Η αλήθεια είναι σε μια σχέση ένα από τα πιο δομικά συστατικά της. Επειδή έχει πλήρη συνάφεια με την επικοινωνία, αν λέγονται αλήθειες, είτε αυτές είναι καλές, είτε αυτές είναι κακές, τότε το σίγουρο είναι πως υπάρχει επικοινωνία.

Γιατί κρύβουμε όμως την αλήθεια;

Είναι σχετικά απλές οι όποιες απαντήσεις. Πρώτον, γιατί δε θέλουμε να στεναχωρήσουμε τον σύντροφό μας. Το να του πούμε κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση μας, να στεναχωρήσει τον σύντροφό μας, ή να τον κάνει να χάσει την εμπιστοσύνη του, είναι αρκετά σοβαρό.

Δεύτερον, έχουμε ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι σαφές, όταν έχουμε έναν σύντροφο ο οποίος μας έχει κάνει ξεκάθαρο εξ’ αρχής ότι θέλει πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή και εμείς επιλέγουμε με πλήρη συνείδηση να του λέμε ψέματα, τότε εμείς έχουμε το όποιο πρόβλημα. Δε λαμβάνουμε στα υπόψιν τα συναισθήματα του άλλου με αποτέλεσμα να τον στεναχωρούμε ακόμη περισσότερο.

Γιατί να λέμε την αλήθεια πάντα;

Το να λέμε την αλήθεια σημαίνει να χτίζουμε την καλύτερη επικοινωνία. Συνήθως η αιτία των περισσότερων χωρισμών είναι η κακή επικοινωνία και τα ψέματα. Αυτά οδηγούν με τη σειρά τους σε έλλειψη εμπιστοσύνης. Η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει ώς κατάληξη τη ζήλια κι αυτή με τη σειρά της τις εντάσεις, τους τσακωμούς και τις εσωτερικές συγκρούσεις.

Συνεπώς η κακή επικοινωνία οφείλεται κατά βάση στη μη ύπαρξη της αλήθειας, άρα είναι αποτέλεσμα δικών μας επιλογών το ότι ενδεχομένως ο άλλος μας χώρισε. Αλήθεια σημαίνει, επικοινωνία. Επικοινωνία σημαίνει επίσης συνεννόηση.

Αν δεν υπάρχει άλλωστε αλήθεια τότε καλλιεργείται ένα περιβάλλον με ψέματα, ανακρίβειες και προφανώς το αίσθημα της ανασφάλειας. Η αλήθεια άλλωστε απαντά σε όλα. Αν τον έχεις απατήσει για παράδειγμα πρέπει να του το πεις. Η αλήθεια εν προκειμένω θα σου πει εσένα ότι δεν περνάς καλά στη σχέση και σε εκείνον ότι προφανώς υπάρχουν άλλα άτομα πιο έμπιστα για να ασχοληθεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο