Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πως οργανώθηκε το μυστικό ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο

Ουκρανία: Πως οργανώθηκε το μυστικό ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο

Υπό άκρα μυστικότητα οργανώθηκε το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο – Το ήξεραν ελάχιστοι και είχαν ορκιστεί σε εχεμύθεια.  

Ο Τζο Μπάιντεν την έφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο τελευταίος το φυσάει και δεν κρυώνει…

O Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κρεμλίνο για την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί το Κίεβο λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, καθώς άρχισαν να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες για το πώς ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε το υψηλού προφίλ διπλωματικό πραξικόπημα.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν, που σχεδιάστηκε σχολαστικά για αρκετούς μήνες από έναν στενό κύκλο ανώτατων συμβούλων, χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοφανής στη σύγχρονη εποχή» από τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, με την αιτιολογία ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ επισκεπτόταν «την πρωτεύουσα της χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο, όπου ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ελέγχει τις κρίσιμες υποδομές».

Η ενημέρωση στους Ρώσους

«Ενημερώσαμε τους Ρώσους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο», δήλωσε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με τον Guardian.

«Το κάναμε μερικές ώρες πριν από την αναχώρησή του για να αποφευχθούν συγκρούσεις και εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης αυτών των επικοινωνιών δεν θα υπεισέλθω στο πώς ανταποκρίθηκαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δώσαμε αυτή την ειδοποίηση».

Ο Μπάιντεν πέρασε στην Ουκρανία περίπου στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής, έχοντας επιβιβαστεί ήσυχα σε ένα τρένο στην πολωνική πόλη Πρζέμισλ.

Η αυτοκινητοπομπή του πλησίασε το βαγόνι από το πλάι, επιτρέποντάς στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβιβαστεί χωρίς να τον δει κανείς. Οι άνδρες ασφαλείας του κατέλαβαν τα περισσότερα από τα 8 βαγόνια του τρένου.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που τον συνόδευε, το ταξίδι στη διάρκεια της νύχτας ήταν ομαλό με μερικές μόνο στάσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον ήταν για να επιβιβαστούν περισσότεροι άνδρες ασφαλείας.

Το τρένο έφτασε στο σταθμό Κίεβ Παζαρζισκαγί στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Ο Μπάιντεν πήρε την τελική απόφαση να πάει την Παρασκευή, αφού συσκέφτηκε με τους κορυφαίους βοηθούς του στο Οβάλ Γραφείο.

Μυστικά και τεχνάσματα

Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο μυστικά και τεχνάσματα, αλλά όχι ψέματα. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος που συνόδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο ορκίστηκαν εχεμύθεια και ενημερώθηκαν για τις ρυθμίσεις του «ραντεβού» σε μήνυμα με τίτλο: «Οδηγίες άφιξης για το τουρνουά του γκολφ».

Πριν από την αναχώρηση έπρεπε να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους, τα οποία δεν πήραν στα χέρια τους μέχρι την άφιξή τους στο Κίεβο.

Αποφεύγοντας το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Μπάιντεν επιβιβάστηκε σε ένα αεροσκάφος C-32 της Air Force, ένα τροποποιημένο Boeing 757 που χρησιμοποιείται συνήθως για εσωτερικά ταξίδια σε μικρότερα αεροδρόμια με το διακριτικό κλήσης SAM060, για Ειδική Αεροπορική Αποστολή.

Πριν από την αναχώρηση, το αεροπλάνο είχε σταθμεύσει σε μια σκοτεινή γωνία της αεροπορικής βάσης Άντριους με τα φώτα του σβηστά και απογειώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί της Κυριακής.

Ο ανεφοδιασμός των καυσίμων του έγινε στο Ραμστάιν της Γερμανίας, και στη συνέχεια έκλεισε τον αναμεταδότη του για την περίπου ωριαία πτήση προς το Ρζεσζόφ της Πολωνίας, ένα αεροδρόμιο που έχει χρησιμεύσει ως πύλη για δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτικά όπλα και VIP επισκέπτες στην Ουκρανία.

Από το Ρζεσζόφ, ο πρόεδρος και η συνοδεία του οδηγήθηκαν με αυτοκινητοπομπή μία ώρα οδικώς προς το σιδηροδρομικό σταθμό στο Πρζέμισλ.

Οι άλλοι πριν από αυτόν

Άλλοι ξένοι ηγέτες που επισκέφτηκαν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ήρθαν επίσης με τρένο από την Πολωνία – μια διαδρομή που χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους, εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια και διπλωμάτες, καθώς ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας για τους πολίτες είναι κλειστός όλο τον περασμένο χρόνο.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε από την πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ, και οδηγήθηκε με μια συνοδεία οχημάτων που περνούσαν από κλειστούς δρόμους στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, που χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία φαίνονταν να έχουν φτάσει στην περιοχή με διακριτικό τρόπο νωρίτερα.

Οι επισκέψεις Αμερικανών προέδρων σε εμπόλεμες ζώνες δεν είναι κάτι ανήκουστο: τρεις επισκέφθηκαν το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του προκατόχου του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, σε κάτι που θεωρήθηκε τότε ως μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τραμπ και ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκαν επίσης το Αφγανιστάν.

Αλλά σε σύγκριση με την Καμπούλ και την αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμ, που φιλοξένησαν επισκέψεις, η Ουκρανία θεωρήθηκε ως μια πολύ διαφορετική πρόταση. Αυτή, λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, είναι η διαφορά μεταξύ αυτού του ταξιδιού και των προηγούμενων προεδρικών επισκέψεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σε αυτές τις χώρες, υπήρχε μαζική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, αλλά στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία, και ελάχιστη διπλωματική παρουσία.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024