Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Τσίπρας: Η ΝΔ θέλει να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην παιδεία

Τσίπρας: Η ΝΔ θέλει να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην παιδεία

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία, μιλώντας με τις πρυτανικές αρχές και εκπροσώπους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Για την ανάγκη να επικρατήσει μια διαφορετική κουλτούρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο, παράλληλα με την αύξηση των δαπανών, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μαγνησία, συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές και εκπροσώπους του διδακτικού, ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο – και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – και οι διακρίσεις που αποσπούν τα ελληνικά πανεπιστήμια αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα το γεγονός ότι η όλη συζήτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο «είναι σε μια λογική συκοφάντησης, καθώς τα εμφανίζουν σαν άντρα παρανομίας».

«Είναι πολύ άδικο όλο αυτό, δεν γνωρίζω άλλο κλάδο στην Ελλάδα που να έχει τόσες πολλές διεθνείς διακρίσεις όσες τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι άδικο και για τα παιδιά που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια», σχολίασε, σημειώνοντας ότι παρά το υψηλό επίπεδο οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων δεν μπορούν να απορροφηθούν και γι’ αυτό οι περισσότεροι έχουν επιλέγουν το εξωτερικό.

«Αν δούμε τι δυνατότητες έχει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τα δικά μας, σε πιάνουν τα κλάματα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ένα πλέγμα παραγόντων – οικονομικών, κοινωνικών και παραγωγικών – δυσκολεύει τους Έλληνες φοιτητές.

«Μία γκαρσονιέρα στον Βόλο έχει πάει στα 300 ευρώ», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να επενδύσουμε σαν χώρα στο μέλλον, πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι γύρω από την παιδεία, όπως και στην υγεία, συγκρούονται δύο διαφορετικές κουλτούρες και δύο διαφορετικοί κόσμοι, ενώ τόνισε ότι στην παιδεία υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για ιδιωτικές δαπάνες.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, για να δημιουργήσει μία σφαίρα ιδιωτικών συμφερόντων και στην παιδεία.

«Δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά και θέμα προτεραιοτήτων και βούλησης. Εμείς κάναμε μία προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον χάρτη της δημόσιας παιδείας, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δεν βλέπουμε όμως η προσπάθεια αυτή να έχει τη συνέχεια που απαιτείται και δεν υπάρχει η απαραίτητη ενίσχυση μέσω των δαπανών», ανέφερε.

Και προσέθεσε πως «όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των δαπανών είναι 5,5%, εδώ είμαστε δύο μονάδες πίσω».

«Αν βάλλουμε σαν στόχο μία πορεία σύγκλισης με την ΕΕ, θα πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε την παιδεία και την υγεία και τις δημόσιες υποδομές. Εμείς δεσμευόμαστε για διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία την επόμενη τετραετία, και διπλασιασμό των καθηγητών στα δημόσια ιδρύματα.

»Αυτό απαιτεί μία άλλη αντίληψη για το πώς θέλεις την οικονομία και την κοινωνία. Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν έξω, η χώρα γερνάει, και αυτό θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο παραγωγικότητας», δήλωσε καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Only in

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το… καλώδιο στο χέρι;

Η δύσκολη «εξίσωση» ηλεκτροκίνησης και υποδομών φόρτισης αναζητά λύσεις στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023