Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Το παρασκήνιο της εκλογικής μάχης

Εκλογές στην Τουρκία: Το παρασκήνιο της εκλογικής μάχης

Νίκη του Ταγίπ Ερντογάν προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται για τον β' γύρο των εκλογών στην Τουρκία

Σε δύο μέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, σε μία μάχη που θα κρίνει πολλά. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθούσε να πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο, μιλώντας ακόμα περισσότερο για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και εν γένει την τουρκική οικονομία.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν έχει ακόμη έναν μεγάλο άσσο στο μανίκι του. Σύμφωνα με το BBC, οι σύμμαχοι του Ερντογάν ελέγχουν τα περισσότερα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, σε βαθμό που η κρατική τηλεόραση έδωσε στον πρόεδρο 32 ώρες και 42 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου και στον αντίπαλό του μόλις 32 λεπτά, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας.

Η αποκάλυψη του Ερντογάν για την Κεντρική Τράπεζα

Κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης που έδωσε προεκλογικά, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι οι χώρες του Κόλπου, ήταν μεταξύ των κρατών που ενίσχυσαν την τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως οι χώρες που βοήθησαν στην ενίσχυση της τράπεζας, είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, στο Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία…

Αναλυτικά ο Ερντογάν τόνισε: «Το λέω καθαρά και ξάστερα. Κανένας να μην ακούσει όσα λένε οι τελάληδες της κρίσης. Κανένας να μην ανησυχεί. Η οικονομία μας, το τραπεζικό και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι σε γερές βάσεις.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν χώρες του Κόλπου κτλ. που τοποθέτησαν τα χρήματα τους στο δικό μας σύστημα. Αυτό είναι νέο γεγονός. Κι όπως καταλαβαίνεται αυτό έστω και βραχυπρόθεσμα ηρέμησε τις αγορές και την Κεντρική μας Τράπεζα.

Άρα δίχως να δίνουμε σημασία σε όσα λένε, κι αφού την Κυριακή κερδίσουμε τις εκλογές , θα δείτε πως οι ηγέτες θα έρθουν εδώ και θα δείτε πως ταχύτατα πως θα πάω εγώ σε αυτούς τους ηγέτες για να τους ευχαριστήσω!»

Στο πλευρό του Ερντογάν ο Ογάν

Μπορεί ο Ερντογάν να νίκησε τις εκλογές της 14ης Μαϊου με πέντε μονάδες διαφορά από τον Κιλιτσντάρογλου, όμως όλα πρόκειται να κριθούν στην ψήφο των πολιτών και στην υποστήριξη που θα παράσχει ο Ογάν στον Τούρκο πρόεδρο μετα την δήλωση του ότι συντάσσεται με όλες του τις δυνάμεις με το ΑΚΡ.

Η συμμαχία του Ογάν κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να συγκεντρώσει το 5,17% των ψήφων με αποτέλεσμα να είναι ο ρυθμιστής για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Παρά ταύτα, η απόφαση που έχει λάβει ο Ογάν έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν τη διάλυση την ακροδεξιά και εθνικιστική Προγονική Συμμαχία (ΑΤΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ακροδεξιά συμμαχία ΑΤΑ περιλαμβάνει τέσσερα κόμματα, το κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το κόμμα της Δικαιοσύνης (Adalet Partisi), το κόμμα Χώρα μου (Ülkem Partisi) και το κόμμα Συμμαχίας της Τουρκίας (Türkiye İttifakı Partisi), με τα περισσότερα να εκφράζουν αντιρρήσεις για την απόφαση του Ογάν.

Στο πλευρό του Κιλιτσντάρογλου ο Οζντάγ

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης του τουρκικού αντιμεταναστευτικού κόμματος Zafer, τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 28 Μαΐου με αντίπαλο τον νυν πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ουμίτ Οζντάγ, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Zafer, που εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, στις οποίες ο Ερντογάν επιδιώκει να παρατείνει τη διακυβέρνησή του πέρα από τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

«Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον κ. Κιλιτσντάρολου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών», δήλωσε ο Οζντάγ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στον Κιλιτσντάρογλου. Η στήριξη του Οζντάγ στον Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη στήριξη που έλαβε ο Ερντογάν την Δευτέρα από τον Σινάν Ογάν, τον προεδρικό υποψήφιο της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία του κόμματος Zafer.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρεία Özdemir, ο Ερντογάν λαμβάνει στον δεύτερο γύρο ποσοστό 54,12% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 45,88%. Η εταιρεία ερευνών Areda δίνει στον Ερντογάν 52,4% ενώ στον Κιλιτσντάρογλου 47,6% και η εταιρεία TAG δίνει μικρότερη διαφορά μεταξύ του Ερντογάν που λαμβάνει 51,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να είναι στο 48,4%.

Μετά τη στήριξη του Σινάν Ογκάν ο Hilmi Daşdemir δήλωσε: «Κάναμε μια έρευνα αμέσως μετά τις εκλογές. Στην έρευνα, το 25% όσων ψήφισαν τον Σινάν Ογκάν ψήφισαν τον Ερντογάν, το 25% τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ το 7-8% δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστος.

Το 20% δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες. Με αυτή τη δήλωση, περιμένω η πλειοψηφία των αναποφάσιστων να στραφεί στον Ερντογάν. Τουλάχιστον το 3,5% από το 5,17% θα πάνε στον Ερντογάν».

Το άνοιγμα του Κιλιτσντάρογλου στις νοικοκυρές

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Κιλιτσντάρογλου μιλούσε για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, δύο οικονομικά μεγέθη που επηρεάζουν άμεσα ένα νοικοκυριό. Μετά τις εκλογές, η αντιπολίτευση προσπαθεί να κερδίσει με κάθε τρόπο τις γυναίκες ψηφοφόρους, κυρίως τις νοικοκυρές, που παραδοσιακά προτιμούν τον Ερντογάν.

Μάλιστα, στις εκλογές του 2018 σύμφωνα με έκθεση, το 69% των νοικοκυρών ψήφισε τον Τούρκο πρόεδρο. Όμως με τα πορτοφόλια τους γεμάτα υποτιμημένα χαρτονομίσματα, όλες γνωρίζουν την αυξημένη τιμή των κρεμμυδιών και ζουν υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού.

«Πρέπει να τις συναντήσουμε, να τους υπενθυμίσουμε ότι, αν και (ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του AKP) κυβερνούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα εργαλεία προπαγάνδας, περιλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, δεν κέρδισαν», εξηγεί η Ροϊντά Ακσόι, φεμινίστρια που στηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η Τιγιέν Αλπανλί θα κάνει το ίδιο, αλλά επειδή συμφωνεί με τις απόψεις του. «Γυναίκες δολοφονούνται, σχεδόν κανένας από τους δολοφόνους δεν τιμωρείται», τονίζει η 60χρονη γυναίκα, η οποία ανησυχεί και για την παρουσία ισλαμιστών στον συνασπισμό του Ερντογάν.

Αντιθέτως, η Ραζιγέ Κουσκαγιά, 50 ετών, και η κόρη της θα στηρίξουν «τον Ταγίπ μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας». «Ίσως να μην μπορούμε να αγοράσουμε όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν είναι σοβαρό», δηλώνει αυτή η υποστηρίκτρια της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024