Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άλλαξε όψη το άγαλμα «Μητέρα Πατρίδα» στο Κίεβο

Άλλαξε όψη το άγαλμα «Μητέρα Πατρίδα» στο Κίεβο

Οι Ουκρανοί είχαν ψηφίσει την αλλαγή του σοβιετικού οικόσημου από το ουκρανικό

Οι Ουκρανοί προχώρησαν σε μία μεγάλη αλλαγή στο μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας» που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου. Αντικατέστησαν το έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης με το οικόσημο της Ουκρανίας, την τρίαινα. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, Κυριακή (06.08).

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τκατσένκο είχε αναφέρει ότι οι πολίτες ψήφισαν για την αφαίρεση του θυρεού της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος ήταν τοποθετημένος στην ασπίδα του εμβληματικού αγάλματος. Βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το 85% των ψηφισάντων, ήταν υπέρ της αντικαστάστασης του σοβιετικού εθνόσημου με το Ουκρανικό

Λίγα λόγια για το άγαλμα

Το άγαλμα «Μητέρα Πατρίδα» άρχισε να κατασκευάζεται το 1959. Κύριος γλύπτης ήταν ο σερβικής καταγωγής Γιεβγκένι Βουτσέτιτς. Η κατασκευή του είναι από προεντεταμένο σκυρόδεμα και την μελέτη επιμελήθηκε ο σοβιετικός μηχανικός Νικολάι Νικίτιν.

Ακόμη, το άγαλμα είναι στον λόφο Μαμάγιεφ στο Βόλγογκραντ και είναι μνημείο για την Μάχη του Στάλινγκραντ. Όταν εγκαινιάστηκε το μνημείο το 1967 ήταν το ψηλότερο γλυπτό στον κόσμο έχοντας ύψος 85 μέτρα από την άκρη του σπαθιού μέχρι την κορυφή του βάθρου του.

Το ύψος του σώματος είναι 52 μέτρα και του ξίφους 33 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κατασκευής είναι 7900 τόνοι (5500 τόνοι σκυρόδεμα και 2400 χάλυβας). Το ξίφος ζυγίζει 14 τόνους. Από τη βάση του λόφου μέχρι το μνημείο υπάρχουν 200 σκαλιά συμβολίζοντας τις 200 ημέρες της Μάχης του Στάλινγκραντ. Εμφανίζεται στην σημαία και τον θυρεό της περιφέρειας Βολγκογκράντ.

Το μοντέλο για την Μητέρα Πατρίδα ήταν η ντόπια Βαλεντίνα Ιζότοβα, η οποία είναι ακόμα αναγνωρίσιμη για την ομοιότητά της με το άγαλμα. Την προσέλαβε ο Λεβ Μάιστρενκο, καλλιτέχνης που εργαζόταν στο σύμπλεγμα του μνημείου στις αρχές του 60.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024