Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαλύφθηκαν οι «εξυγιαντές» - Η ομολογία διαφθοράς και το δίλημμα της κυβέρνησης

Αποκαλύφθηκαν οι «εξυγιαντές» – Η ομολογία διαφθοράς και το δίλημμα της κυβέρνησης

Οι διαπραγματεύσεις των «εξυγιαντών» για την επόμενη μέρα στην ΕΠΟ συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία διαφθοράς ενώπιον των κυβερνητικών παραγόντων. Το δίλημμα της Κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες έχει οργιάσει το λεγόμενο «κυβερνητικό» ρεπορτάζ της ΕΠΟ για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην οποία ρόλο εγγυητή έχουν ξεκάθαρα αναλάβει τα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενοι από την ολιστική μελέτη των υπερεθνικών ομοσπονδιών FIFA/UEFA. Όμως σε όλη αυτή τη διαδικασία ανακύπτουν κάποια παράδοξα, τα οποία σίγουρα δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι και ίσως  …. και οι δικαστές της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ!

Για περισσότερα από 5 χρόνια επιφανείς άνθρωποι, εγνωσμένου κύρους επιχειρηματίες που έχουν προσφέρει όσο κανείς άλλος, όχι απλά στην αναβάθμιση αλλά στην ίδια τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο brand που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και έντιμοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες σύρθηκαν στην δικαιοσύνη και επιχειρήθηκε να διαπομπευθούν και να καταστραφούν για μια τυχαία ολιγόλεπτη σε δημόσια θέα συνάντηση στο Χίλτον.

Και κάποιοι από αυτούς πράγματι καταστράφηκαν ποδοσφαιρικά, κοινωνικά και οικονομικά. Για μια τυχαία ολιγόλεπτη συνάντηση μεταξύ 3 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, μαζί με τον δικηγόρο της ΕΠΟ και του Βαγγέλη Μαρινάκη, Προέδρου του Ολυμπιακού και απερχόμενου τότε προέδρου της Σουπερλιγκ (που ex officio είναι μέλος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ). Καθώς  λόγω αυτής και μόνο της συνάντησης κατηγορήθηκαν ότι αθέμιτα προσπάθησαν να ελέγξουν την ΕΠΟ και έτσι να εξασφαλίζουν οικονομικά και αλλά οφέλη για τα δικά τους συμφέροντα.
Μάλιστα στο πλαίσιο της δίκης αυτής το αφεντικό της ΑΕΚ Δημητρης Μελισσανίδης, γνωστός και για την πρωτοφανή χρηματιστηριακή απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που κατηγορείται από τις αμερικανικες αρχές, στις οποίες θα είχε εκδοθεί αν η Ελλάδα είχε εναρμονιστεί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε ενόρκως τότε καταθέσει ότι: «Εκείνη την εποχή, υπήρχε ένα μπλοκ μέσα στην ΕΠΟ που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας. Ελεγχαν διαιτησία και δικαιοδοτικά όργανα. Όταν είσαι πρόεδρος στην Ομοσπονδία, ό,τι θέλεις κάνεις.[…] Το μόνο που είχα ακούσει ήταν ότι όποιες Ενώσεις δεν ήταν στο σύστημα της ΕΠΟ, οι διαιτητές πήγαιναν στο ψυγείο.

Κάθε τρεις και λίγο στην ΕΠΟ πήγαιναν να με τιμωρήσουν. Ήταν φως φανάρι, ήταν όλα μιλημένα. Ούτε στην ΕΠΟ απέξω, δεν μπορούσαμε να περάσουμε». Ωστόσο, τώρα πια ο Τίγρης όχι μόνο περνάει έξω από την ΕΠΟ αλλά έχει μπει τόσο στα «μέσα» της Ομοσπονδίας που ευθαρσώς διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση την ψήφο των δεκάδων ποδοσφαιρικών ενώσεων και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, που κατά τα λεγόμενα του ελέγχει απόλυτα.. και αυτό τυγχάνει αποδεκτό πια!

Πολλά ανεξήγητα συμβαίνουν

Όμως στην εποχή της δήθεν «εξυγίανσης» που κανείς δεν έχει κατανοήσει γιατί αυτό-αποκαλούνται έτσι οι δυνάμεις της, δεδομένων των εμπεδωμένων παράνομων πρακτικών που η παρουσία τους έχει παγιώσει στην ΕΠΟ, συμβαίνουν πολλά ανεξήγητα πράγματα καθώς με ευρέως προβεβλημένες ειδεχθείς και απεχθείς συμπεριφορές, άνθρωποι αποδεδειγμένα ανίδεοι ως προς την ανάπτυξη του ποδοσφαιρικού προϊόντος, έχουν καταφέρει χωρίς καμία ντροπή να δηλώνουν ενώπιον ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων ότι ελέγχουν και διαφεντεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, αυτό όχι μόνο δεν το κρύβουν σαν να ήταν κάτι επιλήψιμο και μεμπτό για την ακεραιότητα του αθλήματος αλλά αντίθετα το διαφημίζουν δημόσια.
Τι διαβάζουμε εδώ και καιρό συνεχώς και απροκάλυπτα σε έντυπα χρηματοδοτούμενα από τον ΟΠΑΠ, εταιρεία συνδεδεμένη με τα συμφέροντα Μελισσανίδη, και τα οποία ανήκουν είτε απευθείας στον Ιβαν Σαββίδη (όπως το OpenTv, Sdna, Έθνος) είτε εκδίδονται από υπαλλήλους του;

«Η ΑΕΚ έπαιζε μόνη της στις εκλογές της ΕΠΟ. [..]Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα ελέγχουν το ΔΣ της ΕΠΟ [..]Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ελέγχουν την συντριπτική πλειοψηφία της Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ …. […]  Η πιο κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή που είχε ο Ζαγορ με τον Δημήτρη Μελισσανίδη καθώς ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ελέγχουν το 80-85% του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ. […] πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αποφασίσει η ΑΕΚ (ε.ε. για την σύνθεση του ΔΣ της ΕΠΟ) με δεδομένο ότι ελέγχει 45 από τις 53 ποδοσφαιρικές ενώσεις».

