Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

ΟΗΕ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα, χάρη στη στήριξη της Κίνας, το σχέδιο απόφασης που επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Οι κυρώσεις αφορούν στις εισαγωγές πετρελαίου, που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα, χάρη στη στήριξη της Κίνας, το σχέδιο απόφασης που επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Οι κυρώσεις αφορούν στις εισαγωγές πετρελαίου, που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν την Πέμπτη οι ΗΠΑ, το οποίο διατάσσει επίσης τον επαναπατρισμό στη χώρα τους Βορειοκορεατών οι οποίοι έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό προκειμένου να στέλνουν συνάλλαγμα στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Ουάσιγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ από το 2008, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών και εταιρειών που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και απαγορεύοντας τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέλι, δήλωσε ότι οι κυρώσεις αποτελούν «ξεκάθαρο μήνυμα στην Πιονγιανγκ ότι εάν συνεχιστεί η αναυπακοή θα απαιτήσει νέες τιμωρίες και απομόνωση».

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή, την έκτη κατά σειρά, και πολλές ρίψεις πυραύλων παρά την απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος ο μαύρος χρυσός

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βόρεια Κορέα δεν δείχνουν διατεθειμένες να δεσμευτούν σε διαπραγματεύσεις για να μπει ένα τέλος στην κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που επιτεθεί εναντίον των ΗΠΑ, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ διαμηνύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να την αποδεχθεί ως πυρηνική δύναμη.

Το σχέδιο ψηφίσματος στοχοθετεί τους πολίτες της Βόρειας Κορέας που έχουν φύγει στο εξωτερικό κι οι οποίοι αναμένεται συνολικά να σταλούν πίσω στη χώρα τους έως τα τέλη του 2019. Το σχέδιο προβλέπει η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες ζουν στο εξωτερικό, ιδίως στη Ρωσία και την Κίνα, όπου έχουν πάει για να εργαστούν και να κερδίσουν πολύτιμο για τη χώρα τους συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εργάζονται σε «συνθήκες εφάμιλλες της δουλείας».

Όμως, το σχέδιο απόφασης που πήρε το πράσινο φως του ΟΗΕ καθιστά αυστηρότερες τις κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί σε προηγούμενα ψηφίσματα, ιδίως εξαντλώντας τις παραδόσεις αργού και ακατέργαστου πετρελαίου που προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Συνεπώς, οι προμήθειες των πετρελαϊκών προϊόντων θα μειωθούν κατά 75%, κι όχι κατά 90%, όπως προέβλεπαν αρχικά οι ΗΠΑ.

Το κείμενο περιορίζει τις παραδόσεις αργού σε 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο. Και οι εισαγωγές των προϊόντων πετρελαίου, περιλαμβανομένων του ντίζελ και της κηροζίνης, θα περιοριστούν σε 500.000 βαρέλια τον επόμενο χρόνο έναντι 2 εκατομμυρίων κατά το παρελθόν.

Όλες οι χώρες εξουσιοδοτούνται να αναχαιτίζουν, να επιθεωρούν, να εμποδίζουν και να κατάσχουν τα πλοία σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία από ή προς τη Βόρεια Κορέα.

Διευρύνονται επίσης δύο κατάλογοι: εκείνοι των βορειοκορεατικών προϊόντων η εξαγωγή των οποίων θα απαγορεύεται και εκείνη των Βορειοκορεατών που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυρώσεων.

Στην πρώτη λίστα προστίθεται διατροφικά προϊόντα, βιομηχανικοί και ηλεκτρικοί εξοπλισμοί, όπως και ορισμένες πρώτες ύλες (ορυκτά όπως ο λευκόλιθος, ξυλεία) και πλοία.

Η δεύτερη λίστα συμπληρώνεται από τα ονόματα 16 αξιωματούχων, που εργάζονται κυρίως στον τραπεζικό τομέα.

«Ο κόσμος θέλει ειρήνη, όχι θάνατο», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα, την Παρασκευή.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με 15 ψήφους (υπέρ) έναντι 0 κατά νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Ο κόσμος θέλει ειρήνη, όχι θάνατο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.


in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024