Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο στην Πύλο: Τα πρόσωπα της τραγωδίας πίσω από τους αριθμούς - Μαρτυρία συγγενή αγνοουμένων στο in

Ναυάγιο στην Πύλο: Τα πρόσωπα της τραγωδίας πίσω από τους αριθμούς – Μαρτυρία συγγενή αγνοουμένων στο in

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τους συγγενείς των αγνοουμένων στο ναυάγιο της Πύλου

Με τις φωτογραφίες των δύο αδερφών του που αγνοούνται στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ο Μαλέκ Σεράζ, προσπαθεί να μάθει νέα τους, από αυτούς που επιβίωσαν και βρίσκονται στο καμπ της Μαλακάσας.

Σε έναν μεγάλο περιφραγμένο χώρο με χαλίκια χωρίς δέντρα και με καθόλου σκιά βρίσκονται διάσπαρτα κοντέινερ όπου μένουν πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και οι διασωθέντες του ναυαγίου. Ο Σεράζ ψάχνει κάποιον από τους 12 Πακιστανούς που διασώθηκαν από το φονικό ναυάγιο για να τους ρωτήσει για τα αδέρφια του.

Στο σημείο φτάνουν διαρκώς συγγενείς επιβατών προσπαθώντας να μάθουν κάποια πληροφορία.

Ο Σεράζ ταξίδεψε από την Ιταλία μετά τα νέα για το ναυάγιο για να καταφέρει να μάθει τι έχουν απογίνει οι δικοί του που ταξίδευαν με το μοιραίο αλιευτικό. Γνωρίζει πλέον πως δεν βρίσκονται ανάμεσα στους 104 επιζώντες και ξέρει ότι οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος ζωντανός είναι μηδαμινές, ωστόσο πάντα όπως λέει υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 81 ενώ κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τον αριθμό των αγνοουμένων που πάντως φαίνεται να πλησιάζει τους 600.

Μιλώντας σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ έξω από το καμπ ο Σεράζ λέει ότι οι διασωθέντες του επιβεβαίωσαν ότι τα αδέρφια του επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο. Ο ίδιος λέει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για την τύχη των συγγενών του.

Επιβεβαιώνει και αυτός με τη σειρά του ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στο ταξίδι ήταν άθλιες. Δεν είχαν νερό και φαΐ για μέρες.

Ο Σεράζ έχει τρία αδέρφια. Ο ίδιος και ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας μένουν στην Ιταλία όπου και εργάζονται. Ο Σεράζ ζει από το 2015 στη γειτονική χώρα και εργάζεται σε μια αποθήκη ρούχων. Τα άλλα δύο αδέρφια τους ο Τάχερ, 40 ετών και ο Καϊσέρ 42 ετών, ζούσαν στο Πακιστάν στην πόλη Γκουτζράτ.

Τα αδέρφια του Σεράζ που αγνοούνται

Εκεί δούλευαν ως ξυλουργοί αλλά η οικονομική κατάσταση στη χώρα δεν είναι καλή. Αποφάσισαν να ταξιδέψουν για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Ο Τάχερ είχε δύο παιδιά και ο Καϊσέρ πέντε. Ειδικά από την πόλη τους έφυγαν δεκάδες για να πάνε στην Ευρώπη ταξιδεύοντας με το αλιευτικό που έφυγε από τη Λιβύη. Δεκάδες είναι και αυτοί που αγνοούνται.

Συνολικά από το Πακιστάν ήταν πάνω από 200 άτομα στο πλοίο. Κάποιοι κάνουν λόγο και για 300. Από αυτούς μόνο 12 τα κατάφεραν.

Οι συγγενείς στην Γκουτζράτ των τουλάχιστον 50 ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος δίνουν DNA προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση με τις σορούς των ναυαγών που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα.

«Όλοι εκεί αγωνιούν και προσπαθούν να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους», λέει ο Σεράζ. Η μητέρα του ήταν αυτή που πήγε να δώσει DNA για να επιβεβαιωθεί αν κάποια από τις σορούς ανήκει σε ένα από τα δύο της παιδιά.

«Πόσο θα μείνεις» τον ρωτάμε και απαντάει «όχι πολύ». Πρέπει να γυρίσει πίσω στην Ιταλία. Το αφεντικό τον πιέζει να μην καθυστερήσει να επιστρέψει. Ούτε στο Πακιστάν θα προλάβει να πάει τώρα. Πρέπει να γυρίσει στη δουλειά. Τώρα πρέπει να φροντίσει περισσότερους.

Δεν υπάρχει κάποια πρόνοια στο Πακιστάν για τα παιδιά που έμειναν χωρίς τους γονείς τους, μας λέει. Αυτός και ο μεγαλύτερος αδερφός του θα αναλάβουν την ανατροφή τους.

Μηνύματα με φωτογραφίες από το Πακιστάν

Στα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, «Η Ενότητα», έρχονται διαρκώς μηνύματα από το Πακιστάν με φωτογραφίες και στοιχεία επιβατών του αλιευτικού σκάφους. Οι συγγενείς τους αγωνιούν να μάθουν κάποιο νέο.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αγνοουμένων. Ούτε έχουν ταυτοποιηθεί οι νεκροί. Καμιά κηδεία δεν έχει γίνει ακόμα. Τα ονόματα αυτών που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει γνωστά.

Οι άνθρωποι αυτοί υπήρξαν όμως. Είχαν οικογένειες, φίλους, συγγενείς. Και αυτοί ζητούν να μάθουν την αλήθεια. «Θέλω να μάθω τι απέγιναν. Θέλω να μάθω τι έγινε και χάθηκαν μαζί με τόσους άλλους», λέει ο Σεράζ.

Το ίδιο ζητούν και οι οικογένειες και των υπόλοιπων θυμάτων του ναυαγίου. Η Πακιστανική Κοινότητα στην Ελλάδα δημοσίευσε ένα βίντεο με αυτούς που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, με τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει από το Πακιστάν.

Δεκάδες και δεκάδες πρόσωπα εναλλάσσονται. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, χαμογελαστοί στις περισσότερες φωτογραφίες, περνούν μπροστά από τις οθόνες μας σε ένα βίντεο 16 λεπτών. Είναι κάποιοι από τους αγνοούμενους της Πύλου.

Που όπως φαίνεται οι ζωές τους δεν μετράνε όσο των υπολοίπων. Τουλάχιστον για όσους εφαρμόζουν πολιτικές που τους αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα, εχθρούς μέχρι και εισβολείς.

Κάποιοι από τους επιβάτες

Δείτε το βίντεο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας στο Facebook

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024