Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για ποιον λόγο, αλήθεια, παραμένουν κλειστοί οι χώροι ευεξίας;

Για ποιον λόγο, αλήθεια, παραμένουν κλειστοί οι χώροι ευεξίας;

Δικαίως ανησυχούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ευεξίας, αλλά και εκείνοι που έχουν κάτι περισσότερο από ένα ακόμα "ινστιτούτο αισθητικής"

Από τους δεκάδες επιχειρηματικούς κλάδους  που επηρεάστηκαν από την πανδημία του COVID-19 και υπέστησαν ισχυρό πλήγμα είναι οι κλάδοι του τομέα ευεξίας ΚΑΔ 9604.

Το τελευταίο διάστημα με  την μερική σταδιακή άρση των περιορισμών του lockdown, επαναλειτούργησαν ομοειδείς επιχειρήσεις με ΚΑΔ 9602…(Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, κέντρα αδυνατίσματος, εργαστήρια μανικιούρ-πεντικιούρ,  μακιγιάζ) καθώς και κάποιοι ΚΑΔ που αφορούν την μάλαξη και τις εναλλακτικές θεραπείες.

Ο λόγος που οι επιχειρήσεις αυτές επαναλειτούργησαν  σύμφωνα με τα λεγόμενα πάντα των εκπροσώπων της Κυβέρνησης είναι ότι λειτουργούν κάτω από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας και υγιεινής, η προσέλευση των επισκεπτών γίνεται κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, δεν συνωστίζεται κόσμος, τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και τέλος δεν παρατηρείται το μεγάλο φαινόμενο της παράνομης εργασίας κατά οίκον, όταν  λειτουργούν εμφανώς.

«Δυστυχώς αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, με οσονούπω ολέθρια αποτελέσματα, ότι οι φορείς που αποφασίζουν δεν έχουν άμεση αντίληψη της πραγματικής οικονομίας και των πραγματικών συνθηκών της αγοράς με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ακαταλόγιστες αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη», δηλώνει η Αλεξάνδρα Λούτσου ιδρύτρια του Polis Hammam σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Και συνεχίζει:

Διότι ενώ ορθά επαναλειτούργησαν τους ανωτέρω κλάδους, αφήνουν  σε συνεχόμενη αναστολή λειτουργίας τον κλάδο της ευεξίας και τις υποκατηγορίες του, ενόσω παρέχονται σχεδόν οι ίδιες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τον καλλωπισμό και την ψυχική ανάταση των επισκεπτών και ισχύουν οι ίδιοι λόγοι οι οποίοι έθεσαν την επαναλειτουργία των προηγούμενων κλάδων.

Για τους ίδιους και περισσότερους ίσως  λόγους έπρεπε να θέσουν σε λειτουργία και τον κλάδο της ευεξίας και ιδιαίτερα του χώρους με υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών (Καθαριότητας, χαμάμ κλπ)

Το οιονδήποτε νοήμον όν σε αυτόν τον πλανήτη καταλαβαίνει, ότι και μόνο από την περιγραφή του αντικειμένου που ασχολούνται οι κλάδοι της ευεξίας, έχει να κάνει με την καθαριότητα και την υγιεινή της ψυχής και του σώματος του ανθρώπου, καθώς και με την πρόληψη της καλή υγείας.  Οι χώροι τους όχι μόνο λειτουργούν με απόλυτα ελεγχόμενο αριθμό ατόμων και κάτω από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας και υγιεινής, αλλά έχουν μετατραπεί σε χειρουργικές αίθουσες και  θα έπρεπε να συνιστώνται απαραίτητα, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πανδημίας.»

Πράγματι, οι χώροι ευεξίας δια μέσω της ζέστης και του νερού ως απόλυτου στοιχείου της κάθαρσης, συμβάλλουν όσο τίποτε άλλο στην χαλάρωση, στην αποφόρτιση του άγχους και του στρες και εν τέλει στην ψυχική υγεία του ατόμου, που ιδιαίτερα για την περίοδο αυτή αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη διέξοδο για τον άνθρωπο. Πολλές φορές δε οι λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί τέχουν τονίσει στις ανακοινώσεις τους ότι υπό τις συνθήκες αυτές μειώνεται δραματικά η μετάδοση του ιού.