Εν πολλοίς ότι ακριβώς οι ίδιοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες δηλώνουν χωρίς ίχνος ντροπής ενώπιον ανώτατων κυβερνητικών κλιμακίων, υπουργών, ευρωβουλευτών κλπ.

Δηλαδή ότι ακριβώς ερευνά η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, τον αθέμιτο επηρεασμό των εκλογών των ποδοσφαιρικών ενώσεων, μέσω απειλών, παράνομης βίας, ξυλοδαρμών και χρηματισμών. Τις ποδοσφαιρικές ενώσεις, δηλαδή το εκλογικό σώμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ που οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ ομολογούν ενώπιον της κυβέρνησης ότι ελέγχουν απόλυτα. Ποιος ερευνάται για τα ως άνω αδικήματα; Το δεξί χέρι του Δημήτρη Μελισσανίδη και εκπρόσωπος της ΑΕΚ, Γιάννης Παπαδόπουλος, μαζί με δυο προέδρους ποδοσφαιρικών ενώσεων που εξέλεξε η ΑΕΚ.
Στο πλαίσιο της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, εδώ και περισσότερο από ένα μήνα φέρονται να έχουν κληθεί να καταθέσουν – παρά τις απειλές που δέχονται πολλοί από αυτούς- πάνω από 15 μάρτυρες, πρώην ή υποψήφιοι Πρόεδροι ποδοσφαιρικών ενώσεων.

Αυτά όμως είναι γνωστά εδώ και καιρό, σε όσους δεν θέλουν να στρουθοκαμηλίζουν. Το αμείλικτο όμως ερώτημα είναι τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει από την πρώτη στιγμή την διάθεσή του να εμπλακεί προσωπικά στην υπόθεση που λέγεται αποκατάσταση της νομιμότητας και αναβάθμιση σε ευρωπαϊκά πρότυπα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ότι ακριβώς έχει θέσει ως προτεραιότητα σε πάρα πολλούς τομείς της χώρας ο Πρωθυπουργός και πολλές φορές έχει πετύχει κατά την μέχρι τώρα διακυβέρνησή του.

Ας το διαλύσουν…

Απλά το ποδόσφαιρο έχει τις ιδιαιτερότητές του, ιδίως τα τελευταία χρόνια με την εμπλοκή συγκεκριμένων παραγόντων και για αυτό το δίλλημα είναι ξεκάθαρο.
Αρκεί στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η με τυμπανοκρουσίες ανάδειξη στην ΕΠΟ ενός Προέδρου δήθεν κοινής αποδοχής, ο οποίος θα είναι απλή βιτρίνα και δεν θα μπορεί να αποφασίσει ούτε για το ωράριο της καθαρίστριας (με όλο τον σεβασμό) στην ΕΠΟ;
Καθώς είναι βέβαιο ότι αν το ΔΣ (δηλ. η Εκτελεστική Επιτροπή) και η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ελέγχονται από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, όποιος και να είναι Πρόεδρος της θα καταντήσει διακοσμητικός δηλαδή να νομιμοποιεί με την παρουσία του και την έξωθεν καλή μαρτυρία, τα αίσχη και τις παρανομίες του υπάρχοντος σαθρού συστήματος αφού στην πράξη όλα θα μείνουν ίδια σε μια ΕΠΟ παραδομένη στο παραποδόσφαιρο.  Με ανθρώπους που ήδη ερευνώνται εδώ και μήνες ενδελεχώς από την Εισαγγελία Διαφθοράς για διάπραξη σοβαρότατων κακουργημάτων μεταξύ άλλων της κακοδιαχείρισης των οικονομικών της Ομοσπονδίας με σπατάλες για υπέρογκα ποσά αμοιβών και αναιτιολόγητων δαπανών. Με τα κονδύλια των FIFA/UEFA αλλά και όλη τη συνεισφορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να πηγαίνουν στις τσέπες των Φιλιππούσιδων και των ημέτερων αντί να επενδύονται στην ανάπτυξη του αθλήματος.
Αυτό θέλει η κυβέρνηση; Γι’ αυτό ζήτησε την Ολιστική Μελέτη από τις FIFA και UEFA για να μην αλλάξει τίποτα;

Ι. Φιλιππούσης

Αν η εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού (για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του αθλήματος) δεν είναι δυνατόν να ξεριζώσει όλο αυτό το σύστημα της εγκληματικής διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε προφανώς δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την πλήρη διάλυσή του. Δηλαδή αν δεν μπορεί αυτό το σύστημα να παταχθεί από ένα ολόκληρο κράτος, μοναδική επιταγή σύσσωμου του ελληνικού φιλάθλου κόσμου θα ήταν αναμφισβήτητα η έξοδος της χώρας και εν γενεί των ελληνικών και εθνικών ομάδων και της ΕΠΟ συνολικά από κάθε διεθνή δραστηριότητα (Grexit). Ίσως έτσι απομονωμένοι διεθνώς το πάρουμε απόφαση ότι η βρωμιά πρέπει όχι απλά να σταματήσει να επιπλέει αλλά να καθαρίσει τελείως, αλλιώς η δυσωδία της θα φτάνει πάντα σε όλους μας. Ίσως έτσι ξαναχτίσουμε ως χώρα από το μηδέν ένα υγιές οικοδόμημα στο άθλημα, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι λαοί στην Ευρώπη.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024