Ολοι μιλούν πλέον για την κλιματική αλλαγή: πυρκαγιές, ακραίος καύσωνας, πλημμύρες. Σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, στη Γενεύη.

Προκαλούν σοκ

Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ανά την Ευρώπη και τον πλανήτη προκαλούν σοκ: πρωτοφανές κύμα καύσωνα στον Καναδά, καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν την κλιματική αλλαγή απλώς με μια ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας. Αλλά τότε πού οφείλονται όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα σε όλα τα γεωγραφικά μήκη του πλανήτη;

Ναι, πρόκειται για τυπικές εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προειδοποιούν. Αυτό που σήμερα μας εκπλήσσει είναι η σφοδρότητα με την οποία εμφανίζονται τα καιρικά φαινόμενα.

«Ως πατέρας τριών παιδιών ανησυχώ. Ηταν άραγε οι μέχρι τώρα προβλέψεις μας πολύ αισιόδοξες; Είναι τα πράγματα χειρότερα από ό,τι φοβόμασταν;» διερωτάται ο γερμανός μετεωρολόγος Πέτερ Κνίπερτς από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καρλσρούης μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Αδιαμφισβήτητη η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή


Ρίψεις νερού από ελικόπτερο στη Θεσσαλονίκη

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ICCC) δημοσιεύει κάθε επτά χρόνια έκθεση σχετικά με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Το πρώτο μέρος της τελευταίας έκθεσης δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ICCC Τζόναθαν Λυν, τα επιστημονικά δεδομένα της επιτροπής «βοηθούν στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον βαθμό στον οποίον η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών ανά τον πλανήτη».

Μεταξύ των επιστημόνων δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μέσω της εκτεταμένης παραγωγής ενέργειας, της εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, της αποψίλωσης δασών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος.

Τα τρία θερμότερα έτη

Η Διακυβερνητική Επιτροπή εξετάζει, μεταξύ άλλων, την έκταση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία έκθεση δημοσιεύτηκε το 2013/2014.

Εκτοτε έχουν μεσολαβήσει τα τρία θερμότερα έτη από την αρχή των μετρήσεων: 2016, 2019, 2020. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900).

Στη βιομηχανική Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 1,6 βαθμούς, σύμφωνα με την Αστριντ Κίντλερ Σαρ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Ερευνητικό Κέντρο Γιούλιχ. Στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 ήταν να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς.

Αγνωστες όλες οι συνέπειες

Ανεμοστρόβιλος στη γερμανική Μπόντενζεε

Ο μετεωρολόγος Πέτερ Κνίπερτς υπογραμμίζει: «Ο άνθρωπος με τις ενέργειές του επεμβαίνει σε δομές της φύσης που ήταν για χιλιάδες χρόνια σταθερές: πολικοί κύκλοι, παγετώνες, πανίδα, χλωρίδα, ωκεανοί. Οι συνέπειες αυτής της επέμβασης δεν είναι εντελώς γνωστές. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε ακόμη απόλυτα τις συνέπειες της ρύπανσης στα βαθύτατα στρώματα των ωκεανών».

Για τον Κνίπερτς η αλλαγή του τρόπου ζωής με στόχο την προστασία του κλίματος δεν σημαίνει αυτόματα και μείωση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας. Για παράδειγμα σε πόλεις, στις οποίες δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα, τα παιδιά θα έχουν περισσότερο χώρο να παίζουν.

Πιο υγιεινές συνήθειες

Η ζωή θα είναι πιο ήρεμη. Οι άνθρωποι θα έχουν υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες, όπως το ποδήλατο, δεν θα είναι υπέρβαροι ή δεν θα πάσχουν από προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Κάνοντας περισσότερα για την προστασία του κλίματος, όχι μόνο θα επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή αλλά θα γίνουμε και πιο χαρούμενοι», λέει κλείνοντας ο γερμανός επιστήμονας.

Ακραία καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη

Ελλάδα: Καύσωνας και πυρκαγιές

Πλημμύρες στη βόρεια Ευρώπη, καύσωνας στη νότια. Την ώρα που Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις, οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα καταρρίπτουν ρεκόρ. Ηδη στις αρχές Ιουλίου οι θερμοκρασίες έφθασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Από σήμερα η Ελλάδα πλήττεται από καύσωνα διάρκειας. Χθες, δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν σπίτια και αυτοκίνητα στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Θεομηνίες στην Ευρώπη

Στη Γερμανία και το Βέλγιο προκλήθηκαν πλημμύρες μετά από ένα διήμερο ισχυρών βροχοπτώσεων. Σε 48 ώρες έπεσε τόση βροχή, όση συνήθως σε δύο μήνες. Στις πρωτοφανείς πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 209 άνθρωποι. Στα μέσα Ιουλίου μικρά ποτάμια σε στενές κοιλάδες μετατράπηκαν σε ορμητικά ρεύματα καταστρέφοντας πλήθος παραδοσιακών χωριών στην κεντροδυτική Γερμανία.

Ισχυρότατες βροχοπτώσεις

Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν περιοχές σε Ινδία και Κίνα, φράγματα και αποχετεύσεις υπερχείλισαν. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλεί ολοένα συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις. Ο πιο θερμός αέρας αποθηκεύει μεγαλύτερες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα αύξηση των βροχοπτώσεων.

Πλημμύρες στην κεντρική Κίνα

Eντονες βροχοπτώσεις διάρκειας πολλών ημερών προκάλεσαν φονικές πλημμύρες στην κινεζική επαρχία Χενάν με δεκάδες θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τσεντσόου τα νερά παγίδευσαν επιβάτες σε συρμό του μετρό. Τεράστιες είναι οι ζημιές στις αγροτικές περιοχές.

ΗΠΑ: Πυρκαγιές προκαλούν κακοκαιρία

Στο Oρεγκον των ΗΠΑ το κύμα καύσωνα μπορεί να πέρασε, αλλά η ξηρασία εξακολουθεί να ευνοεί τις πυρκαγιές στα δάση. Οι πυρκαγιές πήραν τέτοιες διαστάσεις που προκάλεσαν κύματα κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή, με τον καπνό να φθάνει μέχρι την Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα χωρίς τον «ανθρώπινο παράγοντα» τέτοια ακραία φαινόμενα θα ήταν «σχεδόν αδύνατα».

«Πνίγηκε» το Λονδίνο

Οι άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη βόρεια Ευρώπη έφθασαν μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από σχεδόν ένα μήνα βροχοπτώσεων πλημμύρισαν τμήματα της βρετανικής πρωτεύουσας, σταθμοί του μετρό, σήραγγες και οδικές αρτηρίες. Οι πλημμύρες αποδεικνύουν ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλησιάζουν όλο και περισσότερο», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr