Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 25ης Ιανουαρίου 2015 : Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Εκλογές 25ης Ιανουαρίου 2015 : Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (29 Δεκεμβρίου 2014), η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 έχουν μείνει στην ιστορία ως εκείνες που έφεραν για πρώτη φορά στην εξουσία στην Ελλάδα ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (29 Δεκεμβρίου 2014), η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Νικητής αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό σύνθημα στην προεκλογική του εκστρατεία το «Για πρώτη φορά Αριστερά», και σε συνθήκες ακραίας πόλωσης τις οποίες καλλιέργησε εν μέσω μνημονίου μετά την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας.

Παρά την εντυπωσιακή του άνοδο, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επιτύχει αυτοδυναμία. Με ποσοστό 36,34% και 149 συνεργάστηκε με ένα κόμμα της λαϊκής Δεξιάς, τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» (ΑΝΕΛ) του Πάνου Καμμένου, πάνω στη βάση του κοινού τους αντιμνημονιακού αγώνα.

Τσίπρας: «Σήμερα γιορτή, από αύριο σκληρή δουλειά»

«Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία» φώναξε ο Aλ. Τσίπρας από τα Προπύλαια το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, υπό τις επευφημίες χιλιάδων οπαδών του κόμματός του.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης. Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε μια σκληρή δουλειά» συμπλήρωσε.

«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής. Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ. Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται» είπε ο θριαμβευτής των εκλογών, επαναλαμβάνοντας ένα από τα κλισέ που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Η νίκη μας είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το επόμενο πρωί ακολούθησε συνάντηση του νικητή των εκλογών με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συμπλήρωσε:«Εκτελέσαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Ο στόχος είναι, ενωμένοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα, με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της χώρας, στη λειτουργία της δημοκρατίας και στην εφαρμογή του Συντάγματος.»

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024