Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις γυναίκες

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις γυναίκες

Μόνο 14 χώρες αναγνωρίζουν τις γυναίκες ως ίσες με τους άνδρες, αποκάλυψε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Κράτη όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, μεταξύ άλλων με ανεπτυγμένες οικονομίες, έχουν ήδη νόμους που αναγνωρίζουν τις γυναίκες ως ίσες όσον αφορά τα δικαιώματα. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα!

Ένα θέμα που είναι σημαντικό σε όλο τον κόσμο είναι η ισότητα των φύλων. Ωστόσο, μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκάλυψε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, καθώς μόνο 14 χώρες αναγνωρίζουν τις γυναίκες και τους άνδρες ως ίσους.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, αυτό το θέμα αποτελεί προτεραιότητα, και παρόλο που διαβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει.

Λοιπόν, η ισότητα δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια ειρήνη.

Η ένατη έκδοση της έκθεσης «Women, Business and the Law 2023» έδειξε ότι χώρες όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, μεταξύ άλλων με ανεπτυγμένες οικονομίες, έχουν ήδη νόμους που αναγνωρίζουν τις γυναίκες ως ίσες όσον αφορά τα δικαιώματα .

Κι όμως μόνο 14 χώρες έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων σε νομικούς όρους

Από τις 190 χώρες που αναλύθηκαν το 2022, μόνο οι 18 από αυτές εφάρμοσαν 34 νομικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων. Αυτό ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από το 2001, επομένως είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί ο ρυθμός της αλλαγής.

Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επέκταση της άδειας πατρότητας μετ’ αποδοχών, κατάργηση των περιορισμών εργασίας για τις γυναίκες και εγγύηση της ίσης αμοιβής.

Αλλά το πιο δύσκολο μέρος όλων είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 1.549 πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη της ισότητας των φύλων από νομική άποψη. Και, σύμφωνα με την έκθεση, με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν περίπου 50 χρόνια για να επιτευχθεί αυτό.

Παρά τις προκλήσεις, ο παγκόσμιος μέσος όρος βαθμολογίας για την ισότητα των φύλων έχει βελτιωθεί κατά περίπου δύο τρίτα σε 53 χρόνια, αν μη τι άλλο σημαντικό επίτευγμα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Από την άλλη πλευρά, όχι μόνο κράτη με ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν κάνει αλλαγές στη νομοθεσία τους. Για παράδειγμα, το 2022, επτά οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής πέρασαν 18 θετικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές μεταρρυθμίσεις στον κόσμο.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024