Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Cheryl Strayed στο in: Δεν λέω στους ανθρώπους πώς να ζήσουν, φωτίζω τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους

Cheryl Strayed στο in: Δεν λέω στους ανθρώπους πώς να ζήσουν, φωτίζω τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους

H Cheryl Strayed μιλάει για το βιβλίο της «Μικρά Όμορφα Πράγματα»

H Cheryl Strayed δεν γράφει θεωρητικά βιβλία για την ευτυχία και τρόπους να την προσεγγίσουμε.

Γράφει με αφορμή δικές της και άλλες ιστορίες για μια αλλαγή στην καθημερινότητα που επικεντρώνεται στην αγάπη.

Η συγγραφέας του bestseller «Wild» που γνώρισε τεράστια επιτυχία και στον κινηματογράφο διάβαζε δεκάδες ιστορίες από τη στήλη «Dear Sugar» και τις συγκέντρωσε στο απολαυστικό «Μικρά Όμορφα Πράγματα».

Το βιβλίο αποτελεί μια απολαυστική συλλογή επιστολών που θα μπορούσε να είχε γράψει ο καθένας μας, στις οποίες η Strayed απαντά με αισιοδοξία και τρυφερότητα. Πλούσιο σε χιούμορ, διορατικότητα και απόλυτη ειλικρίνεια, αυτό το «σοφό και συμπονετικό» βιβλίο, όπως το αποκάλεσαν οι New York Times, είναι ένα βάλσαμο για όλα όσα μάς φέρνει η ζωή.

Στα 22 της, η Cheryl Strayed έχασε τη μητέρα της, μένοντας με έναν βίαιο πατριό, αποκομμένη από τα αδέρφια της. Αργότερα έκανε έναν γάμο που σύντομα διαλύθηκε, προσπάθησε να βρει την ανακούφιση σε ουσίες και έψαξε την παρηγοριά σε ευκαιριακές σχέσεις. Όλα αυτά μέχρι τα 26 της χρόνια, όπου αποφάσισε ότι η ζωή της έπρεπε να αλλάξει ριζικά.

Την αλλαγή την έφερε στη ζωή της διανύοντας μόνη της 1.800 χιλιόμετρα μέσα στην άγρια φύση της Αμερικής. Σκοπός της ήταν να δαμάσει τους φόβους της και να ανακτήσει τον έλεγχο του εαυτού της, με αντίπαλο και ταυτόχρονα σύμμαχο την ίδια τη φύση. Και τα κατάφερε.

H Cheryl Strayed (στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Άγρια», «Μικρά Όμορφα Πράγματα», και «Γενναία») μίλησε στο in για τα μικρά όμορφα πράγματα που μοιράστηκε μαζί μας.

Το βιβλίο σας «Μικρά Όμορφα Πράγματα» έχει αγαπηθεί από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κοιτάζοντας δέκα χρόνια πίσω ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

To «Μικρά Όμορφα Πράγματα» αναφέρεται σε όλες τις πιο δύσκολες, πιο σημαντικές, πιο μπερδεμένες και, τελικά, πιο όμορφες πτυχές της ύπαρξής μας και έτσι οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τον εαυτό τους στις πολλές ιστορίες του βιβλίου. Νομίζω ότι αυτό είναι που γοητεύει τους αναγνώστες – το γεγονός ότι πρόκειται για μια βαθιά και ειλικρινή εξερεύνηση των οικουμενικών ανθρώπινων εμπειριών. Αγάπη, απώλεια, λύτρωση, θλίψη, συγχώρεση, ζήλια, φόβος, θρίαμβος, αποτυχία – όλα αυτά υπάρχουν στα γράμματα που μου έγραψαν οι αναγνώστες. Και στις απαντήσεις μου, προσπάθησα να είμαι όσο πιο ειλικρινής και βαθυστόχαστη μπορούσα. Έψαξα βαθιά για απαντήσεις που θα ξεπερνούσαν τις βασικές συμβουλές. Βλέπω το ρόλο όχι στο να καθοδηγώ τους ανθρώπους στο πώς να ζήσουν -δεν είμαι κι εγώ ειδικός- αλλά μάλλον στο να αντιμετωπίζω τα ερωτήματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να τους βοηθήσω να φωτίσουν το δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους ή να τους κάνω να νιώσουν λιγότερο μόνοι.

