πλατφόρμα του ΕΟΦ για παρακολούθηση των φαρμάκων σε έλλειψη, αλλά και αυτών που μπορούν να εξαχθούν από τις φαρμακαποθήκες.

Αντίστοιχα προανήγγηλε πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ για κεντρικές προμήθειες φαρμάκων από τα νοσοκομεία.

Χαρακτηρίζοντας «μεγάλο ασθενή» τον ΕΟΦ, είπε ότι θα αναγεννηθεί με την ψηφιοποίηση και τη στελέχωση, αλλά και με ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Στις λοιπές ψηφιακές εφαρμογές στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, περιλαμβάνονται ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, ο υγειονομικός χάρτης, το μητρώο καρκίνου, η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων και ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα ενισχυθεί  και με ελεγκτικές διαδικασίες, ενώ ανέφερε πως άμεσα θα αναρτηθεί διαγωνισμός, έτσι ώστε ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίου κύρους να αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα

Σε ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ομιλία της, λέγοντας ότι «η χώρα μας συζητάει αέναα, επί χρόνια ένα συγκεκριμένο θέμα που παίζει στις ειδήσεις: Πότε έφτασε το ασθενοφόρο, αν προλάβαμε τον εμφραγματία.

Δεν συζητάμε ποτέ πόσες φορές έχει χάσει το ΕΣΥ αυτόν τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ζωής του πριν πάθει έμφραγμα. Λες και αυτό δεν είναι σημαντικό. Και όμως, είναι το πιο σημαντικό. Η συζήτηση που δεν κάνουμε είναι η πιο σημαντική και είναι αυτή που συνιστά ειδικά τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτόν».

Η ίδια, κάλεσε το ακροατήριο να σκεφτεί πώς θέλει να είναι σε 10 χρόνια. Πώς θέλει να ξυπνά, να κινείται να αισθάνεται, πώς θα είναι η καθημερινή του λειτουργικότητα.

Για να καταλήξει: «Το πώς θέλουμε να είμαστε, το χτίζουμε σήμερα», εξηγώντας πως «από την ώρα που έρχεται το ΕΚΑΒ, έχεις πάθει το έμφραγμα πας στο νοσοκομείο, ξεκινάς να ζεις μια ζωή με αρκετούς περιορισμούς. Μιλάμε για την περίπτωση που όλα πάνε καλά…».

Εστίασε έτσι στην πρόληψη με τη μετατόπιση προς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , με αλλαγή του τρόπου σκέψης και της νοοτροπίας των πολιτών, του συστήματος, των γιατρών, των επαγγελματιών υγείας.

Στόχος της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι η διαχείριση των χρονίων νοσημάτων στην κοινότητα, η αξιοποίηση της τηλεϊατρικής και η αλλαγή κουλτούρας όπου η ΠΦΥ πάει στον πολίτη και «δεν περιμένουμε να έρθει ο πολίτης σε μας».

Και κατέληξε: « νομίζω ότι όταν κλείσουμε μια διετία με αυτό το μοντέλο, πολλά θα έχουν αλλάξει και στον δημόσιο διάλογο και δεν θα συζητάμε πια πότε έφτασε το ΕΚΑΒ και ποιος έπαθε έμφραγμα, αλλά επιτέλους, πόσα χρόνια περισσότερα μπορούμε να ζήσουμε με υγεία».

Διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων υπόσχεται ο ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Βελτίωση ποιότητας

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, επεσήμανε την ανάγκη να προλαμβάνουμε, αντί να αντιμετωπίζουμε κάτι πυροσβεστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε να κάνουμε τομές, όχι μικροδιορθώσεις, για να αντιμετωπίσουμε πυροσβεστικά κάτι, μέχρι να προκύψει κάτι άλλο».

Τόνισε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση με επίκεντρο τον ασθενή, με έμφαση σε τρεις άξονες: την προσβασιμότητα,  τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και τον εξορθολογισμό των δαπανών, με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαφάνεια που είχε αναφέρει νωρίτερα ο υπουργός, λέγοντας ότι: «Διαχειριζόμαστε τα χρήματα των ασφαλισμένων. Επομένως, η διαφάνεια που ανέφερε και ο υπουργός αφορά πρωτίστως τους ασθενείς και τους συνεργαζόμενους με μας».

O ΕΟΦ

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ καθ. Δημήτρης Φιλίππου ανέφερε ότι το φάρμακο είναι το πολυτιμότερο και πιο διαδεδομένο μέσο για να επιτύχουμε υγεία. Οι δραστηριότητες πρέπει να κυμαίνονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με στόχο την προσβασιμότητα, διαφάνεια και επάρκεια.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας και  Κύπρου κ. Έλενα Χουλιάρα  ανέφερε ότι η πανδημία ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι πρέπει να συνεργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην υγεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας, Πολωνίας και Ρουμανίας Christian Rodseth  μίλησε για αποτελεσματική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των πολιτών και των ασθενών.

Ο ομ. Καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) Γιάννης Τούντας, είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το ΕΣΥ, «ένα ΕΣΥ που καταρρέει, που είναι προβληματικό που πρέπει να επανιδρυθεί». Όπως είπε, δεν αρκούν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, μακριά από τις αξίες του πελατειακού κράτους και τον κρατισμό.

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας , η  πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη  και ο πρόεδρος της Eπιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος,.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, επεσήμανε την ανάγκη να «μοιραστούμε όλοι το ίδιο όραμα για την ψηφιακή Υγεία»  και τόνισε ότι «ένα λειτουργικό σύστημα υγείας είναι ένα ασφαλές μέρος για να μπορούν να ζήσουν οι πολίτες κάθε χώρας». Παρατήρησε πως «υπάρχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα», που πρέπει να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024