Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τάσος Γεραντίδης : Ο χαρισματικός οκτάχρονος από την Πέλλα με την εκπληκτική έφεση στα μαθηματικά

Τάσος Γεραντίδης : Ο χαρισματικός οκτάχρονος από την Πέλλα με την εκπληκτική έφεση στα μαθηματικά

Ο Τάσος Γεραντίδης, μαθητής της τρίτης δημοτικού από την Πέλλα, είναι «εξαιρετικά ευφυής», με γενικό δείκτη νοημοσύνης ΙQ στο 140, και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ακόμα και τους ειδικούς με τις ικανότητές του σε τρεις τομείς: του ρέοντος συλλογισμού, της οπτικοχωρικής αντίληψης και της ταχύτητας επεξεργασίας

Είναι μόλις οκτώ ετών και υπολογίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με το μυαλό του, σύνθετες μαθηματικές πράξεις. Ο Τάσος Γεραντίδης, μαθητής της τρίτης δημοτικού από την Πέλλα, είναι «εξαιρετικά ευφυής», με γενικό δείκτη νοημοσύνης ΙQ στο 140, και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ακόμα και τους ειδικούς με τις ικανότητές του σε τρεις τομείς: του ρέοντος συλλογισμού, της οπτικοχωρικής αντίληψης και της ταχύτητας επεξεργασίας.

Ο πατέρας του, Ανδρέας Γεραντίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι «ο Τάσος από το νηπιαγωγείο ασχολείται πολύ με τα μαθηματικά και στο δημοτικό, (φέτος είναι στην τρίτη τάξη) μας ενημέρωσαν οι εκπαιδευτικοί του ότι είναι πολύ πάρα καλός στα μαθηματικά και μάλιστα μάς ρώτησαν εάν κάνουμε κάτι εμείς».

Διευκρίνισε δε πως «δεν έχουμε υψηλό επίπεδο μόρφωσης, τεχνικές σχολές τελειώσαμε, εμείς είμαστε αγρότες. Όλο αυτή η κλίση που έχει στα μαθηματικά είναι έμφυτη, βγαίνει από μέσα του. Όλα τα έκανε μόνος του, δεν γνώριζε ακόμα την προπαίδεια και έκανε μεγάλους υπολογισμούς με το μυαλό του. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ότι δεν κοιμάται πολύ. Όλη την ημέρα ασχολείται με τα μαθηματικά, κοιμάται πάρα πολύ αργά, διότι δεν μπορεί να ησυχάσει ο εγκέφαλός του όπως μας είπαν. Εμείς πάντως είμαστε κοντά του και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Οι γονείς του, ύστερα από παρότρυνση των εκπαιδευτικών του, επισκέφθηκαν την κλινική και δικαστική ψυχολόγο – νευροψυχολόγο δρ Αναστασία Χριστοδούλου, προκειμένου να υποβληθεί σε τεστ αξιολόγησης ευφυΐας IQ.

Αν και ήταν μικρός, καθώς το συγκεκριμένο τεστ το κάνουν παιδιά από 9 ετών, «ο Τάσος εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του και εμάς και την δρ Αναστασία Χριστοδούλου. Στα μαθηματικά o Τάσος έχει IQ 148.5 με ανώτερο όριο το 150, και να φανταστείτε ότι ακόμα δεν έχει διδαχθεί μαθηματικά. Όλα τα κάνει με το μυαλό του, δεν γράφει σε χαρτί και μας λέει συνεχώς ότι θέλει να γίνει μαθηματικός και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, του αρέσει να βγαίνει πρώτος» ανέφερε ο κ. Γεραντίδης.

Ο Τάσος είναι στο «τοπ» της ηλικιακής του ομάδας

«Το μέγιστο όριο σε IQ είναι το 160 και ο Τάσος έχει φτάσει στο 140» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δρ Αναστασία Χριστοδούλου και πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα στην ηλικιακή του ομάδα ο Τάσος είναι στο τοπ, και αυτό διότι είναι μαθητής τρίτης δημοτικού και ακόμα δεν έχει ασχοληθεί με τις πιο σύνθετες μαθηματικές πράξεις, γι’ αυτό και θεωρώ ότι ο δείκτης του θα ανέβει».

«Είναι πολύ καλός και γρήγορος στο να διαχειρίζεται το κομμάτι του συλλογισμού του, είναι πολύ ευφυής και είναι πάρα πολύ γρήγορος στο να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Έχει υψηλό δείκτη του ρέοντος συλλογισμού, δηλαδή τον τρόπο που λύνει τα προβλήματα και τις μαθηματικές πράξεις, και γι’ αυτό μπορεί ακόμα και τα δευτερόλεπτα σε έναν ολόκληρο χρόνο να τα υπολογίσει και να δώσει πολύ γρήγορα την απάντηση με ακρίβεια. Τέλος, είναι πολύ καλός και στο δείκτη οπτικοχωρικής αντίληψης, πώς δηλαδή αντιλαμβάνεται το χώρο και τις διαστάσεις» υπογραμμίζει η κλινική και δικαστική ψυχολόγος.

«Σύμφωνα με το τεστ Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-V), στο οποίο υποβλήθηκε ο Τάσος, είναι ένα πολύ χαρισματικό παιδί και συνήθως τα χαρισματικά παιδιά σαν και αυτόν είναι περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού» εξηγεί η δρ Αναστασία Χριστοδούλου και επισημαίνει πως «μπορεί να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες, άλλωστε τα μαθηματικά τον εξιτάρουν. Μπορεί να γίνει ένας επιστήμονας που θα μπορέσει να διαχειριστεί υψηλά νοήματα και πιο δύσκολες έννοιες από τον μέσο άνθρωπο που είναι απλά πολύ καλός στα μαθηματικά. Κυρίως αυτοί οι άνθρωποι απορροφώνται από πανεπιστημιακά ιδρύματα πολύ υψηλού επίπεδου».

Από τη στιγμή όμως που αποδείχθηκε η χαρισματικότητα του Τάσου, ξεκίνησε και ο προβληματισμός για την οικογένειά του.

«Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάλογη εκπαίδευση» υποστηρίζει ο πατέρας του και προσθέτει πως ήδη «στην τάξη του ο Τάσος λίγο βαριέται, καθώς κάνουν πράγματα που ήδη τα ξέρει. Δεν υπάρχουν υποδομές και ειδικές τάξεις για παιδιά σαν και αυτόν, που είναι λίγο προχωρημένα».

«Το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι έχουν χαθεί πολλά χαρισματικά παιδιά» αναφέρει η δρ Αναστασία Χριστοδούλου και συνεχίζει λέγοντας πως «μόλις τρία χρόνια έχει που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο τεστ στη χώρα μας. Οι κλίμακες αυτές, που περικλείουν 16 υποδοκιμασίες, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες και δυστυχώς μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησαν επίσημα στην Ελλάδα».

Έτσι, ύστερα από πολλή σκέψη και έρευνα που έκαναν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Γεραντίδης, «καταλήξαμε ότι πρέπει να πάμε στο εξωτερικό. Μας δέχθηκαν ήδη σε σχολείο της Γερμανίας, όπου ο Τάσος θα είναι σε ειδική τάξη μαζί με άλλα τρία παιδιά και θα ακολουθούν πρόγραμμα για προχωρημένους μαθητές. Υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτικοί και μας είπαν ότι μπορεί φέτος να ξεκινήσει την τρίτη Δημοτικού και να τελειώσει την πέμπτη ή την έκτη Δημοτικού στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Εμείς ήδη βρήκαμε δουλειές, η σύζυγός μου είναι ήδη εκεί και εγώ με τα παιδιά θα φύγω στις αρχές του έτους, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας, καθώς και η κόρη μας, που είναι 11 ετών, είναι πάρα πολύ καλή, με κλίση όμως στα θεωρητικά μαθήματα».

Αναγνωρίζοντας τη χαρισματικότητα του οκτάχρονου, πρόσφατα, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, βράβευσε τον μικρό «Αϊνστάιν» και του έδωσε έναν φορητό υπολογιστή και ένα βιβλίο για την Πέλλα, θέλοντας να τον τιμήσει για τις εξαιρετικές επιδόσεις του κυρίως στα μαθηματικά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024