Κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολος, ιδίως όταν έχουμε περάσει ήδη χρόνια με τον σύντροφό μας. Έτσι πολλές φορές βρίσκουμε τον εαυτό μας να προσπαθεί να σώσει μία σχέση που στην πραγματικότητα έχει λήξει από καιρό, μόνο και μόνο για να χάσουμε πολύτιμο χρόνο ή – ακόμη χειρότερα – να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση που δεν μας προσφέρει πλέον καμία ευχαρίστηση. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να διατηρούμε μία σχέση ζωντανή (αν και… διασωληνωμένη) εξαιτίας του φόβου μας απέναντι στο άγνωστο, είναι λάθος, ενώ αν παρατηρούμε σταθερά βήματα βελτίωσης, έστω και μικρά, ίσως αξίζει να δοκιμάσουμε. Όμως υπάρχουν και άλλες μικρές και μεγάλες ενδείξεις ότι έχει έρθει η ώρα να δώσουμε ένα τέλος.

Ελπίζετε σε μια αλλαγή

Ακόμη και αν ο σύντροφός σας σάς διαβεβαιώνει ότι αυτά που σας ενοχλούν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα, αν δεν έχετε έμπρακτες ενδείξεις της προσπάθειάς του, ίσως η ελπίδα σας δεν εκπληρωθεί ποτέ. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν παρά μόνο αν το θελήσουν οι ίδιοι. Αν διστάζετε να προχωρήσετε άμεσα σε τόσο απόλυτα μέτρα, μπορείτε να ορίσετε ένα χρονικό περιθώριο, μετά τη λήξη του οποίου θα χωρίσετε αν δεν υπάρξει όντως κάποια βελτίωση.

Ντρέπεστε τον κύκλο σας

Κάποιες φορές, στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε το ταίρι ή τη σχέση μας όταν ακόμη δεν αισθανόμαστε έτοιμοι να πάρουμε οριστικές αποφάσεις, τείνουμε να δικαιολογούμε τις συμπεριφορές που μας ενοχλούν στους φίλους ή την οικογένειά μας που μας παροτρύνουν να χωρίσουμε. Όταν πλέον θέλουμε πράγματι να το κάνουμε, ενδέχεται να νιώσουμε παγιδευμένοι στα ίδια μας τα επιχειρήματα. Όμως η προσωπική μας ζωή είναι ακριβώς αυτό: προσωπική. Η γνώμη των τρίτων δεν θα πρέπει να σας απασχολεί.

Πιστεύετε ότι είναι ο «Ένας»

Σας έχουμε νέα και ελπίζουμε να τα βρείτε όσο ευχάριστα τα θεωρούμε και εμείς: «Ένας» δεν υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους ταιριάζουμε πολύ, άνθρωποι με τους οποίους δεν ταιριάζουμε καθόλου και άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να ταιριάξουμε εξαιρετικά, αρκεί να το προσπαθήσουμε λίγο. Το ότι ο σύντροφός σας ανήκει στην πρώτη κατηγορία, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που είναι εξίσου κατάλληλοι για εσάς – αν όχι περισσότερο.

Το αντιμετωπίζετε ως αποτυχία

Πολλοί άνθρωποι δεν χωρίζουν γιατί πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «τα παρατάνε». Φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια. Πρώτα από όλα, δεν είναι μόνο δική σας υποχρέωση να προσπαθήσετε για τη σχέση. Δεύτερον και κυριότερο, αν έχετε ήδη προσπαθήσει αρκετά, η απόφαση του χωρισμού δεν είναι αποτυχία, αλλά επιλογή να τοποθετήσετε στο επίκεντρο τις ανάγκες σας και ευκαιρία για νέες αρχές.

Φοβάστε τη μοναξιά

Σε κανέναν δεν αρέσει να επιστρέφει σε ένα άδειο σπίτι μετά από χρόνια κοινής συμβίωσης και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το πρώτο διάστημα μετά το χωρισμό θα σας είναι εύκολο. Όμως αν αντιμετωπίζετε τη σχέση σας σαν «καλύτερη από το τίποτα», μάλλον δεν αξίζει να μένετε σε αυτή. Επιπλέον, όσο και αν σας τρομάζει, το να μείνετε μόνοι θα σας βοηθήσει να ξαναγνωρίσετε τον εαυτό σας, που σίγουρα έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που… βρεθήκατε δυο σας!

Έχετε περάσει πολλά μαζί

Αν αυτό μεταφράζεται στο ότι παρά τις δυσκολίες εξακολουθείτε να αγαπιέστε, να σέβεστε και να θαυμάζετε ο ένας τον άλλο, τότε ναι, ίσως πρέπει να δώσετε μια ευκαιρία ακόμη. Αν όμως αυτό σημαίνει ότι έχετε επενδύσει πολλά και περιμένετε η σχέση να σας τα επιστρέψει, δυστυχώς το πιο πιθανό είναι πως θα απογοητευτείτε. Και όχι μόνο αυτό: Όσο μένετε σε μια σχέση που δεν είναι πια υγιής, τόσο προσπαθείτε και τόσο περιμένετε το αντιστάθμισμα. Επομένως μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο που διαρκώς σας δυσκολεύει την έξοδο.

Υπάρχουν πρακτικoί λόγοι

Δεν είναι σπάνιο ένας άνθρωπος να θέλει να χωρίσει, όμως να βιοπορίζεται πλήρως ή εν μέρει χάρη στον σύντροφό του. Έτσι, το άγχος της επιβίωσης τον κάνει να εκλογικεύει τα προβλήματα και να παραμένει στη σχέση. Προσοχή, αυτό δεν συνεπάγεται πως υπάρχει σχέση οικονομικής εκμετάλλευσης: Για παράδειγμα, ενδέχεται να αφορά μια μητέρα που μετά από κοινή απόφαση του ζευγαριού εγκατέλειψε την έμμισθη εργασία για να επικεντρωθεί στην ανατροφή των παιδιών. Πράγματι, εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, όμως αν βιώνετε μια τέτοια κατάσταση μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε βήματα για να ξαναποκτήσετε την οικονομική σας ανεξαρτησία και, όταν αυτό συμβεί, να αξιολογήσετε με καθαρό μυαλό αν η σχέση ή ο γάμος σας αξίζει στ’ αλήθεια τις προσπάθειές σας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο