Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΠΕ: Μείωσαν τους λογαριασμούς κατά 100 δισ. ευρώ

ΑΠΕ: Μείωσαν τους λογαριασμούς κατά 100 δισ. ευρώ

Πόσο πιο ακριβό θα ήταν το ρεύμα

Ο ενεργειακός λογαριασμός της Ευρώπης θα ήταν υψηλότερος κατά 100 δισ. δολάρια το διάστημα 2021-2023, χωρίς τις προσθήκες της ηλιακής και της αιολικής δυναμικότητας που έγιναν τοη συγκεκριμένη διετία, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Αυτά τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τόσο σημαντική, εξηγεί ο Joe Myers γράφοντας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ , ο οποίος συνοψίζει τα δεδομένα του ΔΟΕ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκαν, οι τιμές του λιθάνθρακα πενταπλασιάστηκαν και οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν έως και 15-20 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο τους το 2015-2020 . Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή, και δεν έχει τελειώσει. Αλλά δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αφορούν μόνο το κλίμα: προστατεύουν τα έθνη από μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς τιμών πέρα ​​από τον έλεγχο της περιοχής .

Ειδικότερα

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντικές εκρήξεις στο κόστος του φυσικού αερίου και του άνθρακα στην Ευρώπη, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών της ενέργειας.
  • Ωστόσο, η νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλε στη μείωση της κλίμακας αυτών των αυξήσεων τιμών, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια ευρώ στους Ευρωπαίους.
  • Η ενεργειακή μετάβαση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του IEA, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.
  • Πρόσφατα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνουν πόσα χρήματα θα μπορούσε να εξοικονομήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Ο ΔΟΕ αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι καταναλωτές στο μπλοκ θα εξοικονομήσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ (110 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021-2023 ως αποτέλεσμα της νέας εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής παραγωγής. Υπογραμμίζει επίσης, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε σημαντικό αντίκτυπο στον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές της ΕΕ, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν στην αντιμετώπιση αυτού. Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν 8% υψηλότερη το 2022 χωρίς νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , υποστηρίζει.

Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής

Υπήρξε μείωση 80% στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022 , σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Σε συνδυασμό με τα πολυετή χαμηλά στην παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του τύπου του άνθρακα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .

Σύμφωνα με τον Joe Myers, η μέση μηνιαία τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Αυγούστου 2022, ενώ οι τιμές άνθρακα μετατοπίστηκαν πέντε φορές υψηλότερα . Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν έως και 15-20 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο τους το 2015-20.

Σε έκθεση του ο ΔΟΕ αναφέρει ότι οι καταναλωτές της ΕΕ εξοικονόμησαν περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ

Ανεμογεννήτριες

Και αυτές οι αυξήσεις τιμών θα ήταν ακόμη πιο σοβαρές χωρίς τις προσθήκες ηλιακής και αιολικής ικανότητας που έγιναν το 2021-23 .

«Οι μέσες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν υψηλότερες κατά περίπου 3% το 2021, 8% το 2022 και 15% το 2023, αυξάνοντας το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η IEA.

Ενεργειακή μετάβαση

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Accenture για την Προώθηση της Αποτελεσματικής Ενεργειακής Μετάβασης 2023 υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και το έργο που απομένει ακόμη.

Ενώ έχει σημειωθεί «ευρεία πρόοδος στην καθαρή, βιώσιμη ενέργεια», υπάρχουν προκλήσεις σχετικά με την ισότητα αυτής της μετάβασης, λέει το Φόρουμ. Αυτές περιλαμβάνουν κραδασμούς τιμών ως αποτέλεσμα των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να πλήττονται περισσότερο , λόγω των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων, του πληθωρισμού των τροφίμων και της αύξησης του χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές και οι συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της μετάβασης.

«Αναμφισβήτητα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση», λένε ο Επικεφαλής του Φόρουμ του Κέντρου για την Ενέργεια και τα Υλικά, Roberto Bocca, και ο Muqsit Ashraf της Accenture. «Είναι καιρός οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιταχύνουν, να αυξήσουν τις καινοτόμες συνεργασίες και να κάνουν επιπλέον βήματα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ισότητας και της ανθεκτικότητας».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024