Παρά τις «πυροσβεστικές» κινήσεις του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση του διαρκώς επιδεινούμενου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων από την ελληνική αφορά, τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ανέρχονται πλέον σε 216.

Από αυτά, τα 55 είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 10 είναι εμβόλια, τα 13 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον κατάλογο του ΕΟΦ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι, πολλοί ασθενείς είναι αναγκασμένοι είτε να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής τους ή να επισκέπτονται κατ’ επανάληψη των θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει διαφορετικό σκεύασμα, το οποίο δεν είναι σε έλλειψη.

Ακόμα φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους επιστρατεύουν και τα κοινωνικά δίκτυα, επικοινωνώντας με συναδέλφους τους μέσω διαδικτύου για να ρωτήσουν αν έχουν το σκεύασμα που ψάχνουν οι ασθενείς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και τοπικοί σύλλογοι, όπως αυτός της Αττικής, έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει το φαινόμενο, με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να περιορίζονται σε ανεπιτυχείς προσπάθειες αντιμετώπισης του, όπως οι επαφές με φαρμακευτικές εταιρίες των οποίων τα σκευάσματα είναι σε έλλειψη ή έχουν περιορισμένη διακίνηση στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, δεδομένης της όξυνσης της κατάστασης ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, δια των υπευθύνων του βουλευτών, Βασίλη Οικονόμου και Ιάσονα Φωτήλα, επαναδιατυπώνουν προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 21 Μαρτίου, ζητώντας ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ομαλοποίησης της κατάστασης στην αγορά αλλά αν έχουν αποδώσει οι επαφές ΕΟΦ με φορείς του κλάδου Φαρμάκου για την επάρκεια ποσοτήτων όλων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο