Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικά drones: «Αυτά μας έσωσαν από τους Ρώσους»

Τουρκικά drones: «Αυτά μας έσωσαν από τους Ρώσους»

Την μεγάλη σημασία των τουρκικών Bayraktar (TB2) τονίζουν ουκρανοί αναλυτές για την άμυνα του Κιέβου έναντι της ρωσικής επίθεσης.

«Νομίζω ότι αν δεν ήταν οι  TB2, τους πρώτους μήνες του πολέμου, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αντέξουμε», είπε ο Ουκρανός αμυντικός αναλυτής Taras Chmut στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Militarnyi.

Ο Chmut είναι επικεφαλής της ΜΚΟ Come Back Alive, η οποία μέσω crowdfunding συγκεντρώνει χρήματα για να προμηθεύει με όπλα τον ουκρανικό στρατό, μεταξύ αυτών και drones.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αναλυτή, τα τουρκικής κατασκευής οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έσωσαν τη χώρα όταν η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Chmut ισχυρίστηκε ότι τα TB2 «χτύπησαν» τα logistics, κατέστρεψαν φορτηγά ανεφοδιασμού και κατέστειλαν την εχθρική αεράμυνα, γεγονός που επέτρεψε στην ουκρανική αεροπορία να χτυπήσει τους ρωσικούς στόχους.

Ένα αξιόπιστο όπλο

Όπως αναφέρει ο αμυντικός ιστότοπος Defence Blog, o Ουκρανός ταξίαρχος Oleksiy Gromov επιβεβαίωσε πως πράγματι τα τουρκικά drones ήταν ένα αξιόπιστο όπλο στα χέρια του ουκρανικού στρατού.

«Χάρη στα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που ο στρατός μας είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά εναέρια αναγνώριση, να αποκαλύψει έγκαιρα τις ενέργειες του εχθρού και ταυτόχρονα να χτυπήσει τα αντικείμενά του», είπε ο Γκρόμοφ.

Ο Ουκρανός αξιωματικός πρόσθεσε ότι στην αρχή του πολέμου, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν σημαντικά κατά την ταχεία επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά εδάφη.

«Το Bayraktar TB2 θεωρούνται σημαντικά σε συγκρούσεις που κυμαίνονται από το Καραμπάχ έως την Ουκρανία. Άνθρωποι σε πολλές χώρες ξεκίνησαν εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για να αγοράσουν πιο χρήσιμα drones για την Ουκρανία εν μέσω του πολέμου της για να αντεπιτεθούν τις ρωσικές δυνάμεις» αναφέρει ο δημοσιογράφος και αμυντικός αναλυτής Dylan Malyasov.

Πως τα νίκησαν οι Ρώσοι

Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, τα κάποτε βραβευμένα drones καταρρίφθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου, και όσα παραμένουν είναι περιορισμένα σε καθήκοντα αναγνώρισης, σύμφωνα με τον Samuel Bendett, αναλυτή και ειδικό σε μη επανδρωμένα και ρομποτικά στρατιωτικά συστήματα στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων.

Μιλώντας στο Insider ο Bendettείπε πως «η γενική εκτίμηση των drones όπως το TB2 είναι ότι λειτουργούν καλά χωρίς προηγμένες άμυνες αεροπορικού και ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν τοποθετηθεί εναντίον τους».

«Ως ένα σχετικά αργό και χαμηλής πτήσης UAV, μπορεί να γίνει στόχος για μια σειρά συστημάτων αεράμυνας που είναι καλά οργανωμένα – το είδαμε στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ενώ η Ρωσία ήταν ευάλωτη σε χτυπήματα από ουκρανικά drones τους πρώτους μήνες του πολέμου, σύντομα προσαρμόστηκε για να βελτιώσει τον ηλεκτρονικό της πόλεμο και έκτοτε κατέρριψε και μπλοκάρει με επιτυχία πολλά από drones των Ουκρανών.

«Μόλις ο ρωσικός στρατός συνήλθε, μπόρεσε να καταρρίψει πολλά TB2», είπε ο Bendett.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, το Κίεβο έλαβε το 2022 50 drones τύπου TB2, ωστόσο μεγάλος αριθμός έχει εξαφανιστεί από το πεδίο της μάχης. Η Ρωσία καταρρίπτει σχεδόν 10.000 drones μηνιαίως, σύμφωνα με το Insider, ενώ έκθεση του Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει πως ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα «κρίσιμο συστατικό» της τακτικής της Ρωσίας και συμβάλλει στις τεράστιες απώλειες των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο διοικητής της ρωσικής δύναμης αεράμυνας, αντιστράτηγος Αντρέι Ντεμίν, είχε ισχυριστεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει περισσότερα από 100 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Απρίλιο.

Τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί κυρίως TB2 για σκοπούς πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης παρά για επίθεση, είπε ο Bendett.

Sports in

Πώς έζησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κρίσιμο πέναλτι του Ελ Κααμπί

Με κομμένη την ανάσα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρακολουθεί και ξεσπά μόλις η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα του Ντόουγκλας Λουίς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024