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον για την ευτυχία;

Όταν ήμουν έφηβη και παραπονιόμουν ότι είχα μια δύσκολη μέρα, η μητέρα μου έλεγε «βάλε τον εαυτό σου στο δρόμο της ομορφιάς». Αυτό που εννοούσε είναι ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες μπορούμε να επιλέξουμε να αναζητήσουμε τη χαρά, την ευτυχία και την ομορφιά στον κόσμο. Έλεγε «πάντα υπάρχει μια ανατολή και μια δύση του ήλιου και είναι στο χέρι σου να επιλέξεις να είσαι εκεί». Αυτό που αγαπώ σε αυτό το συναίσθημα είναι ότι είναι μια υπενθύμιση ότι, στο τέλος, είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη δική μας ευτυχία.

Τα «Μικρά Όμορφα Πράγματα» μεταφέρονται στην οθόνη τον Απρίλιο. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ζωή σας θα απαθανατιστεί μετά το «Wild». Τι σκέψεις περνούν από το μυαλό σας;

Η κύρια σκέψη που περνάει από το μυαλό μου είναι πόσο ευγνώμων είμαι που είχα αυτές τις εμπειρίες -και πόσο έκπληκτη επίσης! Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτές οι ιστορίες θα ταξίδευαν τόσο μακριά -από τη σελίδα στην οθόνη, καθώς και σε όλο τον κόσμο. Έγραψα το «Wild» και το «Μικρά Όμορφα Πράγματα» μέσα από την καρδιά μου και το να βλέπω αυτές τις πολύ προσωπικές ιστορίες να ερμηνεύονται από σπουδαίους ηθοποιούς είναι πραγματικά η πιο σουρεαλιστική εμπειρία της ζωής μου.

Πόσο εύκολο είναι να εφαρμόζει κάποιος τις συμβουλές που διαβάζει σε ένα βιβλίο στην καθημερινή του ζωή;

Δεν είναι εύκολο! Αλλά αυτό δεν πειράζει. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν τείνουν να είναι εύκολα, έτσι δεν είναι; Δεν χρειάζεται να τα αλλάξουμε όλα με τη μία. Στο «Μικρά Όμορφα Πράγματα» έγραψα «η αλλαγή συμβαίνει στο επίπεδο της χειρονομίας» και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε. Ο μετασχηματισμός είναι μια αργή διαδικασία. Αλλάζουμε και μεγαλώνουμε, ένα βήμα τη φορά, όχι όλα μαζί. Όταν προσπαθώ να κάνω αλλαγές, δεν σκέφτομαι τόσο πολύ τον τελικό προορισμό, αλλά τι μπορώ να κάνω σήμερα για να κινηθώ προς την κατεύθυνση που θέλω να πάω.

Με ποια ιστορία του βιβλίου ταυτίζεστε περισσότερο;

Πολλές από τις ιστορίες ταυτίζονται μαζί μου, αλλά μία που σημαίνει πολλά για μένα είναι «Το συνηθισμένο θαύμα». Πρόκειται για ένα παιδικό φόρεμα που αγόρασε η μητέρα μου για μένα όταν ψωνίζαμε μαζί σε ένα παζάρι όταν ήμουν 19 ετών. Πέθανε ξαφνικά από καρκίνο λίγα χρόνια αργότερα και η ζωή μου άλλαξε για πάντα. Στην ιστορία έγραψε για το πώς αυτό το φόρεμα απέκτησε νόημα με την πάροδο του χρόνου, όταν απέκτησα δική μου κόρη και φόρεσε το φόρεμα που της αγόρασε η γιαγιά που δεν είχε γνωρίσει ποτέ. Πρόκειται για το πώς τα πιο θλιβερά πράγματα στη ζωή μας μπορεί να είναι και τα πιο όμορφα πράγματα. Πώς η θλίψη μας μπορεί να γίνει η χαρά μας.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024