Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολική επαναφορά των ΗΠΑ στο διεθνές διπλωματικό προσκήνιο ανήγγειλε ο Τζον Μπάιντεν

Ολική επαναφορά των ΗΠΑ στο διεθνές διπλωματικό προσκήνιο ανήγγειλε ο Τζον Μπάιντεν

Επιστροφή στην πολυμερή διπλωματία και στη συμμαχική ενότητα είναι το μήνυμα των πρώτων παρεμβάσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις συνόδους των G7 και της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου. Κάλεσε σε κοινή προσπάθεια σε ευρύ φάσμα προκλήσεων: από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή, έως την ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας.

«Θα επιστρέψουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό», είχε πει ο Τζο Μπάιντεν το 2019, μεσούσης της χαοτικής προεδρίας Τραμπ, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου,  προσκεκλημένος τότε από τους διοργανωτές ως ιδιώτης.

Αυτό ακριβώς επανέλαβε σήμερα, δις, αυτή τη φορά μάλιστα με χρήση αορίστου – «η Αμερική επέστρεψε», τόνισε – ως τετελεσμένο της δικής του πια προεδρίας.

Αυτό ήταν το κεντρικό μύνημα των πρώτων παρεμβάσεων του Αμερικανού νέου προέδρου σε διεθνή φόρα: το μεσημέρι στη ψηφιακή σύνοδο κορυφής των G7 των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), και πριν από λίγο από ψηφιακού βήματος της φετινής Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου.

Υποσχέθηκε αλλαγή πορείας για τις ΗΠΑ, με απομάκρυνση από τον απομονωτισμό του τραμπικού δόγματος MAGA (Make America Great Again). Δεσμεύτηκε για επιστροφή στην πολυμέρεια. Και κάλεσε σε στενή συνεργασία τους Ευρωπαίους συμμάχους, σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων: από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και τον έλεγχο των εξοπλισμών, έως την ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας θεμελιώδους συζήτησης για τη μελλοντική κατεύθυνση που θα έχει ο κόσμος», ανέφερε στην ομιλία του. Αυτή διεξάγεται, εξήγησε, «μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι ο αυταρχισμός και όσων αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

«Οι ιστορικοί θα εξετάσουν αυτήν τη στιγμή και θα γράψουν γι’ αυτή», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Είναι ένα σημείο καμπής. Και πιστεύω ακράδαντα, με κάθε κύτταρό μου, ότι πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία».

Αντιφατικά μηνύματα στην Ευρώπη

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να ορθώσουν ανάστημα σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας με την ευκαιρία τη Ρωσία για αποσταθεροποιητικές ανά τον κόσμο παρεμβάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Μπάιντεν και ως προς την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακροπρόθεσμο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα», ανέφερε, απευθυνόμενος στην Ευρώπη. Και ζήτησε τη συγκρότηση κοινού μετώπου για να αποτραπούν οι «καταχρηστικές» πρακτικές και πολιτικές του Πεκίνου, που «υπονομεύουν τα θεμέλια του διεθνούς οικονομικού συστήματος».

Το μήνυμα ήταν σαφές -αν και αντιφατικό- για τους Ευρωπαίους.

Οι ΗΠΑ, όπως κατέστησε σαφές ο Μπάιντεν, θέλουν να αποκαταστήσουν πλήρως την εταιρική σχέση με την Ευρώπη. Προς τούτο, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε εμφατικά, από την αρχή κιόλας της μιλίας του, τη δέσμευσή του στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας.

Από την άλλη, ωστόσο, κατέστηκε επίσης σαφές ότι η Ουάσιγκτον και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ουδόλως βλέπουν με καλό «μάτι» την όποια εμπορική, ενεργειακή και οικονομική συνεργασία των Βρυξελλών με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Τα περιθώρια ισορροπημένης συνεργασίας αναμένεται σύντομα να φανούν, καθώς η Ουάσιγκτον δηλώνει έτοιμη να επανέλθει -μέσω ευρωπαϊκής πρόσκλησης- στο τραπέζι των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο πλαίσιο της διεθνούς ομάδας «P5+1» (συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, της Ρωσίας και της Κίνας).

Προς το παρόν, οι τόνοι φαίνεται ότι θα μείνουν χαμηλοί, όπως μαρτυρά και το «νερωμένο» ως προς το Πεκίνο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των G7. «Με στόχο να υποστηρίξουμε ένα δίκαιο και αμοιβαία επωφελές παγκόσμιο οικονομικό σύστημα για όλους τους ανθρώπους»,  αναφέρει, «θα συνεργαστούμε με άλλους, ειδικά τις χώρες των G20, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως η Κίνα».

Κατά τα λοιπά, από ψηφιακού βήματος του Μονάχου,  ο Μπάιντεν κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της «παγκόσμιας υπαρξιακής απειλής» που συνιστά η κλιματική αλλαγή, ενώ επανέλαβε τη δεύσμευση που είχε αναλάβει λίγο νωρίτερα ενώπιον των G7  για συνεισφορά των ΗΠΑ με 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο διεθνές πρόγραμμα Covax, που έχει ως στόχο τη διανομή εμβολίων (και) σε υπανάπτυκτες και φτωχές χώρες. Ακόμη κάτι που αρνείτο πεισματικά να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ..

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024