Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Πάνω από ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας - Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Πάνω από ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας – Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες

Ο καιρός «αγρίεψε» τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρχει αξιόλογη χιονοκάλυψη στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Ο καιρός, επιτέλους λένε κάποιοι, είναι πλέον χειμωνιάτικος. Μετά την εξαιρετικά περιορισμένη για την εποχή χιονοκάλυψη στη χώρα τον Δεκεμβρίου 2022 και το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, οι χιονοπτώσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει την έκταση της χιονοκάλυψης στον μέσο όρο της περιόδου 2004-2022, σύμφωνα με το Meteo.

Στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Θεσσαλίας το ύψος χιονιού ξεπερνά το ένα μέτρο πάνω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο την Παρασκευή 27/1. Η παρακάτω εικόνα που ελήφθη και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 την Πέμπτη 26/1, δείχνει την κατανομή της χιονοκάλυψης στην Ήπειρο, γύρω από τα Ιωάννινα.

Ο χειμερινός τουρισμός της χώρας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την περιορισμένη χιονοκάλυψη μέχρι στιγμής τον φετινό χειμώνα. Ειδικότερα, ελάχιστα χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε λειτουργία, και ένα από αυτά είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) στον νομό Πέλλας.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει μια σειρά εικόνων από την κάμερα καιρού του meteolive.gr δίπλα στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που αποτυπώνουν την αλλαγή του τοπίου μεταξύ 4 και 27 Ιανουαρίου 2023.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο

Παροδικές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας προβλέπει το Meteo. Σποραδικές καταιγίδες θα έχουμε κυρίως στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στα νότια ηπειρωτικά. Παροδικές χιονοπτώσεις θα υπάρχουν στα ηπειρωτικά ορεινά σε ημιορεινά της βόρειας χώρας. Επικράτηση ενισχυμένων ανέμων στα πελάγη. Παγετός, περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, αρχικά βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοιας, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα μέχρι το πρωί θα σταματήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά με προοδευτικά το μεσημέρι και στα νησιωτικά τμήματα. Τις πρωινές ώρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Επτάνησα, φαινόμενα που βαθμιαία από το μεσημέρι θα επεκταθούν σε περιοχές της δυτικής και νότια ηπειρωτικής χώρας και στη συνέχει σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα της και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -3 έως 9-10, στην Ήπειρο από 0 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -2 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 14, στα Επτάνησα από 4 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 13, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 15 βαθμούς, και στην Κρήτη από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ, αλλά προοδευτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 5 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι ανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το πρωί θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Ανάλογα φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν εκ νέου από αργά το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 και κατά περιόδους τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12-13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα ενδέχεται να είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Δείτε live την πορεία του καιρού

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024