Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πάνω από 87.000 μελέτες από την αρχή της πανδημίας

Κοροναϊός : Πάνω από 87.000 μελέτες από την αρχή της πανδημίας

Πρωτοφανής κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας

Χάρη σε μια διεθνή κινητοποίηση που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της επιστήμης, ερευνητές σε όλο τον κόσμο δημοσίευσαν τουλάχιστον 87.000 μελέτες για τον κοροναϊό και την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο.

«Είναι ένας απίστευτος αριθμός δημοσιεύσεων. Ίσως πρωτοφανής στην ιστορία της επιστήμης» σχολιάζει η Κάρολιν Ουάγκνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη νέα εκτίμηση στην επιθεώρηση Scientometrics.

«Σχεδόν ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα έστρεψε την προσοχή της σε ένα θέμα».

Η Ουάγκνερ και οι συνεργάτες της αναζήτησαν άρθρα για τον κοροναϊό σε βάσεις δεδομένων της επιστημονικής βιβλιογραφίας και εντόπισαν 4.875 μελέτες που είχαν δημοσιευτεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Ο αριθμός αυξήθηκε στις 44.013 μελέτες στα μέσα Απριλίου και στις 87.515 στις αρχές Οκτωβρίου.

Συγκριτικά, η νανομηχανική που συγκεντρώνει αξιοσημείωτο ερευνητικό ενδιαφέρον χρειάστηκε περισσότερα από 19 χρόνια για να φτάσει από τις 4.000 δημοσιεύσεις στις 90.000, επισημαίνει η Ουάγκνερ.

«Η έρευνα για τον κοροναϊό έφτασε αυτό το επίπεδο σε περίπου πέντε μήνες» λέει.

Η νέα μελέτη για την επιστημονική παραγωγή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης έρευνας που δημοσιεύτηκε από την ίδια ομάδα στο PLoS OΝΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Η μελέτη εκείνη διαπίστωνε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρωτοστάτησαν στην έρευνα τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι η συνεισφορά της Κίνας περιορίστηκε σημαντικά όταν τα κρούσματα Covid-19 μειώθηκαν. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Απριλίου, οι κινεζικές μελέτες για τον κοροναϊό αντιστοιχούσαν στο 47% του συνόλου. Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, το ποσοστό είχε πέσει στο 16%.

Το ίδιο φαινόμενο καταγράφηκε και σε άλλες χώρες, εύρημα που εξέπληξε τους ερευνητές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι κυβερνήσεις περιόρισαν τη χρηματοδότηση της έρευνας όταν τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται.

Στην περίπτωση της Κίνας, η επιστημονική παραγωγή ίσως μειώθηκε και για έναν άλλο λόγο, την απαίτηση κυβερνητικών αξιωματούχων να ελέγχουν όλες τις μελέτες προτού υποβληθούν για δημοσίευση.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης είναι οι διεθνείς επιστημονικές συνεργασίας μειώθηκαν αντί να αυξηθούν, κυρίως λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο σε τέτοιες προσπάθειες.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024