Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κάρτα SIM, αυτή η άγνωστη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να τη γνωρίσετε

Κάρτα SIM, αυτή η άγνωστη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να τη γνωρίσετε

Σύντομος οδηγός για τις κάρτες SIM για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι...

Ενώ τα κινητά έχουν περάσει από πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις για να εξελιχθούν στα σημερινά smartphones, ένα στοιχείο που παραμένει – σχεδόν – αναλλοίωτο είναι οι κάρτες SIM που είναι απαραίτητες για τις κλασικές του λειτουργίες, όπως η πραγματοποίηση κλήσεων και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS).

Ξεκινώντας από τα βασικά, το SIM σημαίνει «Subscriber Identity Module» και η κάρτα πρόκειται για ένα μικρό, φορητό τσιπ μνήμης, στο οποίο αποθηκεύονται πληροφορίες για εσάς ως χρήστης μιας κινητής συσκευής. Οι περισσότερες κάρτες SIM έχουν χωρητικότητα μεταξύ 32KB και 128KB. Σε αυτήν υπάρχει ένας κωδικός 17 ψηφίων, που προσδιορίζει  τον κωδικό προέλευσης της χώρας του, τον πάροχο του συστήματος και ένα μοναδικό αναγνωριστικό χρήστη.

Στην κάρτα SIM επίσης αποθηκεύονται πληροφορίες, όπως δεδομένα λίστας επαφών και μηνύματα SMS. Για αυτόν κι όταν αλλάζουμε smartphone, αφαιρούμε την κάρτα από την παλιά συσκευή για να μεταφέρουμε τις επαφές και τα στοιχεία μας στην νέα.

Ποιοι είναι οι τύποι της κάρτας SIM

Οι τύποι της κάρτας SIΜ διακρίνονται βάσει μεγέθους: το πρότυπο, το micro αλλά και το nano.

Τυπική SIM

Η τυπική κάρτα SIM πρόκειται για το πρότυπο, που αποτελεί και την παλαιότερη εκδοχή της, που χρησιμοποιήθηκε πριν από το 2010. Οι διαστάσεις της είναι 25Χ15 χιλιοστά και σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως σε παλιότερες συσκευές.

Micro-SIM

Η Apple ανέτρεψε για ακόμα μία φορά τα δεδομένα όταν με την κυκλοφορία του iPhone 4 αντικατέστησε την τυπική κάρτα SIM με την Micro-SIM. Ενώ οι περισσότεροι δεν την γνώριζαν μέχρι τότε, στην πραγματικότητα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 και έχει μέγεθος 12x15mm.

H Micro-SIM ήταν σχεδιασμένη για να αντικαταστήσει την mini-SIM όταν μια συσκευή δεν είχε επαρκή χώρο. Παρά το μικρό της μέγεθος,  απόδοσή της δεν επηρεάστηκε καθόλου, καθώς η περιοχή επαφής του chip παράμεινε ακριβώς η ίδια.

Nano-SIM

Και πάλι με την κυκλοφορία του iPhone 5, η εταιρεία κολοσσός μας σύστησε την νέα Nano-SIM, με τα περισσότερα smartphones που κυκλοφόρησαν από το 2014 και μετά να υποστηρίζουν την τεχνολογία της. Γνωστή και ως 4FF, είναι η τέταρτη γενιά καρτών SIM. Με διαστάσεις μόλις 12,3 mm x 8,8 mm x 0,67 mm, μια nano SIM είναι ένα κλάσμα του μεγέθους της αρχικής κάρτας.

Ποιες συσκευές υποστηρίζουν την λειτουργία dual SIM;

Ο όρος «dual SIM» δεν αναφέρεται σε τύπο κάρτας αλλά περισσότερο σε smartphones που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε δύο κάρτες SIM σε μία συσκευή, όπως της Xiaomi.

Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και λειτουργική εάν έχετε δύο ξεχωριστούς αριθμούς τηλεφώνου, για παράδειγμα έναν προσωπικό και έναν επαγγελματικό. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συσκευής είναι ότι έχετε την ευκαιρία να διευρύνετε το δίκτυό σας.

Εάν έχετε δύο κάρτες SIM που ακολουθούν δύο διαφορετικά δίκτυα, πιθανότατα δεν θα έχετε σχεδόν κανένα κενό κάλυψης. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με κακή κάλυψη ή σας αρέσει να ταξιδεύετε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, τότε μπορείτε να επωφεληθείτε από την χρήση δύο διαφορετικών αριθμών.

Δικό μας αγαπημένο είναι το Xiaomi redmi note 10 pro που αποτελεί ένα πραγματικά value for money κινητό.

Παρόμοια λειτουργία είναι διαθέσιμη και από την Apple, μπορείτε δηλαδή να χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικά νούμερα αλλά δεν υποστηρίζει την Dual SIM λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα τα μοντέλα iPhone XR, iPhone XS, iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13, iPhone SE (3ης γενιάς) και iPhone 14 είναι σχεδιασμένα για να μια φυσική SIM και μία eSIM. Η eSIM είναι μια ψηφιακή έκδοση της φυσικής κάρτας SIM, που σας προσφέρει ψηφιακά μια σύνδεση δικτύου.

Είναι προγραμματιζόμενο εξ αποστάσεως μέσω λογισμικού και είναι ενσωματωμένο σε νεότερα smartphone, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε μια νέα κάρτα SIM εάν θέλετε να αλλάξετε αριθμό και πάροχο.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024