Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που όταν υφίσταται σε μικρό βαθμό μπορεί να δώσει περισσότερο ενδιαφέρον σε μια σχέση.

Ποιες είναι οι αιτίες όμως που σε κάνουν να ζηλεύεις συνέχεια, όταν φυσικά ο άλλος δε σε κάνει να νιώθεις έτσι;

Φόβος απιστίας

Είναι ένα ολόκληρο θέμα αυτό από μόνο του. Τραυματικές, σε ψυχολογικό επίπεδο, εμπειρίες του παρελθόντος, σε έχουν κάνει να φοβάσαι ότι ο τωρινός σου σύντροφος θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκε ένας πρώην που ήταν άπιστος απέναντί σου.

Αίσθημα όταν δεν αξίζεις

Νιώθεις «λίγη» και αυτό πρακτικά σε κάνει να μειώνεις τον εαυτό σου σε εγωιστικό επίπεδο.

Επειδή δε θεωρείς ότι επαρκείς για έναν άλλον άνθρωπο, προφανώς και δημιουργείται ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό κενό που για να το συμπληρώσεις αποζητάς συνέχεια μηνύματα επιβεβαίωσης από τον σύντροφό σου.

Κτητικότητα

Είναι σχεδόν συνώνυμο της ζήλιας. Πρακτικά όταν νιώθεις ότι ο άλλος σου ανήκει και όχι με τη ρομαντική ή μεταφορική έννοια, αλλά με την κυριολεκτική, τότε τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Δημιουργείς έναν φαύλο κύκλο στον οποίο αναπαράγεις συνέχεια την αίσθηση ότι ο άλλος σου «χρωστάει» το να είναι δίπλα σου συνέχεια.

Μειωμένη αυτοπεποίθηση

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε νιώθεις όμορφη αρκετά, έξυπνη αρκετά και ότι φοβάσαι πώς ο σύντροφός σου θα αποζητήσει την προσοχή από άλλες γυναίκες οι οποίες δήθεν θα διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός.

Εν κατακλείδι

  • Θα μπορούσε η ζήλια να συνδέεται και με ορισμένες ψυχικές διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με την προσωπικότητα και τη διάθεση ενός ατόμου.
  • Σε περίπτωση που επιμένει μια τέτοια κατάσταση και εξακολουθεί να επηρεάζει με δυσλειτουργικό τρόπο την καθημερινότητά σου, καλό θα ήταν να επισκεφθείς κάποιον ειδικό επί του θέματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο