Δύο φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους έργα βρίσκονται στην αφετηρία της παράστασης «Μια φωνή κι ένα ψέμα» που σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαΐδης στο Θέατρο Αλκμήνη – Secret Room. Σύμφωνα με τα Νέα όλα ξεκινούν από την ιδέα του να μπλέξει τον μονόλογο του Ζαν Κοκτό (Jean Cocteau, 1889-1963) «Ανθρώπινη Φωνή» («La voix humaine», 1927) με το σαιξπηρικό έργο «Ο Εμπορος της Βενετίας» (1599).

Πώς; Ξεκινώντας από τη σχέση του Αντόνιο με τον Μπασάνο, του ώριμου άνδρα που βοηθά τον νεότερο να παντρευτεί μια πλούσια γυναίκα, ώστε να ανέβει κοινωνικά, στο έργο του Σαίξπηρ. Η αντιστοιχία με τον μονόλογο του Κοκτό βρίσκεται στη σχέση της ώριμης γυναίκας με τον νεότερο άνδρα, ο οποίος την εγκαταλείπει για να παντρευτεί μια νεότερη. Η σχέση Αντόνιο – Μπασάνο δεν εξελίσσεται, μια που δεν είναι αυτή το θέμα, ενώ εκείνη στον Κοκτό έχει κατάληξη.

Αυτή την ιδέα του, μαζί με την καθοριστική αλλαγή στο ζευγάρι των εραστών (δεν είναι πλέον μια γυναίκα κι ένας άντρας αλλά δύο άντρες), ο Νικολαΐδης τη μοιράστηκε με τον Γιώργο Ξενία: Ωστε ο δεύτερος να μεταφράσει, να διασκευάσει και τελικά να παραδώσει ένα πρωτότυπο θεατρικό.

ΣΑΙΞΠΗΡ – ΚΟΚΤΟ. Γιατί όμως χρειάζεται «διόρθωση» ο Σαίξπηρ και ο Κοκτό; Ποιος ο λόγος της «πρωτοτυπίας» ή καλύτερα της αυθαίρετης αυτής πρωτοβουλίας; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ίδια την παράσταση, που χωρίς να κάνει ιδιαίτερα φανερή την πρόθεσή της, λειτουργεί και οδηγεί το όλο εγχείρημα σε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Κάποιες νύξεις στον «Εμπορο της Βενετίας» γίνονται αντιληπτές (για όποιον γνωρίζει το σαιξπηρικό έργο), αλλά το βάρος πέφτει ουσιαστικά στον σπαρακτικό, δραματικό μονόλογο του Κοκτό.

Οσο για την αλλαγή στο φύλο των εραστών, η εξήγηση είναι σαφής. Ο γάλλος ομοφυλόφιλος συγγραφέας έγραψε την «Ανθρώπινη Φωνή» έπειτα από μια δική του προσωπική ερωτική περιπέτεια. Ο εραστής του τον εγκατέλειψε για να παντρευτεί μια γυναίκα και έτσι να πάψει να κρύβει και να κρύβεται. Να γίνει κοινωνικά αποδεκτός.

in.gr