Η κυρία Λούτσου θεωρεί ότι  η απόφαση αυτή δημιούργησε ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα της οικονομικής εξαθλίωσης των κλειστών ομοειδών επιχειρήσεων, που κινδυνεύουν άμεσα την ύπαρξη τους και την συνέχιση της επιβίωσής τους.

Ήδη από πλευράς των φορέων που εκπροσωπούν επιχειρήσεις ευεξίας εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες για  την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ΚΑΔ που επαναλειτούργησαν, διότι παρέχουν παρανόμως υπηρεσίες που ανήκουν στον τομέα της ευεξίας, όπως είναι οι υπηρεσίες λουτρών-χαμάμ, σάουνας, μασάζ, υδροθεραπείας κλπ. με αποτέλεσμα να υπάρχει απόσπαση πελατείας, να θίγονται οικονομικά και αυτομάτως να δημιουργείτε αθέμιτη ανταγωνιστική πράξη και συμπεριφορά (ν. 146/14 περί αθέμιτου ανταγωνισμού).

Και τα σοβαρά ινστιτούτα αισθητικής δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα

Υπάρχουν ορισμένοι χώροι που σέβονταν τους κανόνες υγιεινής πριν αυτό γίνει κρατική οδηγία για λόγους πανδημίας. Αποστάσεις, πεντακάθαρος ιματισμός, απολύμανση, φρεσκάδα. Ένας από αυτούς τους χώρους είναι το Aesthe Beauty Institute του Γιώργου Καλογερογιάννη, στο οποίο οι εργαζόμενες συνεργάτιδες του χώρου είναι στο σύνολό τους απόφοιτες ΤΕΙ Αισθητικής.

Πλέον, το ΤΕΙ Αισθητικής-και ορθώς- έχει αναβαθμιστεί σε σχολή ιατρικών επαγγελμάτων: πώς αλλιώς; Αυτοί οι άνθρωποι που σπουδάζουν αισθητική, ασχολούνται με το δέρμα μας, τις τρίχες μας, το σώμα μας. Δεν είναι μακιγιέρ ή κομμωτές, είναι φορείς ευεξίας και ομορφιάς με γνώσεις που μας βελτιώνουν την εμφάνιση, αλλά και την ψυχολογία μας.

Ο Γιώργος Καλογερογιάννης λέει στο in.gr:

«Στον χώρο μας, κάνουμε θεραπείες όπως αποτρίχωση με laser, συγκεκριμένες αγωγές για πρόσωπο και σώμα και άλλες, αρκετές από τις οποίες είναι στο σύνολό τους προπληρωμένες-τι να πούμε στον κόσμο; Μια ανοίγουμε, μια κλείνουμε. Υπάρχει θέμα και το βρίσκω-δεν είμαι μόνος- άδικο. Ανέκαθεν σεβόμασταν τους επισκέπτες και εμάς, με χώρο καθαρό και εργαλεία πάντοτε αποστειρωμένα, αρκετά δωμάτια για τον μη συνωστισμό ακόμα και προ καραντίνας, ύπαρξη απολυμαντικού στην υποδοχή και ό, τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.»

Η αλήθεια είναι ότι οι χώροι αισθητικής και ευεξίας-δεν μιλάμε για μικρά nail shops ή χώρους με ούτως ή άλλως αμφίβολη τήρηση κανόνων υγιεινής- δεν μπορούν να συγκριθούν με τους χώρους εστίασης.

Και πριν από την καραντίνα, όταν πηγαίναμε για ένα μασάζ ή μια αποτρίχωση ήμασταν μόνες/οι σε ένα δωμάτιο, απολαμβάνοντας ηρεμία και χαλάρωση, πολύτιμη για την ψυχοσωματική μας υγεία και την αίσθησή μας ότι περιποιούμαστε τον εαυτό μας, ότι γινόμαστε όμορφες και όμορφοι.

Με την παρεμβολή μάσκας πελάτη-αισθητικού και την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Ένας επιπλέον όρος θα μπορούσε να είναι η υποχρέωση των επιχειρηματιών να τεστάρουν συχνά το προσωπικό τους με το covid τεστ, εφόσον επιθυμούν να λειτουργήσει ο χώρος τους.

Καιρός να δοθεί βήμα και σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτούς τους χώρους, που είναι αρκετά σημαντικοί για την οικονομία της χώρας και για την ψυχολογία των πολιτών.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024