Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς για να σκοτώνει αμάχους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς για να σκοτώνει αμάχους

Ο ΟΗΕ έχει απαγορεύσει στον πόλεμο να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους βόμβες Ωστόσο οι περισσότερες χώρες δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Όλες οι βόμβες που πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές δολοφονούν. Οι βόμβες διασποράς όμως είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού.

Οι βόμβες αυτές κουβαλούν μικρά σφαιρίδια που είναι προγραμματισμένα να εκραγούν στον αέρα και ονομάζονται εγκαιροφλεγή. Υπάρχουν και άλλες βόμβες διασποράς με βομβίδια που είναι προγραμματισμένα να εκραγούν μόλις αγγίξουν το έδαφος και λέγονται κρουσιφλεγή.

Το χειρότερο είδος είναι όμως οι βόμβες διασποράς που όταν πέσουν στο έδαφος δεν ανατινάζονται αλλά τα σφαιρίδια τους διασπείρονται σε μεγάλη απόσταση και λειτουργούν σαν νάρκες (βραδυφλεγή). Έτσι μετά από έναν βομβαρδισμό μπορεί κάποιο παιδάκι να δει τα σφαιρίδια στο έδαφος και να τα νομίσει για παιχνίδι…

Βόμβες διασποράς

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει έναν αριθμό όπλων που είναι ευρέως απαγορευμένα σε όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στις πόλεις Bucha, Hostomel και Borodianka, (όπου οι Ρώσοι έχουν κατηγορηθεί για φρικαλεότητες κατά κατοίκων), έδειξαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, βόμβες διασποράς και εξαιρετικά ισχυρές μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα η Bellingcat, μια μη κερδοσκοπική διαδικτυακή δημοσιογραφική οργάνωση αφιερωμένη στις έρευνες εγκλημάτων πολέμου, εξέτασε μερικές από τις φωτογραφίες που συνέλεξε ο Guardian, και επιβεβαίωσε την παρουσία ουραίων πτερυγίων βομβών διασποράς RBK-500 με υποπυρομαχικά PTAB-1M και πυραύλους διασποράς, που εκτοξεύτηκαν από την BM- 30 Smerx.

Η Ρωσία πάντως επανειλημμένα έχει αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία αλλά και τη Δύση πως οι ισχυρισμοί τους για «εγκλήματα πολέμου» είναι κατασκευασμένοι.

Πάντως η απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές του Κιέβου που κατείχαν μέχρι τις αρχές Απριλίου αποκάλυψε σημάδια πυρομαχικών διασποράς στα συντρίμμια αυτοκινήτων, δρόμων, κτιρίων και πτωμάτων. Τα πυρομαχικά διασποράς, που απαγορεύτηκαν από μεγάλο μέρος του κόσμου βάσει μιας συνθήκης του 2008 που ονομάζεται Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, εξαπολύθηκαν σε περιοχές όπου δεν υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό και στρατιωτική υποδομή.

Βέβαια εδώ να αναφέρουμε ότι τη συνθήκη αυτήν δεν την έχει υπογράψει ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία, ούτε και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους New York Times, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο διασποράς πυρομαχικών στις αρχές Μαρτίου στο Husarivka, ένα χωριό στα ανατολικά της χώρας που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν.

Στις 4 Απριλίου, καθώς μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εισήλθε στο ογκολογικό νοσοκομείο στο Μικολάιβ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό.

«Κανένας μεγάλος κρατήρας δεν ήταν ορατός», αναφέρεται σε δήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Μετά τις εκρήξεις, η ομάδα μας είδε πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διάσπαρτες σε μια μεγάλη περιοχή. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να συνάδουν με τη χρήση βομβών διασποράς».

Που έχουν χρησιμοποιηθεί

Βόμβες διασποράς έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους στον πλανήτη. Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς -που προμηθεύονται από τη Ρωσία- κατά των προπυργίων της αντιπολίτευσης στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, χτυπώντας συχνά στόχους και υποδομές αμάχων.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς σε περιοχές αμάχων στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του 1982 κατά την οποία ισραηλινά στρατεύματα έφτασαν στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Η τελευταία μεγάλης κλίμακας αμερικανική χρήση βομβών διασποράς ήταν κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οι ΗΠΑ θεωρούσαν αρχικά τις βόμβες διασποράς αναπόσπαστο μέρος του οπλοστασίου τους κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001. Τα πρώτα τρία χρόνια, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερες από 1.500 βόμβες διασποράς στο Αφγανιστάν.

Sports in

Ολυμπιακός Κ15 – ΠΑΟΚ Κ15 0-1: Πήραν το πρωτάθλημα στους Παίδες οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Superleague K15 επικρατώντας του Ολυμπιακού 1-0 με γκολ του Τοπαλίδη λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024