Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπαρξιακό δράμα, μαύρη κωμωδία

Υπαρξιακό δράμα, μαύρη κωμωδία

Το κλασικό έργο «Σάμα» του Αργεντινού Αντόνιο ντι Μπενεντέτο γνωρίζει την παγκόσμια φήμη εξήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση

Πρωτότυπος, πολυβραβευμένος, γνωστός στην Ευρώπη αλλά άγνωστος στον αγγλόφωνο κόσμο, έπρεπε να περάσουν πάνω από τριάντα χρόνια για να γνωρίσει την παγκόσμια φήμη ο αργεντινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Αντόνιο ντι Μπενεντέτο (1922 – 1986). Σήμερα, ένα από τα τρία μυθιστορήματά του, το Σάμα, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1956, θεωρείται αριστούργημα της λατινοαμερικανικής πεζογραφίας και η έκδοσή του στα ελληνικά (μετά τους «Αυτόχειρες» το 2014) προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό της χώρας μας έναν από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς πεζογράφους. Και συνοδεύεται από μεγάλους επαίνους κορυφαίων συγγραφέων, όπως ο Μπόρχες, ο Κορτάσαρ και ο νομπελίστας Τζον Κούτσι, ο οποίος πριν από δύο χρόνια δημοσίευσε ένα εξαίρετο δοκίμιο για τον Μπενεντέτο στη New York Review of Books.
Οπως συμβαίνει με τα, ας πούμε «μεταχρονολογημένα», αριστουργήματα, ο συγγραφέας του συγκρίνεται με άλλους μείζονες πεζογράφους, παλαιότερους και σύγχρονούς του, όπως ο Ντοστογέφσκι, ο Κάφκα, ο Καμί και ο Σαρτρ. Και ο κεντρικός του χαρακτήρας, ο δον Ντιέγο ντε Σάμα, με τον Μερσό στον Ξένοτου Καμί, τον Ροκαντέν στη Ναυτία του Σαρτρ ή τον Κ στη Δίκη του Κάφκα. Οι συγκρίσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με τη ζωή του Μπενεντέτο και λιγότερο με το ίδιο το μυθιστόρημα – μολονότι οι ομοιότητες δεν λείπουν.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024