Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρώσοι επιστήμονες μετέτρεψαν τον αέρα της ερήμου σε πόσιμο νερό

Ρώσοι επιστήμονες μετέτρεψαν τον αέρα της ερήμου σε πόσιμο νερό

Συσκευή η οποία παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου κατασκεύασαν ρώσοι επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου ερευνών της ρωσικής πόλης Σαμάρα

Συσκευή η οποία παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου κατασκεύασαν ρώσοι επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου ερευνών της ρωσικής πόλης Σαμάρα.

Η συσκευή λειτουργεί με βάση την αρχή της υγροποίησης, δηλαδή ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία και όταν ψύχεται, η υγρασία υγροποιείται με αποτέλεσμα να παράγεται καθαρό αποσταγμένο νερό. Η βασική διαφορά μεταξύ της συσκευής του πανεπιστημίου της Σαμάρα από άλλες ανάλογες συσκευές βρίσκεται στο ότι η συσκευή αυτή αξιοποιεί τις στροβιλοειδείς ροές.

«Η ιδέα να παίρνεις νερό από τον αέρα δεν είναι καινούργια. Σε σημειώσεις που κρατούσαν Άραβες περιηγητές, υπάρχουν αναφορές που λένε, ότι κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούσαν τα καραβάνια στον Μεγάλο Δρόμο του μεταξιού, υπήρχαν πηγάδια με νερό, η κατασκευή των οποίων ήταν τέτοια που δημιουργούσε στο εσωτερικό τους πτώση θερμοκρασίας, η οποία με της σειρά της προκαλούσε στροβιλοειδείς ροές. Χάρη σ’ αυτές τις ροές, ο πυρακτωμένος αέρας της ερήμου μετατρέπονταν σε κρύο νερό», λέει ο καθηγητής της έδρας θερμοτεχνικής και θερμικών κινητήρων του πανεπιστημίου της Σαμάρα Βλαντίμιρ Μπιριούκ, ο οποίος είναι ένας από τους κατασκευαστές της συσκευής.

Η λήψη νερού με τη συσκευή συντελείται με την αξιοποίηση του ανέμου, ο οποίος διερχόμενος μέσω της συσκευής, μετατρέπεται σε στροβιλοειδή ροή και ψύχεται έως «το σημείο υγροποίησης».

Ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των θερμοκρασιών που υπάρχουν στα υδρόφοβα τοιχώματα της συσκευής διαμορφώνεται ένα συμπύκνωμα, η υγρασία ρέει και συσσωρεύεται στο τμήμα του υδροσυλλέκτη, ενώ ο αποξηραμένος αέρας κατευθύνεται προς τα άνω και διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, παράγοντας παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια η οποία θέτει σε λειτουργία την αντλία, που παρέχει νερό στους καταναλωτές.

Μέσα σε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου η «Στροβιλοειδής πηγή» παράγει περίπου 0,8 κυβικά μέτρα καθαρού κρύου νερού. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, ενώ το ύψος όλης της εγκατάστασης μπορεί να φθάσει τα 10 μέτρα και η διάμετρός της τα 2 μέτρα.

Η «Στροβιλοειδής πηγή», όπως επισημαίνει το πανεπιστήμιο της Σαμάρα στην ανακοίνωση του, δεν απαιτεί πρόσθετες δαπάνες και είναι μια καθόλα οικολογική συσκευή.

Στην ανακοίνωση πάντως του πανεπιστημίου της Σαμάρα αναφέρεται ότι «οι μηχανικοί του πανεπιστημίου της Σαμάρα κατοχύρωσαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων την άδεια ευρεσιτεχνίας για την ενεργειακά αυτόνομη συσκευή που φέρει την ονομασία «Στροβιλοειδής πηγή», η οποία μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ατμόσφαιρας κάνοντας χρήση της ενέργειας του ανέμου».

Only in

Μια απόφαση – σταθμός και τα μηνύματα

Τι σημαίνει το σκεπτικό - καταπέλτης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, βάσει του οποίου απορρίφθηκε η αγωγή Δημητριάδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024