Για την πρωθυπουργική ατάκα «θα τα σπατάλαγες» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε πυρόπληκτη, δημιουργήθηκε πολύ μεγάλος ντόρος. Ήταν αποσπασματική η δήλωση αυτή που μεταδόθηκε από ερασιτεχνικό βίντεο; Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι η συζήτηση με τους πυρόπληκτους στο Μάτι διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες, με τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών να τονίζουν ότι ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να θέσουν σε ανώτατο επίπεδο τα αιτήματά τους. Ήταν είπαν, μια κρίσιμη επίσκεψη αφού επρόκειτο να ρυθμιστούν νομοθετικά οι προτεραιότητες για την αποκατάσταση των κατοικιών και την επίλυση των ιδιαιτεροτήτων στο Μάτι.

Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, στο συγκεκριμένο βίντεο, ο Πρωθυπουργός σκύβει κάποια στιγμή (στο τέλος του βίντεο) και ρωτάει τη γυναίκα που κάθεται δίπλα του, όταν κάποιος επιμένει να θέλει να τον ρωτήσει κάτι: «Είναι κόρη σου;». Τί ακριβώς είχε συμβεί: Ο Πρωθυπουργός καθόταν δίπλα από μια πυρόπληκτη, την Κατερίνα Μαλλά, και κάποια στιγμή ένα νέο κορίτσι, περίπου 20 ετών η Αφροδίτη, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αξιοποιήσουν τους πυρόπληκτους. Τι ακριβώς εννοούσε; Η Αφροδίτη μαζί με ένα άλλο κορίτσι έστειλαν το μήνυμα στους πυρόπληκτους της Καλιφόρνιας «We feel you California». Όταν το άκουσε αυτό ο Πρωθυπουργός ρώτησε την κυρία Μαλλά αν είναι η κόρη της.

Εδώ όμως θέλω να αναφέρω δύο πράγματα: Πρώτον, ο κ. Τσίπρας πήγε στο πυρόπληκτο Μάτι την ημέρα που απεργούσαν οι δημοσιογράφοι και, δεύτερον, το βίντεο τράβηξε με το κινητό του ένας από τους συμμετέχοντες και το ανέβασε στο Διαδίκτυο. Όσον αφορά στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη που ήταν δίπλα στον Πρωθυπουργό στο Μάτι, μαθαίνω ότι σχεδόν καθημερινά συναντάται με επιτροπές πυροπλήκτων για την επίλυση προβλημάτων.

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και της αποσπασματικής ατάκας περί… σπατάλης ξέσπασε ένας καβγάς ανάμεσα στα τρολς. Ορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μαζέψουν την γκάφα, κάνοντας λόγο για αποσπασματική φράση του Πρωθυπουργού προς μια πυρόπληκτη που είχε το… θράσος να ζητήσει και επίδομα ψυχικής οδύνης, ενώ άλλοι έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας είπε αυτή τη φράση για να μη διατεθούν χρήματα σε μεμονωμένα άτομα αλλά να πάνε σε έργα στην περιοχή. Ολα τα υπόλοιπα τρολς έκαναν λόγο για γκάφα Τσίπρα.