Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μετεωρολογικά δεδομένα από τη Δύση «διευκολύνουν τις ρωσικές επιθέσεις»

Ουκρανία: Μετεωρολογικά δεδομένα από τη Δύση «διευκολύνουν τις ρωσικές επιθέσεις»

Οι μετρήσεις δορυφόρων θα έπαιζαν «κρίσιμο ρόλο» σε ενδεχόμενη επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να βάλει φρένο στην αποστολή μετεωρολογικών δεδομένων στη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα συνεχίζει να λαμβάνει μετρήσεις που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς διευκολύνουν τον σχεδιασμό ενδεχόμενης επίθεσης στην Ουκρανία με βιολογικά και χημικά όπλα που επηρεάζονται από τον άνεμο.

Την ώρα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανή χρήση μη συμβατικών, απαγορευμένων όπλων, η Ρωσία συνεχίζει να λαμβάνει μετεωρολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, αναφέρει το Reuters.

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται μετρήσεις σχεδόν πραγματικού χρόνου για την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, την ηλιοφάνεια, τις βροχοπτώσεις και άλλους παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό.

Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκοί φορείς σταμάτησαν να διαβιβάζουν μετεωρολογικά δεδομένα, ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), διεθνής φορέας με έδρα τη Γενεύη, συνεχίζει εν μέρει να εξυπηρετεί ρωσικές υπηρεσίες.

Ο EUMETSAT διαχειρίζεται τις υποδομές μέσω των οποίων συλλέγονται δεδομένα από πολυάριθμους δορυφόρους και διανέμονται, συχνά σε πραγματικό χρόνο, σε κυβερνητικές και άλλες υπηρεσίες.

Εκπρόσωπος του οργανισμού ανέφερε ότι τα δεδομένα ευρωπαϊκών δορυφόρων σταμάτησαν να μεταδίδονται σε Ρωσία και Λευκορωσία κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν. Όμως η μετάδοση δεδομένων από άλλους δορυφόρους, καθώς και η μετάδοση μετεωρολογικών παρατηρήσεων από άλλες κυβερνήσεις, συνεχίζεται κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι  η Ρωσία διατηρεί την πρόσβασή της σε παρατηρήσεις αμερικανικών, καναδικών και άλλων δορυφόρων.

Το Κέντρο Ελέγχου του EUMETSAT στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας (EUMETSAT)

Το γεγονός ότι οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς δεν τηρούν κοινή στάση αναδεικνύει το πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε ορισμένες επιστημονικές υπηρεσίες να ζυγίσουν την ανάγκη για ανοιχτή ανταλλαγή δεδομένων σε σχέση με τον κίνδυνο παροχής πληροφοριών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον πολιτών.

«Θέση του EUMETSAT είναι ότι η παγκόσμια και ελεύθερη ανταλλαγή μετεωρολογικών δεδομένων έχει τεράστια σημασία στην υποστήριξη των παγκόσμιων μετεωρολογικών προβλέψεων και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Πολ Κουνέτ, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του οργανισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο EUMETSAT θα μπλοκάρει πλήρως τη ροή δεδομένων, δήλωσε πως η κατάσταση «εξελίσσεται γρήγορα» και πως το θέμα θα εξεταστεί την Τρίτη σε έκτακτη διάσκεψη των χωρών-μελώμν.

Η Ρωσία λαμβάνει δεδομένα του EUMETSAT ως αντάλλαγμα για τις μετρήσεις που προσφέρει η ίδια. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε 21 ρωσικές υπηρεσίες τις οποίες αρνήθηκε να κατονομάσει ο οργανισμός.

Άλλοι φορείς τηρούν πιο αυστηρή στάση. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων, το οποίο τροφοδοτεί τα δεδομένα του EUMETSAT σε υπερυπολογιστές που προσομοιώνουν τον καιρό, σταμάτησαν τη ροή δεδομένων προς τη Ρωσία εφαρμόζοντας το πνεύμα των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση.

Ειδικοί δήλωσαν στο Reuters ότι τα επίμαχα δεδομένα μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με βιολογικά και χημικά όπλα.

«Αν, υποθετικά μιλώντας, σχεδιάζεις μια επίθεση στην οποία ψεκάζεις ένα σύννεφο χημικών ή παθογόνων, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τα μετεωρολογικά δεδομένα» εκτίμησε η Φιλίπα Λένζος, ειδικός του King’s College στο Λονδίνο. «Δεν θα ήθελες να φυσήξει ο άνεμος το σύννεφο πίσω προς τις δικές σου δυνάμεις!».

Ανάλογη ήταν η εκτίμηση του Άμις ντε Μπρετόν-Γκόρντον του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου σε διάφορα ύψη έχει κρίσιμη σημασία για να προβλέψει κανείς προς τα πού θα κατευθυνθεί ο κίνδυνος» είπε.

Για το θέμα ανησυχεί και η ίδια η Ουκρανία, η οποία ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΠΟΜ) του ΟΗΕ να σταματήσει την ανταλλαγή δεδομένων. Ο Οργανισμός διαχειρίζεται μεταξύ άλλων την πλατφόρμα EUMETCast μέσω της οποίας διαβιβάζονται τα δεδομένα του EUMETSAT.

Εκπρόσωπος του ΠΟΜ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την επιστολή της ουκρανικής κυβέρνησης και περιορίστηκε στη δήλωση ότι «δεν έχουν ληφθεί επίσημες αποφάσεις για το θέμα από το Κογκρέσο του ΠΟΜ».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024