Ακτιβιστές διέκοψαν την ομιλία του Ολαφ Σολτς, και προκάλεσαν την ενόχλησή του, στη Σύνοδο Κορυφής του ΠΟΥ, ενεργοποιώντας τον συναγερμό πυρκαγιάς του κτιρίου όπου διεξάγονταν οι εργασίες.

Την ανάγκη προετοιμασίας «από σήμερα» για μελλοντικές πανδημίες τόνισε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter), κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διεξάγεται ως αύριο Τρίτη στο Βερολίνο.

«Να ακούσουμε την επιστήμη»

«Για να το επιτύχουμε, πρέπει να προωθήσουμε την έρευνα και να ακούσουμε την επιστήμη, δημιουργώντας πιο στενά συνεργαζόμενο δίκτυο και αναγνωρίζοντας πιο γρήγορα τους κινδύνους», είπε ο κ. Σολτς, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της επιστήμης στην πολιτική.

Δείτε ακόμα – Κοροναϊός: Επταπλάσιος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε σύγκριση με τα εμβόλια

Η πανδημία του κοροναϊού και η πολιομυελίτιδα αποτελούν τα βασικά θέματα της Συνόδου. Για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας, ήδη στην έναρξη της Συνόδου, το Ιδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» δεσμεύθηκε να διαθέσει 1,2 δισ. δολάρια.

«Η εκρίζωση της πολιομυελίτιδας είναι εφικτή, όμως ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η ασθένεια παραμένει απειλή», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς. Τα χρήματα θα διατεθούν στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας (GPEI) έως το 2026.

Οι εργασίες της Συνόδου σταμάτησαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρκαγιάς από ακτιβιστές για το κλίμα, όπως έγινε κατόπιν γνωστό.

Ανάληψη ευθύνης

«Κάποιος χτύπησε τον συναγερμό. Φαίνεται ότι δεν υποστηρίζει τις συζητήσεις μας εδώ. Διαμαρτύρονται για το κλίμα και άλλα τέτοια και πιστεύουν ότι έτσι θα βελτιώσουν τη συζήτηση. Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τη συζήτηση δεν είναι όμως να μην ακούς», δήλωσε ο κ. Σολτς, εμφανώς ενοχλημένος από το επεισόδιο.

Την ευθύνη για τη δράση ανέλαβε η ομάδα «Scientist Rebellion». Περίπου 60 άτομα είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν μπροστά στο ξενοδοχείο όπου διεξάγεται η Σύνοδος (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter).

«Η κλιματική αποτυχία των κυβερνήσεων απειλεί έντονα τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων. Η κλιματική κρίση είναι επίσης η μεγαλύτερη κρίση υγείας της ανθρωπότητας», ανέφερε η ομάδα μέσω Twitter.

Η ενεργοποίηση του συναγερμού πυρκαγιάς σε δημόσια κτίρια ή κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων είναι συχνή τελευταία στο Βερολίνο.

Την περασμένη εβδομάδα, ακτιβιστές για το κλίμα ενεργοποίησαν τον συναγερμό πυρκαγιάς σε κτίριο γραφείων του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα για τρεις ώρες να προκληθεί χάος στην περιοχή γύρω από την Bundestag. Ακτιβιστές κλείνουν επίσης συχνά τις εξόδους αυτοκινητοδρόμων.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr