Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Απάνθρωπη η κατάσταση στα νησιά - Κινητοποιήσεις κατοίκων την Τετάρτη

Προσφυγικό : Απάνθρωπη η κατάσταση στα νησιά – Κινητοποιήσεις κατοίκων την Τετάρτη

Ασφυκτιούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία προσπαθούν να σηκώσουν μετά βίας το βάρος του προσφυγικού - Σε οριακή κατάσταση πρόσφυγες και κάτοικοι.

Oριακή είναι η κατάσταση με το προσφυγικό στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Από τη μία, οι πρόσφυγες στοιβάζονται σε καταυλισμούς, όπου αναγκάζονται να ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και αναγκασμένοι να υπομείνουν την έλλειψη στοιχειωδών αγαθών, το κρύο και τα κρούσματα βίας.

Από την άλλη, έχει εξαντληθεί η υπομονή των κατοίκων των νησιών αυτών, τα οποία δεν μπορούν να βαστάξουν το βάρος των συνεχόμενων ροών.

Συνολικά 1.018 αιτούντες άσυλο πέρασαν στη Λέσβο από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα. Στο ίδιο διάστημα, στη Χίο πέρασαν 127 άτομα και στη Σάμο 346.

Σε δομές διαμονής αιτούντων άσυλο στην περιοχή της Μυτιλήνης (συμπεριλαμβάνεται και ο καταυλισμός της Μόριας) σήμερα ζουν 21.441 άτομα. Σε δομές στη Χίο 6.007 και τέλος στην Σάμο, 7.519 άτομα.

Κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλες φυλακές ψυχών στο Βόρειο Αιγαίο», παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι σωματείων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προχωρούν από αύριο σε διήμερες κινητοποιήσεις για το προσφυγικό, με κύριο αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών τους.

Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου θα βρεθούν οι αιρετοί προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου θα ζητήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Φασιστική αφίσα στη Σάμο ενόψει των κινητοποιήσεων

Μία κατάπτυστη αφίσα εμφανίστηκε στη Σάμο, ενόψει των κινητοποιήσεων της Τετάρτης στο νησί.

Στην αφίσα από επαγγελματικούς συλλόγους του νησιού, απεικονίζεται μία κρεμάλα και τη λέξη «STOP».

Μάλιστα, μέσα από την ίδια αφίσα οι κάτοικοι καλούνται να πάνε μαυροφορεμένοι στη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Απαιτούμε να προστατέψετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να μας δώσετε πίσω το νησί μας» συμπληρώνει το μήνυμα της αφίσας.

Ανοιχτή επιστολή 17 ΜΚΟ στον Νότη Μηταράκη

Ανοιχτή επιστολή προς το νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για την προσφυγική κρίση, υπογράφουν 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στην επιστολή τους οι 17 ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για «για το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία».

Όπως αναφέρουν «η ανάκληση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους και άρα ο de facto αποκλεισμός τους από το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτικιή περίθαλψη, σε συνδυασμό με τον υπερσυνωστισμό στα νησιά –ως απόρροια του γεωγραφικού περιορισμού– και την παρατεταμένη παραμονή σε ακατάλληλες συνθήκες ζωής στις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα μας και παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και κάθε έννοια εθνικού ή διεθνούς δικαίου».

Ακόμα, εκφράζουν την ελπίδα τους ότι η θητεία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου «να αποτελέσει τη βάση μιας αλλαγής στάσης, αντιστρέφοντας το κλίμα διακρίσεων και ξενοφοβίας που έχει αναπτυχθεί, βοηθώντας να γίνει ευρύτερα αντιληπτό το όφελος που θα αποτελέσει για τη χώρα, τη δημόσια υγεία και την οικονομία η εξασφάλιση πρόσβασης των προσφύγων στην περίθαλψη, την εκπαίδευση και την εργασία».

Διαμαρτύρεται η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου

Ξεκάθαρη θέση κατά των κινητοποιήσεων της Τετάρτης παίρνει η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου τονίζουν πως παρά τη «θολή διατύπωση των συνθημάτων» τους, οι διοργανωτές δεν μπορούν να κρύψουν τον ξεκάθαρα ξενοφοβικό χαρακτήρα του καλέσματος τους.

«Για κάθε εκπαιδευτικό, κάθε μαθητή, κάθε γονιό, κάθε άνθρωπο, Λέσβιο-Χιώτη-Σύριο-Αφγανό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και συνάμα απλό ζήτημα στη λύση του. Η λογική των κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, είτε αυτά είναι ανοιχτά είτε είναι κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Απαίτηση λοιπόν είναι να ματαιωθούν τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ για κλειστά κέντρα κράτησης, να κλείσουν τα ήδη υπάρχοντα, ανοιχτά ή κλειστά σε όλη την Ελλάδα και όλη την ΕΕ και όχι προφανώς μόνο αυτά στα τρία νησιά της γειτονιάς μας (Μόρια, ΒΙΑΛ, Βαθύ)» τονίζουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους.

«Απαίτηση πρέπει να είναι η κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη κατ’ επέκταση» σημειώνουν, προσθέτοντας τις απαιτήσεις για «ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Για παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Για ένταξη στον ελληνικό κοινωνικό ιστό (σχολείο, εργασία, κατοικία) όσων το επιθυμούν επίσης».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024